Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Υπό έλεγχο" τα ύποπτα κοτόπουλα

Βρέθηκαν, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε πτηνοσφαγείο τα 6.000 κοτόπουλα, που είχαν φύγει χωρίς έλεγχο από τα πτηνοτροφεία της "Βοκτάς"

Στις αποθήκες του πτηνοσφαγείου των αδερφών Λειβαδίτη, στην Τανάγρα Βοιωτίας, βρέθηκαν χτες και κατασχέθηκαν οι 6.000 όρνιθες που είχαν μεταφερθεί εκεί από το πτηνοτροφείο της εταιρίας "Βοκτάς ΑΕ", από τα Καλύβια, και αναμένεται να καταστραφούν. Η παρτίδα αυτή των κοτόπουλων είχε βγει το βράδυ του Σαββάτου - παρά την άρνηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας να το επιτρέψουν - με τη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Κερατέας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιδιοκτήτη... Επίσης, εντοπίστηκε πτηνοτροφείο των Ιωαννίνων, όπου διοχετεύτηκε παρτίδα 90.000 αυγών - σε σύνολο 125.000 - προς εκκόλαψη που είχαν "βγάλει" πιστωτές της εταιρίας από τα πτηνοτροφεία "Βοκτάς" χωρίς έλεγχο. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, αναζητούνταν παρτίδα 28.000 ακόμα αυγών που είχαν βγει, επίσης, από τα ορνιθοτροφεία.

Οι κτηνιατρικές αρχές κατέθεσαν, χτες, μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων της "Βοκτάς ΑΕ". Ενώ η Εισαγγελία Αθηνών έδωσε εντολή για τη θανάτωση και υγειονομική καταστροφή όσων κοτόπουλων είχαν μείνει ζωντανά στα πτηνοτροφεία των Καλυβίων και της Βάρης, ενώ γίνονταν έλεγχοι για την εξεύρεση ακατάλληλων κοτόπουλων που είχαν διατεθεί για κατανάλωση.

Η "Βοκτάς" χρωστά δισεκατομμύρια δραχμές σε διάφορους πιστωτές. Η εταιρία για να συμψηφίσει τα χρέη της επέτρεψε σε διάφορους πιστωτές της να βγάζουν χιλιάδες κοτόπουλα χωρίς έλεγχο και να τα οδηγούν σε διάφορα πτηνοσφαγεία και να διατίθενται στη συνέχεια στην αγορά. Τελευταία, ωστόσο, που οι εργαζόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας στα πτηνοτροφεία της εταιρίας στη Βάρη πολλές δεκάδες χιλιάδες κοτόπουλα έμειναν χωρίς τροφή και ψόφησαν. Τα υπόλοιπα έτρωγαν τα ψόφια για να επιβιώσουν. Ετσι, δημιουργήθηκε μια αφόρητη κατάσταση στα πτηνοτροφεία που εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Με χτεσινή ανακοίνωση ο ιδιοκτήτης της "Βοκτάς ΑΕ", Ε. Συρίγος, ισχυρίζεται ότι δε διατέθηκαν από την εταιρία ακατάλληλα κοτόπουλα στην κατανάλωση. Ομως, κοτόπουλα διακινήθηκαν και διατέθηκαν και από πιστωτές της εταιρίας και κανένας δε γνωρίζει αν είχαν γίνει οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι σ' όλες τις περιπτώσεις... Κατά τα άλλα, ο Ε. Συρίγος προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ΑΤΕ, που αρνείται να του χορηγήσει νέα δάνεια. Η Αγροτική Τράπεζα ανακοινώνει ότι τα χρέη της "Βοκτάς" ξεπερνούν τα 10 δισ. δραχμές συνολικά και απ' αυτά τα 4,6 δισ. είναι στην τράπεζα. Τέλος, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, με περισσό θράσος, προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες στους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας καθώς μένουν επί μήνες απλήρωτοι, γιατί δεν επέτρεψαν να εκποιήσει την παραγωγή.

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας τονίζει ότι - πέρα από τη συγκεκριμένη περίπτωση της "Βοκτάς" - το ελληνικό κοτόπουλο είναι ποιοτικά το καλύτερο της Ευρώπης και μόνον με το αμερικανικό μπορεί να συγκριθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ