Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Χωρίς μέτωπο και ρήξη δεν έρχεται λύση

Οπως ακριβώς αναμενόταν, χωρίς καμιά απάντηση τόσο στα κλαδικά όσο και στα θεσμικά αιτήματα έφυγε χτες η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) από την πολύωρη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ετσι η απεργία των γιατρών συνεχίζεται μέχρι τις 3.12.2001, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Ελ. Αθανασόπουλος.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως όχημα το λεγόμενο διάλογο προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο ισχυριζόμενη ότι θέλει να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα των γιατρών στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα δημοσιοποιηθεί μέσα στο Γενάρη του 2002. Βέβαια, περιθώρια στην κυβέρνηση για να κάνει «τέτοια τσαλιμάκια» δίνει και η ίδια η ηγεσία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ που προσηλωμένη στον αδιέξοδο διάλογο δεν πρωτοστατεί στη συμπαράταξη όσων έχουν συμφέροντα - όπως των εργαζομένων στο ΙΚΑ, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων - για μια συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη χώρα μας.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες και συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ελ Αθανασόπουλος, έθεσε αναλυτικά τα αιτήματα των γιατρών, όπου πρωτεύουσα θέση κατέχει η μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων του Ιδρύματος. Ομως, είπε, οι υπουργοί δεν μπορούσαν να δώσουν απάντηση και τόνισε: «Επομένως η απεργία συνεχίζεται κανονικά μέχρι τις 3.12.2001», ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν «ανοιχτοί στο διάλογο».

Ο Δ. Ρέππας αφού έκανε μια δακρύβρεχτη εισαγωγή για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΙΚΑ εξέφρασε τη διαφωνία του με τις κινητοποιήσεις των γιατρών που έχουν οικονομική διάσταση. Στη συνέχεια εμφάνισε την κυβέρνηση ταυτισμένη με το συμφέρον των γιατρών του ΙΚΑ! Βέβαια, όταν στα κυβερνητικά στελέχη τίθεται το ερώτημα «τι έρχεται να προσθέσει η κυβέρνηση στην ΠΦΥ πέραν των υποδομών του ΙΚΑ;» απαντούν πως και αυτό είναι θέμα του διαλόγου όταν από όλους έχει διατυμπανιστεί πως χρειάζονται τουλάχιστον 200 νέες μονάδες, αλλιώς το ΙΚΑ θα γονατίσει.

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις των γιατρών και ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος και ανακοίνωσε τον τρόπο που σκέφτεται η κυβέρνηση να σπάσει την απεργία: οι ασφαλισμένοι, είπε, μπορούν, στην διάρκεια της απεργίας, να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και στη συνέχεια να προσέρχονται στο ΙΚΑ για να εισπράττουν αυτό που καθορίζει το τιμολόγιο του Δημοσίου: Δηλαδή 2.200 δραχμές!

Συγκέντρωση και πορεία

Με ποσοστά συμμετοχής που κυμάνθηκαν, σύμφωνα με την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, στο 57% πανελλαδικά (για το πρωινό ωράριο) συνεχίστηκε χθες, δεύτερη μέρα, η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Το ποσοστό συμμετοχής στην Αθήνα ήταν 58%, τον Πειραιά 70% και τη Θεσσαλονίκη 58%.

Χθες το πρωί, οι γιατροί του ΙΚΑ της χώρας πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στην οποία αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Στη συνέχεια, κρατώντας πανό με συνθήματα «Αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης. Ενιαίο ιατρικό μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Μονιμοποίηση συμβασιούχων» και φωνάζοντας συνθήματα: «Είμαστε ενωμένοι, γιατροί και ασφαλισμένοι», «Κάτω τα χέρια από το ΙΚΑ», «Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» και «Λεφτά για την Υγεία και όχι κοροϊδία» οι γιατροί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ετσι λοιπόν κλαδικά αιτήματα όπως το επίδομα της βιβλιοθήκης, που το έπαιρναν οι γιατροί και κόπηκε το 1997 ή το επίδομα των 60.000 δραχμών, που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα της κυβέρνησης για να σύρει τους γιατρούς του ΙΚΑ στα δικαστήρια το περασμένο καλοκαίρι, παραπέμπονται στις καλένδες των αέναων διαλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ