Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πίσω από τη "βιτρίνα" της Λυκόβρυσης

Επισημάνσεις στη δεύτερη λαϊκή συνέλευση της δημοτικής αρχής

Η Λυκόβρυση ήταν κάποτε συνοικισμός προσφύγων. Μετά, όσοι Αθηναίοι ή επαρχιώτες δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν στην Κηφισιά ή την Εκάλη, κατοίκησαν το συνοικισμό, που σιγά σιγά μεγάλωσε. Σήμερα έχει 7.500 κατοίκους. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, του βορείου προαστίου, κρύβονται δεκάδες προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά επισημάνθηκαν στη χτεσινή δεύτερη λαϊκή συνέλευση, που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή της πόλης. Στη Λυκόβρυση υπάρχουν 450 εργοστάσια, βιοτεχνίες και αποθήκες. Τα εργοστάσια της ΕΛΚΟ - Βαγιωνής και του "Παπουτσάνη" ρυπαίνουν. Πολλά ρέματα έχουν μπαζωθεί, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα. Η δημοτική αρχή έχει αρχίσει τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής, ώστε να μην κινδυνέψουν πάλι ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη με τις πλημμύρες τον Οκτώβρη του 1994.

Ομως, "κάποιοι", με διάφορα προσχήματα, προσπαθούν να εμποδίσουν την εκτέλεση του αντιπλημμυρικού έργου για τα βρόχινα νερά του ρέματος Δαμάσκου. Αυτό συμβαίνει, γιατί η ΕΛΚΟ - Βαγιωνής έχει μπαζώσει το ρέμα, χτίζοντας, χωρίς άδεια, πάνω σ' αυτό το γαλβανιστήριο. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, το τοπικό αστυνομικό τμήμα συνέλαβε τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ασβεστά, που επέβλεπε τις εργασίες εκτέλεσης του έργου. Προχτές εκπρόσωποι του δήμου είχαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ. "Περιμένετε και θα δούμε...", ήταν η απάντησή τους.

"Οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ ζήτησαν τώρα τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος και αφορούν το πρόβλημα", είπε στους συγκεντρωμένους ο Π. Ασβεστάς."Πάνε έτσι να μπλέξουν το όλο θέμα στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας...".

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Χρήστος Σκαμάκης υπογράμμισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι των 630 εκατομμυρίων. "Η αντιπολίτευση και η ΕΛΚΟ προσπαθούν με διάφορα προσχήματα να βάλουν εμπόδια σε αυτό το έργο", τόνισε.

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, επειδή ανέθεσε το έργο με απ' ευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό. Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος είπε ότι "αυτό συνέβη διότι η πίστωση δόθηκε λίγο πριν τη λήξη του 1995 (έγγραφο Νομαρχίας Αθήνας 3122/11-12-95). Συγχρόνως, το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε αποφασίσει την εκτέλεση ασφαλτικών εργασιών στη Σ. Βενιζέλου και μας είχε προειδοποιήσει (έγγραφο 2478/26-9-95) ότι μετά την ολοκλήρωσή τους δε θα ήταν δυνατόν να γίνουν έργα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ετσι, υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα".

Για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της πόλης. ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η γραμμή 541, ενώ ο ΟΑΣΑ έχει δεσμευτεί ότι ο "κορμός" της γραμμής Α9 θα μεταφερθεί στην πλατεία Ν. Κηφισιάς. Χαρακτήρισε σαθρό και παλιό το δίκτυο ύδρευσης και ανέφερε ότι έχει γίνει μελέτη για τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Πολλοί δημότες έθεσαν το πρόβλημα της ρύπανσης, που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου "Παπουτσάνης". Επίσης, αρκετοί έθιξαν το πρόβλημα του οικοπέδου της ΑΓΕΤ. Πρόκειται για μια έκταση 13 στρεμμάτων, που το 1970 είχε χαρακτηριστεί χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων. Από τότε δεν είχε γίνει τίποτα και το 1993 η ΑΓΕΤ, με έγγραφό της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ζητούσε τον αποχαρακτηρισμό του. Η δημοτική σύμβουλος Γ. Ποριώτη κατηγόρησε για αδράνεια την προηγούμενη κοινοτική αρχή, που συγκροτεί τη σημερινή αντιπολίτευση. Απαντώντας, εκπρόσωπός της τόνισε ότι τα έγγραφα αυτά δεν είχαν φτάσει ποτέ στην κοινότητα, χωρίς να διευκρινίσει αν η τότε κοινοτική αρχή ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημα αυτό ή αν τα έγγραφα ...χάθηκαν στο δρόμο.

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ