Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για το δικαίωμα στη μόρφωση

- Για ποιο λόγο απόψε οι μαθητές όλων των νυχτερινών σχολείων της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε κινητοποίηση;

- Για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης, που οδηγεί στην υποβάθμιση και το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και βάζει τα θεμέλια για το κλείσιμο των νυχτερινών σχολείων. Ο νόμος αυτός μας αφορά άμεσα, αφού, με μια σειρά τροποποιήσεων, επιχειρεί να βάλει λουκέτο στα σχολεία μας και να ιδιωτικοποιήσει τη μόρφωση, εντείνοντας τους φραγμούς για τους εργαζόμενους μαθητές. Δημιουργεί τις ΤΕΣ σε μεταγυμνασιακά και παραλυκειακά δημόσια ΙΕΚ, όπου, όμως, πρέπει να πληρώνεις δίδακτρα. Δημιουργεί το Ενιαίο Λύκειο και προωθεί το Ινστιτούτο Διαρκούς εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), ένα ιδιωτικό σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, εισάγοντας τη μάθηση και την απόκτηση πτυχίου από απόσταση. Δε δίνουν αναβολή στράτευσης στους μαθητές των νυχτερινών, αλλά δίνουν στα ιδιωτικά. Εισάγουν, λοιπόν, την ιδιωτικοποίηση της νυχτερινής εκπαίδευσης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να στρέψουν τους μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους μαθητές, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να μορφωθούν.

- Ποια είναι τα αιτήματά σας;

- Παλεύουμε για την απόσυρση του νόμου για την παιδεία και αύξηση των δαπανών στο 15%. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Διεκδικούμε άμεση κάλυψη των αναγκών σε αίθουσες και εργαστήρια, στήριξη και επέκταση του θεσμού της νυχτερινής εκπαίδευσης, αναβολή στράτευσης 3+1 χρόνια για τους μαθητές του Γυμνασίου και 4+1 χρόνια για τους μαθητές του Λυκείου, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, πτυχία με αντίκρισμα στην παραγωγή, κοινωνική ασφάλιση για όλους και μέτρα ενάντια στην ανεργία. Και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή, δηλαδή, η επίθεση που δεχόμαστε αφορά, τόσο το δικαίωμά μας στη μόρφωση, όσο και στη δουλιά, συμμετέχουμε και στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ.

- Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, προέκυψε το θέμα της μεταφοράς των μαθητών του 1ου Νυχτερινού Γυμνασίου και Λυκείου και του ΤΕΛ και της ΤΕΣ, που στεγάζονται στο Κόκκινο. Γιατί αντιδράτε;

- Δηλώσαμε ότι δε φεύγουμε από το κτίριο που στεγαζόμαστε. Τα νυχτερινά, στην πλειοψηφία τους, στεγάζονται σε παμπάλαια κτίρια και έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και χώρους. Γι' αυτό απαιτούμε την κατασκευή νέων κτιρίων. Εξάλλου, πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την έλλειψη στέγης για να μας πετάξουν στο δρόμο, μέσα πάντα στα πλαίσια της πολιτικής υποβάθμισης και διάλυσης της νυχτερινής εκπαίδευσης.

- Μετά την αποψινή κινητοποίησή σας, πώς πρόκειται να συνεχίσετε;

- Πάμε με αισιοδοξία για νέες πιο μαζικές κινητοποιήσεις και, φυσικά, δουλεύουμε από τώρα για να στήσουμε το Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων, μέσα από το οποίο θα αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα του χώρου, αλλά και το μεράκι μας για την πολιτιστική δημιουργία. Είμαστε σίγουροι πως η λύση στα προβλήματα και τις ανησυχίες μας θα έρθει μόνο μέσα από τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα, μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης για την παιδεία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προσπαθούμε να συντονιστούμε με μαθητές των ημερήσιων σχολείων, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Στο χέρι μας είναι να νικήσουμε. Οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ