ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Διαφωνίες και επιπλοκές από το διεθνές ένταλμα

Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Παρίσι
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προβληματισμό προκαλεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ Ισλάμ, και του επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας, Σενούσι, με την κατηγορία της «διάπραξης εγκλημάτων πολέμου». Η έκδοση έδωσε την αφορμή σε ορισμένους εκπροσώπους των αντικαθεστωτικών να δηλώσουν ότι «πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον Καντάφι και το περιβάλλον του». Μια δήλωση που ήρθε ενώ, τα τελευταία 24ωρα, οργιάζει η φημολογία περί αλλεπάλληλων επαφών, διά μέσου τρίτων, μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα οι αντικαθεστωτικοί πιέζουν για χρηματοδότηση προειδοποιώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

«Αποστάσεις» από το ένταλμα πήρε, επισήμως, η Κίνα, η οποία, αν και άρχισε επαφές και με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε με νόημα ότι ελπίζει «να υπάρξει συνετή και αντικειμενική συμπεριφορά από το ΔΠΔ, έτσι ώστε να συμβάλει στην ειρήνευση». Σχόλια δεν έχουν γίνει από άλλους παράγοντες που έχουν ρόλο στις εξελίξεις, όπως η Ρωσία ή η Αφρικανική Ενωση, οι οποίες, μέχρι στιγμής, θυμίζουν ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν προβλέπουν καμία αλλαγή καθεστώτος.

Κατά τα άλλα, εντείνονται οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα». Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος Διεθνούς Ανάπτυξης, Αντριου Μίτσελ, αφού επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αλλεπάλληλες επαφές στη Βεγγάζη με αξιωματούχους από ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία, Γαλλία, αντικαθεστωτικούς και άλλες χώρες, για να απεργαστούν «σχέδιο ασφάλειας» για μετά το τέλος των συγκρούσεων, υποστήριξε ότι «κομβικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι, ήδη, υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας» χωρίς ν' αποκλείσει και την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων. Στη Γαλλία βρέθηκε χτες ένας από τους ηγέτες του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Ζεμπρίλ Ελβαρφάλι και συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί.

  • Απολύτως νόμιμη χαρακτήρισε ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάρολντ Κόου την απόφαση Ομπάμα για παράταση της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβιάζεται η αμερικανική νομοθεσία που απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου για παράταση, πέραν των 60 ημερών, τέτοιου είδους δράσης. Το ζήτημα επρόκειτο να συζητηθεί, αργά χτες, στη Γερουσία.
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ»
Συνεχίζονται οι απειλές από το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΘΗΝΑ.--

Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις προκειμένου να αποτραπεί ο απόπλους του στολίσκου «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ» προς τη Λωρίδα της Γάζας, από τα ελληνικά λιμάνια.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την «ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχία των διπλωματικών προσπαθειών» που στόχευαν να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να ματαιώσουν τον απόπλου του στολίσκου. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν τόνισε ότι «οι Ισραηλινοί διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο είχαν χιλιάδες επαφές» και «έπεισαν τελικά» με την επιχειρηματολογία τους, γιατί «τελικά έχει, ήδη, μειωθεί δραματικά ο αριθμός και των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά». Ο Λίμπερμαν επανέλαβε τις ισραηλινές αιτιάσεις ότι μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονται «τρομοκράτες που επιδιώκουν τη σύγκρουση και να χυθεί αίμα», ισχυρισμούς που φιλοξενεί εκτενώς, χτες, και ο ισραηλινός Τύπος.

Χτες εκπρόσωποι της καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα ΙΙ» κατήγγειλαν ότι ένα από τα δύο ελληνικά πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή, έγινε «στόχος σαμποτάζ (λιμάρισμα αξόνων προπελών)». Το πλοίο, στο οποίο επρόκειτο να επιβιβαστούν Ελληνες, Σουηδοί και Νορβηγοί ρυμουλκήθηκε στο Πέραμα, όπου άρχισαν οι επισκευές. Ο πλοίαρχος του πλοίου σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε «βλάβη στην προπέλα» χωρίς να έχει καταθέσει μήνυση για δολιοφθορά.

ΔΝΤ
Επικεφαλής η Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι, από χθες, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης του 24μελούς διοικητικού συμβουλίου του. Η 55χρονη Γαλλίδα, που είναι υπουργός Οικονομικών στη χώρα της από τον Ιούνη του 2007, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο θώκο από το 1944. Ηταν σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει του Μεξικανού έτερου διεκδικητή της ηγεσίας του Ταμείου Αγκουστίν Κάρστενς, μετά τη διασφάλιση της υποστήριξης και από τις ΗΠΑ, νωρίς χθες το πρωί, ενώ είχαν, ήδη, εκφραστεί θετικά οι Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και Ευρώπη. Η θητεία των επικεφαλής του Ταμείου είναι πενταετής και η Λαγκάρντ διαδέχεται τον Ντομινίκ Στρος Καν μετά το γνωστό σκάνδαλο, με τη σεξουαλική επίθεση σε καμαριέρα σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στις ΗΠΑ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στις ΗΠΑ αναζήτησε καταφύγιο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Φιράτ, αναφορικά με σκάνδαλο που αφορά στην κρίση της τράπεζας της Καμπούλ (Kabul Bank). Η συγκεκριμένη τράπεζα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, λόγω σημαντικής υπεξαίρεσης κεφαλαίων, της τάξης των 900 εκατομμυρίων δολαρίων, που την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ίδιος ο Α. Φιράτ υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό λόγω απειλών εναντίον της ζωής του μετά τη δημοσιοποίηση ονομάτων Αφγανών «προσωπικοτήτων» που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο σύμβουλος του Αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, αναφερόμενος στην υπόθεση, σημείωσε ότι ο Α. Φιράτ διώκεται ποινικά και οι δηλώσεις παραίτησής του γίνονται στα ΜΜΕ και όχι με επίσημη επιστολή παραίτησης. Η αφγανική προεδρία υποστηρίζει ότι όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο και παραβίασαν το νόμο θα «διωχθούν».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν με τις κατοχικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 12 «Ταλιμπάν» και συνελήφθη ένας εκ των επικεφαλής των «ομάδων μαχητών», στις περιοχές της Κανταχάρ και της Χελμάντ.

Στο Πακιστάν, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη, με αποτέλεσμα ακόμα 15 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» να χάσουν τη ζωή τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρνηση από βουλευτές να ορκιστούν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οξύνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία, με αιχμή τις αποφάσεις δικαστηρίου να στερήσει τις βουλευτικές έδρες τόσο σε έναν Κούρδο εκλεγμένο βουλευτή, όσο και σε βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ). Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της τουρκικής Βουλής, που αναδείχθηκε στις εκλογές της 12ης Ιούνη, αρνήθηκαν να ορκιστούν οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και οι ανεξάρτητοι που πρόσκεινται στο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν πήραν μέρος ούτε στη συνεδρίαση. Στην ορκωμοσία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από το οποίο το δικαστήριο επιχειρεί να στερήσει τις έδρες δύο βουλευτών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην υπόθεση «Εργκένεκον», σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δε θα ορκιστούν μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία και των δύο που βρίσκονται κατηγορούμενοι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην υπόθεση, είπε «ας πρόσεχαν ποιους έβαζαν υποψήφιους»... Και η έδρα στρατηγού ο οποίος εξελέγη με το ΜΗΡ ακυρώθηκε, καθώς ο συγκεκριμένος έχει κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση «Βαριοπούλα». Σήμερα αναμένεται συνάντηση του ΑΚΡ και του CHP με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ
Διαμαρτυρία για τις διακοπές ρεύματος

ΝΤΑΚΑΡ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της σενεγαλέζικης πρωτεύουσας, Ντακάρ, διαμαρτυρόμενοι για τις συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος που βιώνει ο λαός. Παρόμοιες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στην πόλη Μπουρ, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νοτιοανατολικά της Ντακάρ. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, καθώς και στα γραφεία της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού «Senelec», ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών.

Οι διαμαρτυρίες κατά των συχνών και πολύωρων διακοπών ρεύματος, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 48 ώρες, έρχονται μόλις μια βδομάδα μετά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που ανάγκασαν τον Πρόεδρο Αμπντουλαγιέ Ουαντέ να αποσύρει την πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος της χώρας με την οποία επιχειρούσε μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει τρίτη θητεία στο ύπατο αξίωμα και να ανοίξει το δρόμο διαδοχής του στον μεγαλύτερο γιο του, Καρίμ. Η πρότασή του ήταν να μειωθεί το απαιτούμενο 50%, προκειμένου να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στο 25% και να θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ