Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
Τα τρωκτικά συντονίζουν τη δράση τους

Πράσινο φως, όχι πλέον μόνο για τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεις, αλλά και για τη θεσμοθετημένη, μάλιστα, μετατροπή τους σε "οικονομικό εταίρο" των βιομηχάνων, άναψε χτες επίσημα η κυβέρνηση διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου που κήρυξε την έναρξη των εργασιών ημερίδας με θέμα τη "σχέση μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικονομικών Εταίρων". Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ένα πλήθος φορέων από το χώρο των εμποροβιομηχάνων και της Αυτοδιοίκησης με στόχο, σε πρώτη φάση, όπως δήλωσαν κατ' επανάληψη οι ομιλητές, την από κοινού διεκδίκηση και αξιοποίηση μέρους του ποσού των 121 δισ. που διαθέτει για το σύνολο των χωρών - μελών της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενίσχυση "καινοτόμων δράσεων". Ο υπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία σημειώνοντας ότι και αυτή κινείται στην κατεύθυνση λειτουργίας των δήμων ως "μείζονες οικονομικοί παράγοντες", κάνοντας καθαρό ότι κάτι τέτοιο είναι για την κυβέρνηση θετικό, αφού εντάσσεται στα πλαίσια μιας αντίληψης που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του απέναντι στον πολίτη και μεταθέτει αυτό το βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος, πρότεινε τη σε μόνιμη βάση συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των "οικονομικών εταίρων", ως συμβατή με τον κανονισμό - πλαίσιο της ΕΟΚ, στο σημείο που θεσμοθετεί την αρχή της εταιρικότητας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο ότι μπορεί να συμβεί πλέον αφού "η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαδίζει ενωμένη, ξεπερνώντας διλήμματα του παρελθόντος".

Από την παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Α. Κοιμήσης, προέκυπτε μεν πως σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια του 1996 το "τρένο" έχει ήδη χαθεί, ταυτόχρονα όμως αναδεικνυόταν ένα από τα κύρια σημεία της προσπάθειας των επίδοξων "οικονομικών εταίρων", το πώς, δηλαδή, θα εμφανιστεί η αφαίμαξη - από τους βιομηχάνους - κοινοτικών κονδυλίων προορισμένων για την Αυτοδιοίκηση ως μια πράξη δικαίου, καθώς "όλοι συμβάλλουν κατά το μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων τους στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη".

Περισσότερο πρακτικός και αυτή τη φορά στις αναφορές του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, δήλωσε ωμά πως αυτό που ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δράσεων για την αξιοποίηση του κοινοτικού χρήματος. Για μία ακόμα φορά, μάλιστα, έκανε καθαρό πως αυτές οι δράσεις πρέπει να συνδυαστούν με νομοθετικές τροποποιήσεις για ζητήματα περιβάλλοντος που δε θα δημιουργούν "προβλήματα ανταγωνιστικότητας". Η συγκεκριμένη φράση αφορά την επιδίωξη για τροποποίηση του ΠΔ 84/84 που απαγορεύει την επέκταση βιομηχανικών δραστηριοτήτων στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της Αττικής.

Εκ μέρους των εμπορικών συλλόγων ο Δ. Καψάλης ισχυρίστηκε ότι "έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός διαχειριστής". Συμμαζεύοντας τις εντυπώσεις που δημιουργούσαν οι δηλώσεις των εμποροβιομηχάνων εκπρόσωποι των επιμελητηρίων υποστήριξαν ότι "οι επιχειρήσεις δεν έχουν να κερδίσουν παρά μόνο την προβολή για την κοινωνική συνεισφορά τους". Υπέρμαχοι της κοινής επιχειρηματικής δράσης βιομηχάνων και δήμων εμφανίστηκαν δήμαρχοι όπως της Ν. Ιωνίας που όμως παρουσιάζοντας τα κατ' αυτούς θετικά μιας τέτοιας κοινής δράσης αποκάλυψαν ότι ουσιαστικά τα κοινοτικά κονδύλια αξιοποιούνται κύρια για τη συντήρηση και μεγέθυνση ενός μηχανισμού τρωκτικών κοινοτικών κονδυλίων και όχι βέβαια για ό,τι διακηρύσσεται όπως για παράδειγμα η λύση του προβλήματος της ανεργίας που παρά τα προγράμματα αυξάνει.

Φταίει η έλλειψη γνώσης!

Αν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν πλήρη γνώση των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης και των τρόπων πρόσβασης σε αυτά, τα οικονομικά τους προβλήματα θα έβρισκαν λύση! Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε "καταφέρει" να ενταχθεί στο σύστημα και τη λογική λειτουργίας της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επιτυγχανόταν η διοικητική της αυτοτέλεια! Αυτά ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε χτες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, συνεπικουρούμενος από το δήμαρχο Αθηναίων και άλλα εκλεκτά στελέχη του κόμματός τους. Οι σχετικές δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης για το πλασάρισμα ενός ακόμα βιβλίου - οδηγού, από τα δεκάδες που κυκλοφορούν με περιεχόμενο τις μεθόδους "αξιοποίησης" των κοινοτικών κονδυλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ