Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας δόθηκε χτες στον 67χρονο Σουηδό Σβάντε Πάαμπο, για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το γονιδίωμα εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών, όπως του ανθρώπου του Νεάντερνταλ.

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Ρεπορτάζ του Business Insider επικαλούμενο μαρτυρία μέλους του πληρώματος του αεροπλανοφόρου USS Nimitz του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καταγγέλλει ότι μέλη της διοίκησης του πυρηνοκίνητου σκάφους εν γνώση τους προέτρεψαν το προσωπικό να καταναλώσει (για πόση και πλύσιμο) νερό από δεξαμενές που είχαν μολυνθεί με κηροζίνη, με αποτέλεσμα να ασθενήσουν τουλάχιστον 10 ναύτες.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι δύο εμπόλεμες πλευρές της Υεμένης απέρριψαν το Σάββατο σχέδιο παράτασης της εξάμηνης εκεχειρίας. Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ανέφερε πως πρότεινε την παράταση της εκεχειρίας για άλλους 6 μήνες με κάποια «επιπρόσθετα στοιχεία».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρώην κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ δεν έχει επιστρέψει όλα τα προεδρικά αρχεία και η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ θα διαβουλευτεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την επιστροφή τους.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών η Ινδιάνα Σατσίν Λιτλφέδερ, η οποία στην τελετή απονομής των Οσκαρ το 1973 είχε αρνηθεί εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου που του είχε απονείμει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία «Ο Νονός». Ο Μπράντο είχε ζητήσει από την Λιτλφέδερ, η οποία καταγόταν από τις φυλές αυτοχθόνων Γιακούι και Απάτσι, να παραστεί αντ' αυτού και να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης YPG, που για την Αγκυρα θεωρείται «παρακλάδι του ΡΚΚ». Παράλληλα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε» 23 Κούρδους, μαχητές του ΡΚΚ, στο βόρειο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ