ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Διαρροές» σχετικά με τη «συμβιβαστική» πρόταση των ΗΠΑ για κοιτάσματα και ΑΟΖ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο παραδίδει τη «συμβιβαστική» πρόταση στον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Αούν

Copyright 2022 The Associated

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο παραδίδει τη «συμβιβαστική» πρόταση στον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Αούν
Ισραηλινά και λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν το Σαββατοκύριακο πληροφορίες σε σχέση με τη «συμβιβαστική» πρόταση που επέδωσε σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, με στόχο τον καθορισμό διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του «ενεργειακού πολέμου», η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά μέτωπα με τους δικούς της όρους, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», το κοίτασμα Κανά, που βρίσκεται ως επί το πλείστον στη λιβανέζικη ΑΟΖ, προτείνεται να αποδοθεί ολόκληρο στον Λίβανο, και το κοίτασμα Karish να αποδοθεί εξολοκλήρου στο Ισραήλ. Το λιβανέζικο δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι την εκμετάλλευση των γεωτρήσεων στη λιβανέζικη ΑΟΖ θα την αναλάβει το γαλλικό μονοπώλιο της «Total», που θα ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Από την πλευρά τους, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κοίτασμα Karish παραμένει εξολοκλήρου στην ισραηλινή ΑΟΖ και θα αξιοποιηθεί από την εταιρεία «Energean», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοιτάσματος Κανά θα δοθεί στον Λίβανο. Σε σχέση με ένα μικρό του μέρος του κοιτάσματος Κανά, που εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, αναμένεται να δοθεί στις ισραηλινές αρχές ένα ποσοστό από την πώληση του αερίου που θα φέρουν οι γεωτρήσεις της «Total», ως «αποζημίωση». Οπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, το ποσοστό αυτό θα καθοριστεί μεταξύ «Total» και Ισραήλ και όχι μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Επίσης σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική συμβιβαστική πρόταση καλύπτει και ζητήματα των ΑΟΖ, καθώς προτείνει να ισχύσει η συνοριογραμμή την οποία ζητάει η ισραηλινή πλευρά. Η γραμμή αυτή αρχίζει από το σημείο της ακτής που διαχωρίζει την ισραηλινή επικράτεια από τη λιβανέζικη κωμόπολη Νακούρα και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος 5 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, προτείνεται η νοτιότερη θαλάσσια συνοριογραμμή που ζητάει η λιβανέζικη πλευρά, προκειμένου η διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη να περιέλθει σε ένα μεγάλο μέρος στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Ισραήλ και Λίβανος φέρεται πως έχουν συμφωνήσει ανεπισήμως με την πρόταση, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πότε θα πάρει τη μορφή επίσημης συμφωνίας, δεδομένου ότι η θητεία του Λιβανέζου Προέδρου Μισέλ Αούν λήγει στις 31 Οκτώβρη και ότι στο Ισραήλ διεξάγονται νέες πρόωρες εκλογές την 1η Νοέμβρη.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ιράν

Συνεχίζονται από τις 17 Σεπτέμβρη οι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Ιράν, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους», με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Μεταξύ άλλων, την Κυριακή, στο Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης, εκατοντάδες φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί. Δεκάδες από αυτούς φέρεται πως εγκλωβίστηκαν σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, στην πόλη Ζαχεντάν της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 19 ανθρώπων (ανάμεσά τους και ένας συνταγματάρχης των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) και τον τραυματισμό άλλων 20.

Χτες, ο σιίτης ανώτατος ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίστηκε να εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον χαμό της 22χρονης Αμινί, επιμένοντας ωστόσο ότι οι διαδηλώσεις είναι «σχέδιο» των ΗΠΑ και του Ισραήλ με στόχο την αποσταθεροποίηση του Ιράν. Καταδίκασε δε τις κινητοποιήσεις ως «ξένη συνωμοσία», επικαλούμενος εμπρησμούς τεμενών, τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων.

Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη 9 αλλοδαπών (από Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία), με την κατηγορία πως ήταν «πράκτορες».

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις παραμένει συγκεχυμένος. Κατά τις ιρανικές αρχές οι νεκροί είναι 41 (συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών). Κατά τη νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» είναι τουλάχιστον 133.

Προτάσεις για κυρώσεις από την ΕΕ

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχοι από Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία και Τσεχία υπέβαλαν 16 προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ στο Ιράν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, τα προτεινόμενα μέτρα θα στοχοποιούν πρόσωπα και θεσμούς που θεωρείται ότι ευθύνονται για την καταστολή των κινητοποιήσεων.

Οι χώρες που προτείνουν τις κυρώσεις επιδιώκουν να ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό με δεκάδες κοπέλες νεκρές

Τα 53 έφτασαν τα θύματα από τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε κέντρο εκπαίδευσης στην Καμπούλ. Τουλάχιστον 46 από τα θύματα ήταν νέα κορίτσια και κοπέλες, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 130.

Η επίθεση έγινε στη συνοικία Νταστ-ε-Μπάρσι, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκουν στη μειονότητα των Χαζάρων. Ενας άνδρας ζωσμένος με εκρηκτικά τα πυροδότησε, ενώ νέοι και νέες που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο κέντρο ετοιμάζονταν να δώσουν εξετάσεις.

Μέχρι και χτες, την ευθύνη για την επίθεση δεν είχε αναλάβει κάποια οργάνωση, ωστόσο πολλοί πιθανολογούσαν ότι αυτή συνδέεται με τοπικό παρακλάδι του «Ισλαμικού Κράτους» («Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν»), που στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε ανάλογα χτυπήματα. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας ότι «το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. όπως ονομάζεται το Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν) δεν πιστεύει στη θρησκευτική, εθνοτική ή πολιτική διαίρεση των Αφγανών».

Το μακελειό καταδίκασαν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις το Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ άλλων έγινε κινητοποίηση στη Χεράτ (δυτικά), με πάνω από 100 φοιτήτριες να διαδηλώνουν με σύνθημα «Η εκπαίδευση είναι δικαίωμά μας!».

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το συνολικότερο πλαίσιο των σκοταδιστικών αντιλήψεων που καλλιεργεί και η ίδια η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εναντίον της εκπαίδευσης των γυναικών και των άλλων δικαιωμάτων τους, η αύξηση τέτοιου είδους επιθέσεων και η επέκταση της δράσης οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κράτος» στη χώρα επιβεβαιώνουν ότι η «τρομοκρατία» και η «αντιμετώπισή» της θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται ως «πολυεργαλείο», σε μια περίοδο και σε μια περιοχή στην οποία βαθαίνουν πολύπλευρα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Χαρακτηριστικά, το εν λόγω κλίμα «αστάθειας» στο Αφγανιστάν κλιμακώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ταλιμπάν εντείνουν διαπραγματεύσεις και παζάρια με μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και δυνάμεις της Δύσης.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας δόθηκε χτες στον 67χρονο Σουηδό Σβάντε Πάαμπο, για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών, όπως του ανθρώπου του Νεάντερνταλ.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Ρεπορτάζ του Business Insider επικαλούμενο μαρτυρία μέλους του πληρώματος του αεροπλανοφόρου USS Nimitz του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καταγγέλλει ότι μέλη της διοίκησης του πυρηνοκίνητου σκάφους εν γνώση τους προέτρεψαν το προσωπικό να καταναλώσει (για πόση και πλύσιμο) νερό από δεξαμενές που είχαν μολυνθεί με κηροζίνη, με αποτέλεσμα να ασθενήσουν τουλάχιστον 10 ναύτες.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι δύο εμπόλεμες πλευρές της Υεμένης απέρριψαν το Σάββατο σχέδιο παράτασης της εξάμηνης εκεχειρίας. Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ανέφερε πως πρότεινε την παράταση της εκεχειρίας για άλλους 6 μήνες με κάποια «επιπρόσθετα στοιχεία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ δεν έχει επιστρέψει όλα τα προεδρικά αρχεία και η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή τους.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών η Ινδιάνα Σατσίν Λιτλφέδερ, η οποία στην τελετή απονομής των Οσκαρ το 1973 είχε αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου που του είχε απονείμει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Ο Νονός». Ο Μπράντο είχε ζητήσει από την Λιτλφέδερ, η οποία καταγόταν από τις φυλές αυτοχθόνων Γιακούι και Απάτσι, να παραστεί αντ' αυτού και να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG, που για την Αγκυρα θεωρείται «παρακλάδι του ΡΚΚ». Παράλληλα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 23 Κούρδους, μαχητές του ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ.

Νέο πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Νέο πραξικόπημα εκδηλώθηκε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Μπουρκίνα Φάσο, σε άμεση διασύνδεση με τους ανταγωνισμούς Δύσης - Ρωσίας.

Μερίδα του στρατού, με επικεφαλής τον 33χρονο λοχαγό Ιμπραχίμ Τραορέ, ανέτρεψε την κυβέρνηση του προηγούμενου δικτάτορα, συνταγματάρχη Πολ Ανρί Νταμίμπα, ο οποίος κατηγορείται ότι στους 9 μήνες που βρέθηκε στην εξουσία δεν αντιμετώπισε τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν πλέον το 40% της χώρας.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τραορέ, κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ρωσίας, έβαλαν φωτιά το Σάββατο στη γαλλική πρεσβεία και σε άλλα κτίρια γαλλικών συμφερόντων, μετά από φήμες ότι ο Νταμίμπα φυγαδεύτηκε σε γαλλική στρατιωτική βάση ή στην πρεσβεία της Γαλλίας.

Ο Νταμίμπα δέχτηκε τελικά να παραχωρήσει την εξουσία, ενώ χτες στην πρωτεύουσα της χώρας, Ουαγκαντούγκου, μετέβη αντιπροσωπεία της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), πιέζοντας για «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας και διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Ιούλη του 2024.

ΗΠΑ - ΚΥΚΛΩΝΑΣ «ΙΑΝ»
Δεκάδες νεκροί σε Φλόριντα και Βόρεια Καρολίνα

«Βομβαρδισμένο τοπίο» θυμίζουν εδώ και μέρες εκτενείς περιοχές της νοτιοδυτικής Φλόριντα και της Βόρειας Καρολίνας, μετά το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Ιαν».

Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων παραμένει ανεπιβεβαίωτος, με το αμερικανικό δίκτυο NBC να μεταδίδει ως χτες ξημερώματα τουλάχιστον 87 νεκρούς (83 στη Φλόριντα και 4 στη Βόρεια Καρολίνα) και εκατοντάδες τραυματίες.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει και άλλο, καθώς αρκετές περιοχές παραμένουν «αποκομμένες» ή έχουν «πνιγεί» από σωρό συντριμμιών και ερειπίων, με αποτέλεσμα η δουλειά των συνεργείων διάσωσης και καθαρισμού να παραμένει ανολοκλήρωτη.

Επιπλέον, ως χτες πάνω από 746.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και ζημιές σε υποδομές από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιαν» την περασμένη βδομάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και η Κούβα, ειδικά στις δυτικές περιοχές του Πινάρ ντελ Ρίο και συνοικίες της Αβάνας. Ο απολογισμός σε ανθρώπινα θύματα είναι 3 νεκροί που καταπλακώθηκαν από δέντρα ή άλλα αντικείμενα και 2 εργαζόμενοι της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Αμεση ήταν η κινητοποίηση για αρωγή στους πληγέντες και ήδη αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης όσων έμειναν χωρίς δουλειά με εξασφάλιση της μισθοδοσίας για τον πρώτο μήνα. Για νοικοκυριά που έμειναν άστεγα, παρέχονται καταλύματα και η δυνατότητα να πάρουν τα απαραίτητα κατασκευαστικά υλικά στο 50% της αξίας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ