Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Προσφυγή των εργολάβων στη διεθνή διαιτησία

Για να διεκδικήσουν το "πανωπροίκι" των 45 δισ. δρχ.

Στη διεθνή διαιτησία προσέφυγαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργολάβοι του μετρό της Αθήνας, προκειμένου πλέον να διεκδικήσουν δικαστικά το νέο "πανωπροίκι" συνολικού ύψους 45 δισεκατομμυρίων δραχμών! Αν η προσφυγή τους γίνει τελικά δεκτή, τότε οι "τρύπες του μετρό" θα γεμίσουν για άλλη μια φορά με τεράστιες υπερβάσεις.

Η ενέργεια αυτή των εργολάβων δεν πρέπει να θεωρείται "κεραυνός εν αιθρία", αφού τέτοιο δικαίωμα, δηλαδή της προσφυγής στη διεθνή διαιτησία, παρέχεται από τη σκανδαλώδη αρχική σύμβαση, γεγονός που είχε επικριθεί από όλα τα κόμματα τότε της αντιπολίτευσης και τους φορείς των τεχνικών. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αντί να φροντίσει με τη συμπληρωματική σύμβαση να θωρακίσει το ελληνικό δημόσιο από τέτοιου είδους προσφυγές ή παρεμβάσεις, χάρισε στους εργολάβους με το πρόσχημα της "επίσπευσης των έργων" πάνω από 64 δισ. δρχ.

Τώρα οι εργολάβοι επικαλούμενοι πάλι τεχνικές λύσεις για επίσπευση των έργων διεκδικούν το νέο "πανωπροίκι". Συγκεκριμένα οι εργολάβοι ζητούν να μετατεθεί ο πρώτος "μετροπόντικας", που έχει καθηλωθεί στην πλατεία Καραϊσκάκη, στη Δάφνη και να ανοίξει τη σήραγγα αντίστροφα, να αγοραστεί νέο μικρότερο μηχάνημα, να γίνουν νέες απαλλοτριώσεις κ.ά. και φυσικά απαιτούν όλα αυτά να τα πληρώσει το δημόσιο... Το ελληνικό δημόσιο μέσω της "Αττικό Μετρό ΑΕ" αρνείται βέβαια ότι το δημόσιο έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την καθήλωση του "μετροπόντικα", πολύ περισσότερο που οι εργολάβοι έθεσαν σε λειτουργία τη μέθοδο αυτή διάνοιξης της σήραγγας, ύστερα από εμπεριστατωμένες γεωλογικές μελέτες. Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από την έκβαση της προσφυγής.

Στο μεταξύ, το δημόσιο έχει αναλάβει ήδη την ευθύνη των καθυστερήσεων, λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών και αλλαγής των μελετών για ορισμένους σταθμούς του μετρό, και έχει δεχτεί να πληρώσει για όλα αυτά στους εργολάβους άλλα 7 δισ. δρχ. περίπου, εκτός των 45 δισ. δρχ. που διεκδικούν!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ