Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Διάβαση" στη δημιουργία

Το πολιτιστικό της στέκι εγκαινίασε χτες η Θεραπευτική Κοινότητα "Διάβαση". Εκθεση κεραμικής, φωτογραφίας, αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής με έργα των παιδιών μέχρι τις 21.12.1997

"Εμαθα ότι αξίζει να ζω καθαρός, να δημιουργώ μαζί με άλλους ανθρώπους και να κάνω πράξη τα όνειρα μου... ".

Μέσα σ' αυτή την απλή πρόταση κρύβεται η φιλοσοφία των παιδιών της Κοινότητας "Διάβαση", που δίνουν μάχη, για να ξεφύγουν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Η δημιουργία "σύμμαχος" σ' αυτόν τον αγώνα. Το πολιτιστικό στέκι, που εγκαινιάστηκε χτες το απόγευμα, από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλο στην Κοινότητα "Διάβαση" (οδός Σταυροπούλου 29), φιλοδοξεί να γίνει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κοινωνία και τους ανθρώπους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά.

"Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε δημιουργικές ομάδες πρωτοβουλίας να παρεμβαίνουν προληπτικά στο πρόβλημα της εξάρτησης", τόνισε η υπεύθυνη της Κοινότητας Μάρθα Φωστέρη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το πρωί στην Κοινότητα. Στο στέκι θα λειτουργήσει έκθεση κεραμικής, φωτογραφίας, αγγειοπλαστικής, και ζωγραφικής με έργα των παιδιών, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 21.12.1997. Στη δημιουργική αυτή συνάντηση, συμμετέχουν οι ομάδες του "18 Ανω", της Εταιρείας Κοινωνικής Υποστήριξης Νέων "Αρσις", της Θεραπευτικής Κοινότητας Καρτερών από τη Θεσσαλονίκη έξι θεραπευτικά προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ("Ιθάκη", "Εξοδος", "Στροφή", "Παρέμβαση", "Νόστος", και "Διάβαση") και ο Πολιτιστικός Ομιλος Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Μάρθα Φωστέρη υπογράμμισε ότι "το συγκεκριμένο στέκι θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες. Φιλοδοξούμε το στέκι να γίνει χώρος γνωριμίας, συνεργασίας και συσπείρωσης ανθρώπων ενάντια στο κοινωνικό πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους. Το στέκι θα είναι ανοιχτό στο πλατύ κοινό. Θέλουμε την καθημερινή τριβή με τον κόσμο".

Μήνυμα ζωής

Οι μαρτυρίες των παιδιών, που εδώ και 10 - 12 μήνες βρίσκονται μακριά από τις ουσίες, φανερώνουν τη σημασία αυτής της προσπάθειας. "Η επαφή μας με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τη χρήση μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας". Τα λόγια του Γιώργου,βγαίνουν "σταθερά" από τα χείλη του, φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη... Ο Σπύρος,θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που είναι ακόμα στη χρήση: "Με προσπάθεια και θέληση τίποτα δεν είναι δύσκολο, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εγώ προσωπικά καλώ όλα αυτά τα παιδιά που βρίσκονται ακόμα εκεί έξω να 'ρθουν κοντά μας". Η Νικολέτα δίνει το στίγμα: "Η Κοινότητα με βοήθησε να φύγω από τα ναρκωτικά και το περιθώριο. Η δημιουργία με βοηθάει να ενταχτώ ξανά στην κοινωνία".

Συμπαραστάτης των παιδιών, σ' αυτήν την προσπάθειά τους, και οι οικογένειές τους. Το πρόγραμμα "οικογένειας" της κοινότητας αριθμεί περισσότερα από 190 μέλη, τα οποία συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί και "παζάρι" με διάφορα είδη - δημιουργίες των μελών του προγράμματος οικογένειας. Σήμερα το ανοιχτό πρόγραμμα "Διάβαση", παρακολουθούν περίπου 42 άτομα, ενώ άλλα 20 βρίσκονται στο στάδιο της ενημέρωσης και περιμένουν την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ