Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση κτηνοτρόφων

Μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν με τους κτηνοτρόφους που ήθελαν να δώσουν ψήφισμα σε αρμόδιους του υπουργείου. Κλιμακώνεται ο αγώνας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕ).-

Σοβαρά επεισόδια κτηνοτρόφων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έγιναν, χτες το μεσημέρι, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κυρίως, μετά από συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε από τη μαχητικότητα των κτηνοτρόφων και τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Ωστόσο, οι διασπαστικές κινήσεις, κύρια της ΣΥΔΑΣΕ που προσπαθεί να παίξει κομματικά παιχνίδια της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τον αγώνα τους, εμπόδισαν τη μαζική συμμετοχή των κτηνοτρόφων απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ μεγάλη ευθύνη έχουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που με τη διασπαστική τακτική τους έχουν απογοητεύσει τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στο συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η καταστροφική πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας, ενώ οι αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας και των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων και προειδοποίησαν τους αρμόδιους ότι, αν επιτρέψουν την εισαγωγή αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, θα τους βρουν μπροστά τους.

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτοκτηνοτρόφων Λαγκαδά - Βόρειας Χαλκιδικής, Σ. Γραβαλάς,επισήμανε πως "η σημερινή κινητοποίηση δεν έχει την επιτυχία που θα μπορούσε, γιατί η λογική των επικεφαλής οδηγεί τους κτηνοτρόφους στα σπίτια τους! Γιατί προωθούν άλλα σχέδια που πλήττουν την ενότητα αγροτών και κτηνοτρόφων (π.χ. με την ίδρυση ξεχωριστής Συνομοσπονδίας)".

Στο υπουργείο Μ-Θ σημειώθηκαν συγκρούσεις κτηνοτρόφων με δυνάμεις των ΜΑΤ, γιατί δεν επέτρεψαν στους αντιπροσώπους τους να συναντηθούν με εκπρόσωπο του υπουργείου και κανένας αρμόδιος δεν εμφανίστηκε να παραλάβει το ψήφισμά τους. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι έφθασαν να ξηλώσουν μέρος της περίφραξης και να εισβάλουν στην αυλή του υπουργείου. Οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν το απόγευμα και ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με κλείσιμο των εθνικών δρόμων που οδηγούν προς τα τελωνεία Κήπων και Ευζώνων και σε συντονισμό με όλους τους κτηνοτρόφους. Η ΣΕΑ αγροτοκτηνοτρόφων Λαγκαδά - Βόρειας Χαλκιδικής,ήδη, έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη για τις 23 Απρίλη με το αγωνιστικό πλαίσιο που βγήκε από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και το τελευταίο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα.

Χαιρετίζει το ΚΚΕ

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού Γεωργίας να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας από τα πραγματικά προβλήματα, απέτυχαν παταγωδώς. Το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και οι προηγούμενες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων πρέπει να έκαναν γνωστό σ' όλους, ότι η πολιτική, κυβέρνησης και ΕΕ, είναι καταστροφική για την ελληνική κτηνοτροφία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ που συνεχίζει:

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των κτηνοτρόφων και τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι ο αγώνας των αγροτοκτηνοτρόφων είναι αγώνας ζωής και μ' όλες τις δυνάμεις να τους συμπαρασταθούν. Ολοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί να παλέψουν για να μην περάσει η πολιτική της ΕΕ που στηρίζεται σήμερα από τα κόμματα που είπαν "ναι" στη Συνθήκη του Μαάστριχτ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΘ του ΚΚΕ η οποία, εκτός των άλλων, καταδικάζει την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και χαιρετίζει τον αγώνα των κτηνοτρόφων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ