Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Συγκέντρωση ενάντια στο δημοτικό χαράτσι 5%

Την αντίθεσή τους στο δημοτικό τέλος 5% που επιβάλλεται στα επισιτιστικά επαγγέλματα και την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι την κατάργησή του διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες εστιάτορες, εκπρόσωποι των σωματείων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ολοι οι εκπρόσωποι που πήραν το λόγο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου που απειλείται - παράλληλα με τα άλλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες - και από το 5%. Οι ίδιοι κατήγγειλαν το χαράτσωμα που επιλεκτικά επιβάλλεται στον κλάδο και τον εμπαιγμό σε βάρος τους από τους αρμόδιους, τόσο από τους τοπικούς άρχοντες όσο και από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι άγουν και φέρουν το θέμα συμφωνώντας ότι το τέλος του 5% πρέπει να καταργηθεί. Ομως στην πράξη, δεν προχωρούν στην κατάργησή του.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και κάλεσαν την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χρ. Κορτζίδης,χαιρετίζοντας την κινητοποίηση του κλάδου, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των επαγγελματιών επισιτιστών για κατάργηση του τέλους 5%. Ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του Κόμματος ως προς την αντικατάσταση του 5% με το 1%, που προτείνει η ΚΕΔΚΕνα επιβληθεί σε όλους τους επαγγελματίες, τονίζοντας ότι και πάλι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών, και επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στάχτη στα μάτια επιχείρησε να ρίξει ο δήμαρχος της ΑθήναςΔ. Αβραμόπουλος προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του και πέταξε το μπαλάκι στην ΚΕΔΚΕ, στην οποία, όπως είπε, θα προτείνει να λυθεί το θέμα του τέλους 5% σε... τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης για την κάθε δημοτική αρχή η μη επιβολή του τέλους που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, και η ανάληψη από την ίδια την τοπική αρχή του κόστους αυτής της απόφασης, κόστος το οποίο επί δεκαπέντε μήνες αρνείται να αναλάβει ο ίδιος.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και στη Βουλή όπου παραδόθηκε ψήφισμα των συγκεντρωθέντων. Στο ψήφισμα τα σωματεία - μέλη της ΠΟΕΣΕ δηλώνουν την απόφασή τους να μην αποδώσουν τους φόρους που απορρέουν από το τέλος αυτό από την 1η Γενάρη, καθώς δεν το εισέπραξαν και δεν το εισπράττουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ