Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Σεμινάριο υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης από την κυβέρνηση

Τη μεθόδευση κατήγγειλε, αποχωρώντας από τη συζήτηση στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης

Σε «σεμινάριο» υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης επιχείρησε να μετατρέψει τη χτεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, επιστρατεύοντας γνωστούς θιασώτες των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλίσεων, για να μιλήσουν στους βουλευτές - μέλη της επιτροπής. Η μεθόδευση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό, όπως με ποια ιδιότητα θα μιλήσουν στην επιτροπή γνωστοί υποστηρικτές της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως ο καθηγητής Μ. Νεκτάριος, και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής αλλά για σεμινάριο της ΝΔ. Στη συνέχεια, ο βουλευτής του Κόμματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες αλλά και την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθείται και μέσα από την κινδυνολογία του δημογραφικού προβλήματος.

«Η δημογραφική γήρανση είναι εδώ», ανέφερε στην ομιλία του ο Π. Τσακλόγλου παραθέτοντας διάφορα στοιχεία για τις γεννήσεις και την αύξηση των ηλικιωμένων, χωρίς βέβαια να προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, απλά περιορίστηκε να το περιφέρει ως μπαμπούλα, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές και την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο προσχηματικός τρόπος που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δημογραφικό βγάζει μάτι και δεν μπορεί να κρύψει ότι πίσω απ' αυτήν τη φιλολογία κρύβεται ο στόχος του χτυπήματος της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και της ιδιωτικοποίησης. Αλλωστε, ο Π. Τσακλόγλου στο διά ταύτα ανέφερε αυτό που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα: Οτι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα προκαλεί «υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό και περιορισμό των δυνατοτήτων για άσκηση άλλων δημόσιων πολιτικών»! Με αυτούς τους ισχυρισμούς η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ξανά το σκηνικό της παραπέρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Τελικός της στόχος και πάγια στρατηγική του κεφαλαίου δεν είναι η κατοχύρωση των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα η αύξησή τους - όπως προκλητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση - αλλά το ότι με αυτόν τον τρόπο «δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας». Δηλαδή θα εξασφαλιστεί τζάμπα χρήμα στους καπιταλιστές από τις εισφορές των ασφαλισμένων, που θα τζογάρονται με «ατομική τους ευθύνη». Εξίσου προκλητικός είναι ο ισχυρισμός πως με το σχέδιό της η κυβέρνηση κατοχυρώνει τη «διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων», την ώρα που παραδίδει το δικαίωμα στη σύνταξη στις «αγορές», ενώ υπηρετεί τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Ως όψιμοι κατήγοροι του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο όμως υιοθέτησε ως κυβέρνηση, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υποστήριξε πως με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016 «εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του συστήματος», αναπαράγοντας το επιχείρημα - αιχμή όλων των κυβερνήσεων που ξήλωναν κατά σειρά το πουλόβερ της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλωστε, η περιβόητη «βιωσιμότητα» εξασφαλίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη νομική θωράκιση όλων των προηγούμενων περικοπών στις συντάξεις από το 2010 και τη διαμόρφωση συντάξεων πείνας για τους νέους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρώνει το έδαφος για νέες περικοπές στις συντάξεις (2021-10-20 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο τζογαρίσματος των επικουρικών συντάξεων (2021-07-27 00:00:00.0)
Στη διαβούλευση από χτες το τζογάρισμα των εισφορών για λογαριασμό του κεφαλαίου (2021-07-01 00:00:00.0)
Μετατρέπει τη σύνταξη σε «επένδυση» και ατομική υπόθεση (2021-06-29 00:00:00.0)
Προπαγανδιστικό μπαράζ ενόψει ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων (2021-02-20 00:00:00.0)
Αλλο τους «καίει» (2020-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ