Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα

Χτες στην Αθήνα έκλεισαν τα σχολεία τους αλλά και κεντρικούς δρόμους. Συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων των μαθητών των νυχτερινών σχολείων. Χτες στην Αθήνα έκλεισαν τα σχολεία τους και προχώρησαν σε καταλήψεις δρόμων, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ύψος της ΓΑΔΑ, της Ιεράς Οδού στη συμβολή με τη Θηβών, της οδού Αγ. Παύλου στο Περιστέρι και της οδού Αχαρνών.

Σήμερα οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στις 8 το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και άλλες επαρχιακές πόλεις, με συγκεντρώσεις και πορείες στις κατά τόπους Νομαρχίες. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, αφού οι υποσχέσεις του υφυπουργού Παιδείας Γ. Πασχαλίδη για ικανοποίηση των αιτημάτων τους έμειναν στα λόγια. Ζητούν συγκεκριμένα, μέτρα αναβάθμισης της νυχτερινής εκπαίδευσης, 30ήμερη άδεια στις εξετάσεις, 5χρονη αναβολή σπουδών και 6ωρη εργασία.

"Τίποτα τίποτα δε μας σταματά, εμπρός για αναβάθμιση στα νυχτερινά" και "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας", φώναζαν συνεχώς οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων του Αιγάλεω που είχαν κλείσει τη συμβολή της Ιερά Οδού και της Θηβών. Παράλληλα, καλούσαν τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.

Βέβαια δεν έλειψαν και κάποια μικροεπεισόδια μεταξύ μαθητών και αγανακτισμένων οδηγών, όμως με την άμεση παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν πήραν έκταση. Ανάλογη μαζική και δυναμική κινητοποίηση έγινε και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία έμεινε κλειστή από τις 8 μέχρι τις 8.30 περίπου.

Στην οδό Αχαρνών την κατάληψη του δρόμου προσπάθησαν να σπάσουν άνδρες της Αστυνομίας με πολιτικά. Προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους προέδρους των 15μελών του 6ου Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείουπροσπάθησαν να τους συλλάβουν και να τους μεταφέρουν στην Αστυνομία "για εξακρίβωση στοιχείων". Ομως η παρέμβαση των υπόλοιπων μαθητών ήταν άμεση, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αλλάξουν γνώμη...

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν απόψε και οι μαθητές νυχτερινών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το βράδυ στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις σε τρία σημεία της πόλης. Στις 7 μμ οι μαθητές του 6ου ΤΕΛ και της 3ης ΤΕΣ έχουν ορίσει προσυγκέντρωση έξω από το σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη ενώ στις 7.30 θα γίνουν προσυγκεντρώσεις στη Μοναστηρίου των μαθητών του 5ου ΤΕΛ και της 2ης ΤΕΣ και στη Συγγρού, των μαθητών του 1ου Γυμνασίου.

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί τους καθηγητές να πάρουν μέρος στην κινητοποίησή τους σημειώνοντας πως πρέπει από κοινού να παλέψουν για την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης. Συμπαράσταση στον αγώνα των νυχτερινών μαθητών έχει εκφράσει το Συντονιστικό Σχολείων του Α Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ