Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στην εμπορευματοποίηση του Φιλοπάππου

Απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής

Να κηρυχτεί ο λόφος του Φιλοπάππου εκτός από αρχαιολογικός χώρος προστατευόμενος βιότοπος με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκλέχτηκε από τη λαϊκή συνέλευση της 10ης Νοεμβρίου. Με σκοπό την προώθηση του αιτήματος αυτού, καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε νέα λαϊκή συνέλευση, μεθαύριο Κυριακή, 1 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο Αριάδνης (ή Βουτιέ).

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής, υπογραμμίζεται η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση του χώρου, στα έργα για την κατασκευή καταστήματος τουριστικών και ολυμπιακών ειδών στο πλακόστρωτο του Αττικού, στο κόψιμο υγιών δέντρων, στις ακαλαίσθητες εκτάσεις με λευκό τσιμεντοκονίαμα των δρόμων του λιθόστρωτου Πικιώνη, στις τσιμεντοποιήσεις και την κατασκευή μεταλλικού υποστέγου στο παλιό λατομείο, στη λεγόμενη Β' φάση «αναβάθμισης» με νέο θέατρο τύπου Λυκαβηττού με μπαρ, που είναι προσβολή του έργου και του χώρου.

Στη συνέλευση καλούνται να τοποθετηθούν δημόσια εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο Δήμος Αθήνας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η κυρίως υπεύθυνη, η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Η τελευταία μάλιστα, ευθύνεται για την περίφραξη του χώρου, κάτι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν δυναμικά, όταν στις 3 του Νοέμβρη 500 άτομα γκρέμισαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί.

Τα σχέδια που υπάρχουν, όχι μόνο θίγουν την καλαισθησία της περιοχής και προσβάλλουν έναν ιστορικό χώρο όπως ο λόφος, αλλά επιπλέον, καταργούν το δικαίωμα των κατοίκων στην ψυχαγωγία, όταν μάλιστα ελάχιστοι χώροι πρασίνου έχουν παραμείνει στην Αθήνα. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει μέχρι τώρα, όχι μόνο για τη μη εμπορευματοποίηση του χώρου αλλά και για τη μελλοντική, απρόσκοπτη και χωρίς εισιτήριο είσοδο των κατοίκων του Φιλοπάππου.

Ωστόσο, η προηγούμενη θετική εμπειρία ενθαρρύνει κάθε αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων, αποδεικνύοντας μάλιστα πως και άλλα καυτά προβλήματα μπορούν να βρουν απαντήσεις μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ