Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
«Λυτοί και δεμένοι» για τη μεγάλη ανατροπή

Σκυτάλη για τη δημιουργία κλίματος υπέρ των κυβερνητικών θέσεων στο Ασφαλιστικό πήρε χτες ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος Αναλογιστών Ελλάδας, χτες, ενώ την επανεμφάνισή του έκανε και ο βρετανικός οίκος ο οποίος πραγματοποίησε τη γνωστή μελέτη για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο διοικητής του ΙΚΑ μίλησε για τέσσερις άξονες, που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος και τη διεύρυνση των παροχών. Ουσιαστικά η πρότασή του παραπέμπει σε Κοινωνική Ασφάλιση των «τριών πυλώνων», μοντέλο Χιλής, και που στον πυρήνα της βρίσκεται η επιδίωξη για απεμπλοκή του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, η αναβάθμιση της ιδιωτικής ασφάλισης, που γίνεται πλέον συστατικό κομμάτι της, αλλά και η διαχείριση τεράστιων πόρων από το τραπεζικό και χρηματιστικό κεφάλαιο.

Ως πρώτο άξονα έθεσε την κύρια σύνταξη σε αναδιανεμητική βάση, με τριμερή χρηματοδότηση. Χωρίς βέβαια να προσδιορίζει το ύψος της, αν και είναι γνωστό ότι οι θιασώτες αυτής της άποψης κάνουν λόγο για σύνταξη που θ' αντιστοιχεί στα προνοιακά επιδόματα.

Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο αναφέρθηκε, έχει να κάνει με την επικουρική σύνταξη, με εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Εχει σημασία να θυμίσουμε ότι το θέμα της αυτονόμησης της επικουρικής ασφάλισης σχετίζεται άμεσα με την απαίτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών να εμπλακούν σε αυτήν, καθώς και ότι το κεφάλαιο εποφθαλμιά την τεράστια περιουσία των επικουρικών ταμείων, που θέλει να διοχετευτεί στο χρηματιστήριο.

Ο Μ. Νεκτάριος μίλησε και για τη διασφάλιση της κατώτατης σύνταξης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό (!), ενώ σαν τέταρτο άξονα έθεσε την ιδιωτική ασφάλιση. Μίλησε παράλληλα και για φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, κάτι που πρώτες έχουν ζητήσει οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με το επιχείρημα ότι η ενασχόλησή τους με την ασφάλιση αποτελεί «κοινωνικό έργο»..!

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του βρετανικού οίκου έκανε λόγο για ανάγκη αναθεώρησης όλων των δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα αυτών που αφορούν στα όρια ηλικίας, στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σημείωσε δε την υιοθέτηση κινήτρων για την παράταση του εργασιακού βίου και αντίστοιχα αντικινήτρων για όσους σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ