Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Μαχητική πορεία μέσα στο κρύο

Απαίτησαν μόρφωση και δουλιά και όχι τηλεσόου δημαγωγίας

Εκατοντάδες Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) πραγματοποίησαν χτες - πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή, του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού των τελευταίων χρόνων - συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο και πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, αντιδρώντας έτσι στην κυβερνητική πολιτική που θέτει τα ΑΜΕΑ στο περιθώριο της κοινωνίας.

Με αγωνιστικά συνθήματα όπως, "Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι τηλεσόου και δημαγωγία", αλλά και "ΕΣΑΕΑ ταξική όχι κυβερνητική". Τα άτομα με ειδικές ανάγκες αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και τις θελήσεις της πλειοψηφίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) για "ήπιες" μορφές αγώνα και βροντοφώναξαν για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που αφορά στην Ειδική Αγωγή και διαλύει τα σχολεία και τις σχολές των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα. Επίσης, για μια ακόμα φορά απαίτησαν το δικαίωμά τους στη δουλιά, καταδικάζοντας την πολιτική που τους "σπρώχνει" στην ανεργία, ενώ καταδίκασαν τους ρουσφετολογικούς μηχανισμούς που κυριαρχούν στις εκάστοτε προσλήψεις των ΑΜΕΑ.

Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ δεν αντιτάχθηκε στην κυβερνητική πολιτική που κλείνει τα Κέντρα των ΑΜΕΑ, και τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας, που βρίσκεται σε κατάληψη από τις 30 Νοεμβρίου και η ΕΣΑΕΑ δεν έχει πάρει θέση ακόμα. Παράλληλα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΑΕΑ συγκαλύπτει την κυβερνητική απόφαση, να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τα ΑΜΕΑ, για να επιβάλει νέο φόρο "πρόνοιας" στους φορολογούμενους.

Στην πορεία των ΑΜΕΑ συμμετείχαν οι βουλευτές, Μπάμπης Αγγουράκης του ΚΚΕ και Φάνη Πάλλη - Πετραλιά της ΝΔ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε στο "Ρ": "Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται ολόψυχα στον δίκαιο αγώνα των ΑΜΕΑ. Η κινητοποίησή τους είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική. Είναι σημαδιακή, καθώς σήμερα ξεκινά η συζήτηση του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί μετά τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Ενας προϋπολογισμός που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και ειδικότερα για τα ΑΜΕΑ. Η σημερινή κινητοποίηση δείχνει πως τα ΑΜΕΑ δεν το βάζουν κάτω και με τους αγώνες διεκδικούν αυτό που δικαιούνται".

Στο τέλος της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία της ΕΣΑΕΑ κατάφερε να συναντηθεί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Πασχαλίδη και όχι με τον Κ. Σημίτη όπως ήταν η αρχική τους επιδίωξη. Ο Γ. Πασχαλίδης τούς υποσχέθηκε πως ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ στα μέσα Ιανουαρίου.

Παρ' όλον τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης προς τα προβλήματα των ΑΜΕΑ ο Γ. Καστρινάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας με τις φιλοκυβερνητικές παρατάξεις, θριαμβολογούσε για τη "μελλοντική" συνάντηση με τον πρωθυπουργό και παράλληλα κατήγγελλε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που δε συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των ΑΜΕΑ, συγκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη στάση της στα προβλήματα. Σημειώνεται ότι η ΕΣΑΕΑ δεν είχε ζητήσει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πορεία στην Κρήτη

Πορεία διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο Κρήτης έκαναν χτες και τα μέλη του Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών Κρήτης. Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, όπου αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα στον περιφερειάρχη Β. Βαλασόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ