Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεν τους φτάνει ο "πύργος του Σκυλίτση"

Οι εργολάβοι αξιώνουν και ο δήμαρχος τούς παρέχει, εκτός από τη σχεδόν απόλυτη κυριότητα του πύργου, και τους περιβάλλοντες χώρους για γκαράζ

Αφορμή για ένα ακόμα σκάνδαλο θα γίνει, απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ο περίφημος πύργος του Σκυλίτση στον Πειραιά. Με κέντρο αναφοράς τις διάφορες κομπίνες που εξελίσσονται, με πρόσχημα την αποπεράτωση του πύργου, οι μεγαλοεργολάβοι, έχοντας συμπαραστάτη τη σημερινή δημοτική αρχή Πειραιά, επιχειρούν τώρα να βάλουν χέρι και στους περιβάλλοντες τον πύργο τελευταίους ελεύθερους χώρους που προορίζονταν για πράσινο.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εργολάβων, ο δήμαρχος Πειραιά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δε διστάζουν, όχι μόνο να τους χαρίζουν, στην ουσία, περιουσιακά στοιχεία του δήμου, αλλά και να υποθηκεύουν και τους τελευταίους χώρους πρασίνου για την κατασκευή γκαράζ.Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ' απαίτηση του "κονσόρτσιουμ" των εργολάβων που αναλαμβάνουν τα μεγάλα έργα, άλλαξαν οι όροι της μελέτης κατασκευής - αποπεράτωσης του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, του γνωστού πύργου, που γίνεται με τη μέθοδο της αντιπαροχής.

Οπως υποστήριξε ο δήμαρχος Στ. Λογοθέτης, η ΑΕΓΕΚ, που ήταν και η μοναδική εταιρία που προσήλθε στο διαγωνισμό, ζήτησε, στην αντιπαροχή να περιληφθεί και η κατασκευή υπόγειων γκαράζ στον περιβάλλοντα χώρο του πύργου, στην περιοχή του παλιού Ρολογιού και υπέργειο και υπόγειο γκαράζ στο οικόπεδο Σκαλούμπακα. Την απαίτηση αυτή έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΓΕΚ είναι η εταιρία που πήρε μέρος στο διαγωνισμό κατασκευής γκαράζ στα δύο οικόπεδα επί του 34ου Συντάγματος. Εργο, που με αγώνες προσπαθούν να αποτρέψουν οι κάτοικοι, αρνούμενοι τη μετατροπή του μοναδικού ελεύθερου χώρου - ήδη χαρακτηρισμένου σαν χώρου πρασίνου - σε πάρκινγκ.

Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική παραχώρηση της δημοτικής αρχής στα συμφέροντα των ιδιωτών. Στην αντιπαροχή της αποπεράτωσης του πύργου, περιλαμβάνονται, τόσο το ισόγειο, όσο και οι δύο πρώτοι όροφοι, που ήδη έχουν αποπερατωθεί από το δήμο. Ετσι, όμως, με το ποσοστό του 34% που δίνει η ΑΕΓΕΚ στο δήμο, απλά, δίνει στο δήμο τους ήδη δικούς του χώρους και κρατά τον υπόλοιπο πύργο.

"Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τους ελάχιστους χώρους πρασίνου για γκαράζ", τόνισε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Παναγιώτης Σαλπέας,και σημείωσε: "Αν συμπεριληφθούν στην αντιπαροχή και οι χώροι που έχει διαμορφώσει ο δήμος, είναι προς όφελος των ιδιωτών. Να εξαιρεθούν οι δύο πρώτοι όροφοι και το ισόγειο".

Ο δημοτικός σύμβουλος, εξάλλου, της Κίνησης Κ. Τζατζάνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Η διακήρυξη, όπως είναι διαμορφωμένη, λέει να μην έρθει στο διαγωνισμό κανείς άλλος, εκτός από το γνωστό μας. Δηλαδή την ΑΕΓΕΚ". Ο Κ. Τζατζάνης έθεσε επίσης το θέμα των κυβερνητικών ευθυνών, που, αντί να στεγάσουν στον πύργο τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, νοικιάζονται για το σκοπό αυτό άλλα κτίρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γκαράζ στη θέση πλατείας! (1999-07-10 00:00:00.0)
Χέρι και στα λεφτά της "Ραλλείου"; (1997-10-17 00:00:00.0)
Νέα επίθεση τσιμεντοποίησης (1997-04-16 00:00:00.0)
Χαράτσι σε ζωντανούς και... νεκρούς (1995-03-10 00:00:00.0)
Νέο φέσι 1 δισ. στους Πειραιώτες (1995-02-15 00:00:00.0)
Μόνιμο φαινόμενο η έλλειψη χρημάτων (1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ