Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρειάζονται οράματα και ελπίδες

"Πρέπει να δώσουμε στη νέα γενιά καινούριες ελπίδες και οράματα, στόχους και αξίες, που εμείς πρώτοι θα έχουμε πιστέψει. Πρέπει να βγούμε από το παιχνίδι του άκαρπου ανταγωνισμού για τις υλικές και μόνο αξίες".Τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια βγήκαν ως συμπέρασμα στην προχτεσινή συζήτηση, που έγινε στα πλαίσια 10ήμερου εκδηλώσεων για την πρόληψη της τοξικοεξάρτησης. Το 10ήμερο διοργάνωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ν. Ιωνίας και η δημοτική αρχή της περιοχής, σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, "Διάβαση", "Στροφή" και της κινητής μονάδας ενημέρωσης "Πήγασος".

Στη συζήτηση οι ομιλητές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους και ο διάλογος που ακολούθησε, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, έφερε στην επιφάνεια απορίες, αλλά και χρήσιμες εμπειρίες για τον αγώνα της πρόληψης στην τοξικοεξάρτηση.

"Μέσα στην οικογένειά μου δεν είχα γνώμη και άποψη. Με βόλευε η παθητικότητα με την οποία αντιμετώπιζα τη ζωή... ", τα λόγια του 27χρονου Γιώργου, που είναι 13 μήνες "καθαρός" μέσα στην κοινότητα "Διάβαση", φανερώνουν την πιεσμένη και χωρίς ενδιαφέροντα εφηβική ζωή του. "Δυστυχώς, συνέχισε, νόμιζα ότι είχα βρει την επικοινωνία με τους συνανθρώπους μου μέσα από τη χρήση, τη "μαγκιά" των ναρκωτικών". Σήμερα, όμως, και μετά από 13 μήνες στην κοινότητα ο Γιώργος έχει μια διαφορετική άποψη για τη ζωή. "Εμαθα να προσπαθώ, να σέβομαι τον εαυτό μου και τους άλλους, να κάνω όνειρα, να ανακαλύπτω ότι η ζωή έχει πολλά να μου προσφέρει... ".

Ο εκπρόσωπος των γονέων πρώην χρηστών Δ. Κούγκας,που έζησε τον εφιάλτη των ναρκωτικών μέσα από την περιπέτεια του παιδιού του, τόνισε ότι η επαγγελματική του δραστηριότητα και η εξασφάλιση υλικών αγαθών για την οικογένεια του οδήγησαν στην απομάκρυνση από το παιδί του. "Πραγματική επικοινωνία με τον γιο μου, κατέληξε, είχα μετά την απεξάρτησή του από τα ναρκωτικά". Η Γ. Καρκακίδα,υπεύθυνη της κινητής μονάδας "Πήγασος" του ΚΕΘΕΑ, επισήμανε ότι "τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα λόγου μέσα στην οικογένεια. Είναι ευθύνη των γονιών τους να τους δημιουργήσουν ενδιαφέροντα, να μάθουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν στα κοινά". Πολλά παιδιά που ήρθαν στις κοινότητες, κατέληξε, μας εξομολογήθηκαν ότι πλησίασαν παρέες τοξικομανών γιατί ήθελαν να ανήκουν κάπου!

Το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να καταπολεμηθεί, αρκεί όπως τόνισαν οι ομιλητές να δοθούν αποφασιστικές λύσεις στην υποβαθμισμένη και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα εκπαίδευση, στην ανεργία, στις τεράστιες ελλείψεις για τη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου των νέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέατρο για παιδιά στο Ολυμπιακό Χωριό (2016-11-18 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η επιστημονική ενημέρωση του λαού για τα ναρκωτικά (2016-03-23 00:00:00.0)
Με όπλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (2006-03-29 00:00:00.0)
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά (2004-02-03 00:00:00.0)
"Διάβαση" στη δημιουργία (1997-12-18 00:00:00.0)
Ξεφεύγοντας από το λαβύρινθο των ναρκωτικών (1996-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ