Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ
Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας!

«Τα μέτρα και η πολιτική που προωθείται στο ΙΚΑ, αποτελούν μέρος της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας», εκτιμά η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΠΚ) Γιατρών ΙΚΑ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ΙΚΑ και τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Η κύρια κατεύθυνση των μέτρων, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι:

  • Η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.
  • Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας και η μετάθεση των οικονομικών βαρών ακόμα περισσότερους στους εργαζομένους είτε αυξάνοντας τις εισφορές τους, είτε με απευθείας πληρωμή στο δημόσιο ή στους ιδιώτες μέσω της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.
  • Στο ΙΚΑ προωθείται από την κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ, ένα σύστημα περικοπών και περιορισμών προσαρμόζοντας τις παροχές στο κατώτερο επίπεδο. Η κρατική παροχή περιορίζεται στην αντιμετώπιση των φαινομένων εξαθλίωσης. Από κει και πέρα οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν υπηρεσίες Υυγείας ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.

«Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας που ακρωτηριάζει το ΙΚΑ, σύμφωνα με τη λογική των επιχειρηματικών αξιών», τονίζει η ΔΠΚ και επισημαίνει ότι για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα χρειάζονται τον κατακερματισμό των συμβάσεων εργασίας με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρειάζονται γιατρούς πολλαπλών ταχυτήτων με ισοπεδωμένα έως ανύπαρκτα τα δικαιώματά τους, αιχμάλωτοι αυτών των μέτρων και αυτής της πολιτικής, ώστε να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα είτε με ρηχές διαμαρτυρίες το τσαλάκωμα της επιστημονικής και κοινωνικής τους αξιοπρέπειας.

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη διεκδίκησης ενός σύγχρονου με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων, δημόσιου - κρατικού συστήματος Υγείας που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης των ασθενειών, των επαγγελματικών κινδύνων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο - δευτεροβάθμιο - τριτοβάθμιο επίπεδο», υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ.

Για ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνεχίζει η ανακοίνωση, χρειάζεται να καταργηθούν οι υπηρεσίες Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Την κύρια ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας του να την έχει ως αποκλειστική υποχρέωση το κράτος με επιβάρυνση των εργοδοτών και του κρατικού προϋπολογισμού.

«Πολύ περισσότερο χρειάζεται η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας», υπογραμμίζει η παράταξη και τονίζει: «Ο ρεαλισμός της πρότασής μας βασίζεται στο ότι απ' αυτά τα αιτήματα έχουν συμφέρον και εκφράζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, το εργατικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, συνταξιούχοι και άλλοι φορείς. Επόμενα, δημιουργείται η αντικειμενική βάση για την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας, αν κινηθούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

Η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ ασκεί κριτική και στις ηγεσίες της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του ΣΕΥΠΙΚΑ, «παιδιά» της ίδιας παράταξης της ΝΔ που μαζί με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν να αιχμαλωτίσουν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, την ανησυχία, των αγωνία και την αγανάκτηση των χιλιάδων γιατρών του ΙΚΑ. Που διοχετεύουν την αγανάκτηση στη στήριξη αυτής της πολιτικής και ουσιαστικά διευκολύνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των αντιδραστικών ανατροπών στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης.

«Ας κάνουμε τώρα το βήμα, ας τους γυρίσουμε τις πλάτες, ας πάρουμε τη διεξαγωγή του αγώνα στα χέρια μας», υπογραμμίζει η ΔΠΚ Γιατρών ΙΚΑ και καλεί τους γιατρούς να αγωνιστούν για:

  • Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων για την Υγεία που χτυπάνε το δημόσιο χαρακτήρα της.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
  • Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ολόκληρου του συστήματος Υγείας.
  • Ανάπτυξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
  • Ενιαία μόνιμη εργασιακή σχέση με θεσμό αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών.
  • Ουσιαστική αύξηση του μισθού που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ