ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Τα τρωκτικά συντονίζουν τη δράση τους

Πράσινο φως, όχι πλέον μόνο για τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεις, αλλά και για τη θεσμοθετημένη, μάλιστα, μετατροπή τους σε "οικονομικό εταίρο" των βιομηχάνων, άναψε χτες επίσημα η κυβέρνηση διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου που κήρυξε την έναρξη των εργασιών ημερίδας με θέμα τη "σχέση μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικονομικών Εταίρων". Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ένα πλήθος φορέων από το χώρο των εμποροβιομηχάνων και της Αυτοδιοίκησης με στόχο, σε πρώτη φάση, όπως δήλωσαν κατ' επανάληψη οι ομιλητές, την από κοινού διεκδίκηση και αξιοποίηση μέρους του ποσού των 121 δισ. που διαθέτει για το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενίσχυση "καινοτόμων δράσεων". Ο υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι και αυτή κινείται στην κατεύθυνση λειτουργίας των δήμων ως "μείζονες οικονομικοί παράγοντες", κάνοντας καθαρό ότι κάτι τέτοιο είναι για την κυβέρνηση θετικό, αφού εντάσσεται στα πλαίσια μιας αντίληψης που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του απέναντι στον πολίτη και μεταθέτει αυτό το βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος, πρότεινε τη σε μόνιμη βάση συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των "οικονομικών εταίρων", ως συμβατή με τον κανονισμό - πλαίσιο της ΕΟΚ, στο σημείο που θεσμοθετεί την αρχή της εταιρικότητας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο ότι μπορεί να συμβεί πλέον αφού "η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαδίζει ενωμένη, ξεπερνώντας διλήμματα του παρελθόντος".

Από την παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Α. Κοιμήσης, προέκυπτε μεν πως σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του 1996 το "τρένο" έχει ήδη χαθεί, ταυτόχρονα όμως αναδεικνυόταν ένα από τα κύρια σημεία της προσπάθειας των επίδοξων "οικονομικών εταίρων", το πώς, δηλαδή, θα εμφανιστεί η αφαίμαξη - από τους βιομηχάνους - κοινοτικών κονδυλίων προορισμένων για την Αυτοδιοίκηση ως μια πράξη δικαίου, καθώς "όλοι συμβάλλουν κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη".

Περισσότερο πρακτικός και αυτή τη φορά στις αναφορές του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, δήλωσε ωμά πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δράσεων για την αξιοποίηση του κοινοτικού χρήματος. Για μία ακόμα φορά, μάλιστα, έκανε καθαρό πως αυτές οι δράσεις πρέπει να συνδυαστούν με νομοθετικές τροποποιήσεις για ζητήματα περιβάλλοντος που δε θα δημιουργούν "προβλήματα ανταγωνιστικότητας". Η συγκεκριμένη φράση αφορά την επιδίωξη για τροποποίηση του ΠΔ 84/84 που απαγορεύει την επέκταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της Αττικής.

Εκ μέρους των εμπορικών συλλόγων ο Δ. Καψάλης ισχυρίστηκε ότι "έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός διαχειριστής". Συμμαζεύοντας τις εντυπώσεις που δημιουργούσαν οι δηλώσεις των εμποροβιομηχάνων εκπρόσωποι των επιμελητηρίων υποστήριξαν ότι "οι επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν παρά μόνο την προβολή για την κοινωνική συνεισφορά τους". Υπέρμαχοι της κοινής επιχειρηματικής δράσης βιομηχάνων και δήμων εμφανίστηκαν δήμαρχοι όπως της Ν. Ιωνίας που όμως παρουσιάζοντας τα κατ' αυτούς θετικά μιας τέτοιας κοινής δράσης αποκάλυψαν ότι ουσιαστικά τα κοινοτικά κονδύλια αξιοποιούνται κύρια για τη συντήρηση και μεγέθυνση ενός μηχανισμού τρωκτικών κοινοτικών κονδυλίων και όχι βέβαια για ό,τι διακηρύσσεται όπως για παράδειγμα η λύση του προβλήματος της ανεργίας που παρά τα προγράμματα αυξάνει.

Φταίει η έλλειψη γνώσης!

Αν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν πλήρη γνώση των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης και των τρόπων πρόσβασης σε αυτά, τα οικονομικά τους προβλήματα θα έβρισκαν λύση! Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε "καταφέρει" να ενταχθεί στο σύστημα και τη λογική λειτουργίας της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιτυγχανόταν η διοικητική της αυτοτέλεια! Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε χτες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, συνεπικουρούμενος από το δήμαρχο Αθηναίων και άλλα εκλεκτά στελέχη του κόμματός τους. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης για το πλασάρισμα ενός ακόμα βιβλίου - οδηγού, από τα δεκάδες που κυκλοφορούν με περιεχόμενο τις μεθόδους "αξιοποίησης" των κοινοτικών κονδυλίων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ωρα να πάρει θέση και το υπουργείο

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει πλέον το λόγο για την υπόθεση των οικοπέδων της "Υπεραγοράς" στον Πειραιά και είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη της απόδοσής τους ως χώρων πράσινου στον πειραϊκό λαό ή της τσιμεντοποίησής τους από τους ιδιώτες και τη δημοτική αρχή του Στ. Λογοθέτη.Οι Πειραιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το πράσινο που δικαιούνται, καθώς οι μέχρι τώρα μάχες έχουν κερδηθεί, όμως ο... πόλεμος δεν έχει τελειώσει!

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά απέφυγε τελικά, μετά από τρεις συνεχείς αναβολές, στην προχτεσινή συνεδρίαση να προχωρήσει στην κατακύρωση της δημοπρασίας, που διεξήγαγε παράνομα η Δημαρχιακή Επιτροπή και ακύρωσε στη συνέχεια με απόφασή της η επιτροπή του άρθρου 18 της Νομαρχίας. Ο Στ. Λογοθέτης και οι σύμβουλοί του της πλειοψηφίας αποφάσισαν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία και να προσβάλουν την ακυρωτική πράξη της επιτροπής του άρθρου 18 στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα. Ωστόσο ο δήμαρχος δεν απέφυγε να επιτεθεί στην επιτροπή και να αμφισβητήσει τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αποφάσεις της. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά...

Τα ίδια έχουν γίνει με τις οριστικές αποφάσεις της επιτροπής - καθώς εκεί έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και από το υπουργείο Εσωτερικών - για την παράνομη δραστηριοποίηση στην πόλη του Πειραιά της ιδιωτικής εταιρίας ελέγχου της στάθμευσης ΣΕΛΜΟ για το έτος 1995, που αγνόησε η παράταξη του Στ. Λογοθέτη. Και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση η ΣΕΛΜΟ ανενόχλητη συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα στην πόλη.

Στο μεταξύ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στο συμβούλιο η παρέμβαση του Στ. Λογοθέτη, αλλά και του προέδρου του ΔΣ Ε. Χρυσάφη,υπέρ της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Οι σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης κατήγγειλαν τον Στ. Λογοθέτη, ο οποίος σε μια κατάσταση που παρέπεμπε σε "τρικυμία εν κρανίω", "κατέφυγε σε αναδρομή στον Στάλιν εμπλουτισμένη με διάφορα εμετικά σχόλια για να υποστηρίξει το "δράκο" του Κερατσινίου", κατακεραυνώνοντας όσους αγωνίζονται για το κλείσιμό του με τη διαβεβαίωσή του ως χημικού μηχανικού (!) και Δημάρχου ότι ο ορίζοντας και το περιβάλλον θα είναι πεντακάθαρα και μετά τη λειτουργία του εργοστασίου! Σιγήν ιχθύος για το θέμα τήρησαν σύμβουλοι - πρώτα στελέχη του "ΣΥΝ", ενώ την αντίθεσή τους στην επαναλειτουργία του "δράκου" εξέφρασαν σύσσωμες οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χρειάζονται οράματα και ελπίδες

"Πρέπει να δώσουμε στη νέα γενιά καινούριες ελπίδες και οράματα, στόχους και αξίες, που εμείς πρώτοι θα έχουμε πιστέψει. Πρέπει να βγούμε από το παιχνίδι του άκαρπου ανταγωνισμού για τις υλικές και μόνο αξίες".Τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια βγήκαν ως συμπέρασμα στην προχτεσινή συζήτηση, που έγινε στα πλαίσια 10ήμερου εκδηλώσεων για την πρόληψη της τοξικοεξάρτησης. Το 10ήμερο διοργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ν. Ιωνίας και η δημοτική αρχή της περιοχής, σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, "Διάβαση", "Στροφή" και της κινητής μονάδας ενημέρωσης "Πήγασος".

Στη συζήτηση οι ομιλητές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και ο διάλογος που ακολούθησε, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, έφερε στην επιφάνεια απορίες, αλλά και χρήσιμες εμπειρίες για τον αγώνα της πρόληψης στην τοξικοεξάρτηση.

"Μέσα στην οικογένειά μου δεν είχα γνώμη και άποψη. Με βόλευε η παθητικότητα με την οποία αντιμετώπιζα τη ζωή... ", τα λόγια του 27χρονου Γιώργου, που είναι 13 μήνες "καθαρός" μέσα στην κοινότητα "Διάβαση", φανερώνουν την πιεσμένη και χωρίς ενδιαφέροντα εφηβική ζωή του. "Δυστυχώς, συνέχισε, νόμιζα ότι είχα βρει την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μου μέσα από τη χρήση, τη "μαγκιά" των ναρκωτικών". Σήμερα, όμως, και μετά από 13 μήνες στην κοινότητα ο Γιώργος έχει μια διαφορετική άποψη για τη ζωή. "Εμαθα να προσπαθώ, να σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους, να κάνω όνειρα, να ανακαλύπτω ότι η ζωή έχει πολλά να μου προσφέρει... ".

Ο εκπρόσωπος των γονέων πρώην χρηστών Δ. Κούγκας,που έζησε τον εφιάλτη των ναρκωτικών μέσα από την περιπέτεια του παιδιού του, τόνισε ότι η επαγγελματική του δραστηριότητα και η εξασφάλιση υλικών αγαθών για την οικογένεια του οδήγησαν στην απομάκρυνση από το παιδί του. "Πραγματική επικοινωνία με τον γιο μου, κατέληξε, είχα μετά την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά". Η Γ. Καρκακίδα,υπεύθυνη της κινητής μονάδας "Πήγασος" του ΚΕΘΕΑ, επισήμανε ότι "τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα λόγου μέσα στην οικογένεια. Είναι ευθύνη των γονιών τους να τους δημιουργήσουν ενδιαφέροντα, να μάθουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στα κοινά". Πολλά παιδιά που ήρθαν στις κοινότητες, κατέληξε, μας εξομολογήθηκαν ότι πλησίασαν παρέες τοξικομανών γιατί ήθελαν να ανήκουν κάπου!

Το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να καταπολεμηθεί, αρκεί όπως τόνισαν οι ομιλητές να δοθούν αποφασιστικές λύσεις στην υποβαθμισμένη και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εκπαίδευση, στην ανεργία, στις τεράστιες ελλείψεις για τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου των νέων.

Αντίθετοι στο νομοσχέδιο των εργολάβων

Αντίθετοι στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα αυθαίρετα και το οικιστικό πρόβλημα, είναι οι εκατοντάδες κάτοικοι του συνοικισμού Μετεώρων του Δήμου Πολίχνης της Θεσσαλονίκης γιατί όπως καταγγέλλουν το νομοσχέδιο αντί ουσιαστικά να θεσμοθετεί τη στεγαστική αποκατάσταση των αστέγων προωθεί για μια ακόμη φορά τα συμφέροντα των εργολάβων και των οικοπεδοφάγων εμπόρων γης.

Εκατοντάδες κάτοικοι των Μετεώρων χτες στις 6 το απόγευμα έκαναν συγκέντρωση και πορεία από το κέντρο της Θεσσαλονίκης προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ζητώντας την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων. Η πορεία ξεκίνησε από τον χώρο της πλατείας Δικαστηρίων όπου από τις 18 Απρίλη 5 μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων κάνουν απεργία πείνας με αίτημα τη στεγαστική αποκατάσταση των 600 οικογενειών που ζουν στα Μετέωρα χωρίς νερό, ρεύμα και αποχέτευση.

Στο ψήφισμά τους οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση να σταματήσει το εργολαβικό σχέδιο νόμου και να κατοχύρωσει νομοθετικά τη στεγαστική τους αποκατάσταση με όρους που να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των Μετεώρων, που είναι εργαζόμενοι και άνεργοι χωρίς άλλη κατοικία και όχι υπέρ των ελάχιστων καταπατητών οικοπεδοφάγων και της εισπρακτικής λογικής του Δήμου Πολίχνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ