Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι δημότες θα πληρώσουν και πάλι

Κομμένος και ραμμένος στη λογική διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 1998, που υπερψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης, από την οποία απουσίαζαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 15 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΑΚ Αγάπιο Σαχίνη και τους συμβούλους του ΠΑΣΟΚ. Αδικαιολόγητα απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΝ (ποιος ξέρει γιατί;).

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, με μια υποκριτική κίνηση, δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, επειδή είναι ανειλικρινής. Δηλαδή πως από τα 42 δισ. δραχμές, στην ουσία, ο δήμος θα εκταμιεύσει μόνο 28 δισ., από τα οποία τα 21 είναι για τις ανελαστικές δαπάνες, οπότε για έργα θα του μείνουν ελάχιστα. Αφησε να εννοηθεί πως αν ήταν ειλικρινής θα τον υπερψήφιζε η παράταξή του.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ καταψήφισε τον προϋπολογισμό στο σύνολό του, καταγγέλλοντας ότι κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αύξηση της φορολόγησης των δημοτών, η διατήρηση της ανταποδοτικότητας για προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες (αυξάνονται κατά 30% τα δίδακτρα στα Δημοτικά Ωδεία, κατά 15% στους παιδικούς σταθμούς κλπ.), η παραπέρα προώθηση της ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του δήμου, η μείωση και, στην καλύτερη περίπτωση, το πάγωμα επιχορηγήσεων σε τομείς, όπως ο αθλητισμός, η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός, η παιδεία, τα ΚΑΠΗ, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών κλπ., η καθήλωση των μισθών των εργαζομένων σε απαράδεκτα επίπεδα και η διαιώνιση των οξυμένων προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Επίσης κατήγγειλε πως για άλλη μια φορά δε διεκδικούνται τα παρακρατημένα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των ετών '90 - '97, που αγγίζουν το 1,5 τρισ. και δε γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση γενικότερα της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Αναλυτικά, από τα 42 δισ. του προϋπολογισμού, τα 14 θα προέλθουν από φόρους και ανταποδοτικά τέλη, τα 11 δισ. από την πάγια χρηματοδότηση του κράτους και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, αλλά και άλλες δραστηριότητες και, τέλος, τα άλλα 16 δισ. αφορούν σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις από Νομαρχία και ΥΠΕΧΩΔΕ, τα οποία θεωρούνται επισφαλή έσοδα, αφού και πέρσι δεν κατάφερε να τα εξασφαλίσει.

Ο Α. Σαχίνης σημείωσε ότι η Διοίκηση του δήμου φορτώνει τα βάρη στους δημότες και παράλληλα εξασφαλίζει κέρδη στους μεγαλοεργολάβους. Αρκεί άλλωστε να αναφέρουμε ότι το 72% των έργων του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου δίνεται σε εργολάβους ιδιώτες και μόλις το 28% θα γίνουν με αυτεπιστασία.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από το ΔΣ των Δημοτικών Ωδείων, οι οποίες πυροδότησαν τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων καθηγητών Μουσικής. Αποφάσεις που αφορούν την αύξηση των διδάκτρων κατά 30% και την έμμεση μείωση των μισθών των καθηγητών μέσα από την αύξηση του χρόνου εργασίας (η ώρα διδασκαλίας υπολογίζεται σε 60 λεπτά, έναντι των 40 που ήταν πριν).

Ο Α. Σαχίνης πρότεινε να μην αυξηθούν τα δίδακτρα και να μη γίνει καμία μείωση των πραγματικών σημερινών αποδοχών στους καθηγητές, τονίζοντας ότι αυτή, εκτός των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί, είναι και παράνομη.

Τελικά, δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού δεν υπήρχε η απαραίτητη πλειοψηφία, και έτσι παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις του ΔΣ των Δημοτικών Ωδείων. Οι 100 καθηγητές, κόντρα σ' αυτήν την απόφαση, συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν εδώ και 16 μέρες με τη συμπαράσταση των γονιών των 1.000 μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη λειτουργία των ωδείων και την εκμάθηση μουσικών οργάνων στη χώρα μας (2017-03-17 00:00:00.0)
Θα λειτουργήσουν με «εθελοντές»... απλήρωτους δασκάλους (2012-10-06 00:00:00.0)
Προσπάθεια μετατροπής τους σε «μαγαζιά» (2012-09-21 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα (2005-11-22 00:00:00.0)
Περισσότερο φορομπηχτικός ο προϋπολογισμός (2002-11-29 00:00:00.0)
Αντιλαϊκός και πλασματικός προϋπολογισμός (1996-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ