Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περισσότερο φορομπηχτικός ο προϋπολογισμός

Το 66,65% των τακτικών εσόδων θα εισπραχτεί από τους δημότες. Αυξάνονται από 8,5% μέχρι 10% τα τέλη

Ακόμη πιο άγρια φορομπηχτικός είναι ο προϋπολογισμός που ψήφισε η πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2003. Κινείται στη λογική διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης και βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Πιστός στη λογική της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινείται στη λογική της αύξησης των φόρων και των «ανταποδοτικών» τελών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 66,65% των τακτικών εσόδων θα εισπραχθεί από τους δημότες!

«Δεν τον αποδεχόμαστε. Για μας το θέμα του προϋπολογισμού είναι κύρια πολιτικό και αναδεικνύει το τι Αυτοδιοίκηση θέλεις να υπηρετείς. Γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε», είπε ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη-Αντεπίθεση Τώρα». Ο προϋπολογισμός, που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με αυτόν του 2002, καταψηφίστηκε και από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν ίδια, αντίθετα όμως αυξάνονται από 8,5% έως 10% τα έσοδα από τέλη και φόρους.

Η δημοτική αρχή για το 2003 προβλέπει έσοδα της τάξης των 195.756.761 ευρώ (66,7 δισ. δρχ.). Από αυτά, τα τακτικά έσοδα είναι 100.829.650 ευρώ (34,358 δισ. δρχ.), από τα οποία ο δήμος προβλέπει να εισπράξει 33.634.163 ευρώ από το κράτος και τα υπόλοιπα από τους δημότες.

Από τον προϋπολογισμό εσόδων απουσιάζουν τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους.

Ταυτόχρονα, μειώνονται τα κονδύλια για τον Πολιτισμό κατά 3,82%, Νεολαία-Αθλητισμό 5,65%, τις Διευθύνσεις Βιβλιοθηκών, Μηχανολογίας 48,67%, Αρχιτεκτονικού 36,06%, Τοπογραφίας 20,67%, Πρασίνου 23,6%, Οδοποιίας 34,24%, Ηλεκτρολογικού 0,40%. Ετσι, για τον Πολιτισμό διατίθεται μόνον το 1,16% του προϋπολογισμού, για Νεολαία-Αθλητισμό το 1,23%, για τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών το 1%, για το Πράσινο το 4,13% και για τις κοινωνικές υπηρεσίες το 4,18%, για δε την ανάπτυξη των Διαμερισματικών Συμβουλίων διατίθεται το «τεράστιο» ποσοστό του 0,22%.

Εκτός των άλλων, όμως, ο προϋπολογισμός είναι και παραπλανητικός, γιατί στο σκέλος των εκτάκτων εσόδων προβλέπονται ποσά που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν.

«Η πολιτική των κυβερνήσεων έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μειώνουν τους πόρους για να αυξήσουν τους φόρους.

Προωθείται γοργά η μεταβίβαση στους δήμους, χωρίς πόρους, εκείνων των αρμοδιοτήτων που είναι οικονομική και γενικότερη υποχρέωση του κράτους, με αποτέλεσμα νέα τέλη και πρόσθετα βάρη να επιβάλλονται στους δημότες που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Αγάπιος Σαχίνης. Επίσης, τόνισε ότι «παρά τις γενικότερες δυσκολίες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα της πόλης και των δημοτών». Και κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα του λαού της Θεσσαλονίκης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που πρεσβεύει η διοίκηση του δήμου και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστεί η δημοτική μας παράταξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ