ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χ. ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Μετά την «επιτήρηση» το... ασφαλιστικό!

Οι χτεσινές δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη διαφόρων παραμέτρων, η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων κατά των λαϊκών κατακτήσεων θα ενταθεί

Την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, προανήγγειλε χτες ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, υπενθυμίζοντας παράλληλα στην ελληνική κυβέρνηση, την αναγκαιότητα επίσπευσης των ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι είτε με δημοσιονομική επιτήρηση, είτε χωρίς αυτή, η επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αλλωστε ήταν ο ίδιος ο Χ. Αλμούνια, ο οποίος επί ελληνικού εδάφους την προηγούμενη βδομάδα, έχει καθορίσει την ατζέντα των θεμάτων που θα πρέπει να επιλυθούν από την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Είχε επισημάνει τότε, ότι θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ασφαλιστικό, να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, στη λογική προώθησης της... ευελιξίας, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του υψηλού δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας.

Παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωση της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Χ. Αλμούνια αφού τόνισε πως χώρες οι οποίες τα τελευταία χρόνια εμφάνισαν ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ - όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα - έχουν σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Γερμανία θα εξέλθουν πολύ γρήγορα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και το πράσινο φως θα δοθεί την επόμενη Δευτέρα, όταν η Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για τις οικονομίες των χωρών αυτών».

Στρώνοντας, όμως, το χαλί στις κυβερνήσεις της ΕΕ - μεταξύ αυτών και της Ελλάδας - για συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας με νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, ο Χ. Αλμούνια, ανέφερε ότι όλα τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μάλιστα, ο Χ. Αλμούνια, έκανε ειδική αναφορά για αντιμετώπιση της γήρανσης - δηλαδή με τη λήψη νέων αντιασφαλιστικών μέτρων - στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αξιώνουν επιδοτούμενη απασχόληση

Παράπονα για προνομιακή στήριξη άλλων κλάδων της οικονομίας

Απαισιόδοξος για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Γ. Μυλωνάς, για να καλέσει στη συνέχεια την κυβέρνηση να προωθήσει νέα μέτρα στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει είναι και η επιδοτούμενη, τουλάχιστον για ένα χρόνο, πρόσληψη νέων πτυχιούχων για να στελεχώνουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ εξέφρασε τα παράπονά του επειδή, όπως υποστηρίζει, η βιομηχανία σήμερα δεν υποστηρίζεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλους κλάδους όπως τουρισμός, υπηρεσίες, ναυτιλία και εμπόριο. Επικαλέστηκε, μάλιστα, σχετική έρευνα την οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά ο ΣΒΒΕ σε ημερίδα που θα διοργανώνει τον επόμενο μήνα. Με βάση την παραπάνω διαπίστωση, ο ΣΒΒΕ ζητά να ισχύσουν μέτρα βιομηχανικής πολιτικής όπως: Ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις, σταθερό και λιγότερο γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών.

Ειδικότερα για την υποβοήθηση της καινοτομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, ως αναγκαία μέτρα προτείνει: Ενισχύσεις για τη δημιουργία κλαδικών ινστιτούτων, θεσμοθέτηση κινήτρων από την πολιτεία προς τις επιχειρήσεις για την αγορά τεχνογνωσίας, δημιουργία θεσμικού πλαισίου συνεργασίας επιχειρήσεων με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα για την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, παροχή κινήτρων προς τα πανεπιστήμια για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τη βιομηχανία.

Πάντως, ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων Β. Ελλάδας έβαλε πλάτες στην κυβέρνηση, δηλώνοντας πως δε βλέπει την οικονομία μπλοκαρισμένη, οπότε δε συντρέχει λόγος πρόωρων εκλογών. Αφησε μάλιστα αιχμές για το ρόλο του ΣΕΒ, σημειώνοντας πως ο ΣΒΒΕ είναι ο μόνος που αγωνιά για το μέλλον της βιομηχανίας στη χώρα και όχι γενικά για την επιχειρηματικότητα. Και είπε πως βλέπει θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας τριτοβάμθιου οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εργοδοτικοί φορείς (βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι κλπ).

Το «παιχνίδι» είναι στημένο

Μπράβο σας. Τα πάτε πολύ καλά. Εχετε κάνει θεαματική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε άλλους τομείς. Ομως, αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να προχωρήσετε, το ταχύτερο δυνατό, στις «απαιτούμενες» μεταρρυθμίσεις του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, παράλληλα με άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση τόσο του δημόσιου χρέους της χώρας σας, όσο και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που έστειλε προς την κυβέρνηση της ΝΔ - και όχι μόνον - ο αρμόδιος για τα Οικονομικά θέματα επίτροπος της ΕΕ Χοακίμ Αλμούνια, με όσα είπε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, σε εκδηλώσεις του «Εκόνομιστ» και του υπουργείου Οικονομίας, παρουσία του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα ίδια επανέλαβε και χτες ο Χ. Αλμούνια από τις Βρυξέλλες, συνδέοντας - εμμέσως πλην σαφώς - την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση με μέτρα για τη «σωτηρία» του Ασφαλιστικού.

Αρπάζοντας την ευκαιρία που του πρόσφερε ο κομισάριος των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έσπευσε να απαντήσει πως «το μήνυμα ελήφθη»... Μιλώντας στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας με θέμα «τι μοντέλο οικονομικής πολιτικής θέλουμε στην ΕΕ» - από το βήμα της οποίας ο Χ. Αλμούνια είχε διατυπώσει τα «μπράβο» και τις υποδείξεις - ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση της κυβέρνησης να εμβαθύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, στα Εργασιακά και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο) δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Πατούσαν σε «γερό έδαφος», καθώς είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δηλαδή, την περικοπή των δαπανών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κατά 430 εκατ. ευρώ και την ένταση των φορολογικών ελέγχων (δηλαδή του φοροκυνηγητού των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ κλπ.) - που ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, σε εφαρμογή των όσων συναποφασίστηκαν στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Βερολίνο.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι το ίδιο έργο που παίζεται στις πλάτες του εργαζόμενου ελληνικού λαού, από τη μέρα που η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ μέχρι σήμερα, σε διάφορες παραλλαγές. Πρωταγωνιστές, οι κάθε είδους υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΙΟΒΕ κλπ.), οι οποίοι επικεντρώνουν κάθε φορά την κριτική τους σε διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της Οικονομίας, για να προτείνουν στην εκάστοτε κυβέρνηση τη συνέχιση και σκλήρυνση των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούν κάποιο από τα υπαρκτά προβλήματα που παράγονται και αναπαράγονται από τις γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας - όπως ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία κλπ. - για να προτείνουν στη συνέχεια την «αντιμετώπισή τους» με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων!

Εδώ το «ευχαριστούμε κύριοι, δε θα πάρουμε», πρέπει να εκφραστεί με έργα και όχι με λόγια. Δηλαδή με την ένταση των αγώνων, των κινητοποιήσεων και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές, που συντηρούν, παράγουν και αναπαράγουν το καθεστώς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Ανίδεος ή ψεύτης;

Ο εμπαιγμός των αγροτών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο ζήτημα της καταβολής ακόμα και αυτών των πετσοκομμένων επιδοτήσεων, δεν έχει τέλος. Ο Β. Μπασιάκος βγαίνει, κάθε τόσο, στα ΜΜΕ και ανακοινώνει την εξόφληση των επιδοτήσεων. Πρώτα είχε υποσχεθεί ότι θα δοθούν τον περσινό Δεκέμβρη, μετά τον περασμένο Γενάρη, ύστερα το Φλεβάρη, κατόπιν το Μάρτη, μετέπειτα τον Απρίλη και τώρα στα μέσα του Μάη. (Η τελική προθεσμία που δίνει η ΕΕ είναι το τέλος του προσεχούς Ιούνη).

Ομως, παρά τις συνεχείς υπουργικές υποσχέσεις, σήμερα υπάρχουν χιλιάδες αγρότες που, είτε πήραν μόνο μέρος των επιδοτήσεων, είτε δεν πήραν καθόλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους, καθώς κανείς αρμόδιος δεν είναι σε θέση να τους ενημερώσει πότε θα πάρουν τα χρήματά τους. Τους παραπέμπουν «από τον Αννα στον Καϊάφα» - από τα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις Ενώσεις Συνεταιρισμών κι από εκεί στην Αγροτική Τράπεζα - χωρίς να βρίσκουν άκρη.

Κι ενώ «η κοροϊδία πάει σύννεφο» και η πραγματικότητα διαψεύδει, συνεχώς, τον Β. Μπασιάκο, αυτός εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι «για πρώτη φορά οι αγροτικές επιδοτήσεις δίνονται τόσο έγκαιρα». Επομένως, δύο τινά συμβαίνουν: ΄Η ο υπουργός είναι ανενημέρωτος και ανίδεος ή ψεύτης κατ' εξακολούθησιν και καθ' έξιν. Ας διαλέξει ο ίδιος. Πάντως, ούτως ή άλλως, καθίσταται βλαβερός και επιζήμιος για τους μικρομεσαίους αγρότες...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Πριμοδοτούνται και για μείωση της ενέργειας

Επαναλαμβάνει και φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης το μέτρο της παροχής οικονομικών κινήτρων σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όταν τους ζητηθεί, σε ώρες αιχμής τον ερχόμενο Ιούλη. Το μέτρο αφορά 6.850 βιομηχανίες και τα τιμολόγια Α, Β1, Β2, Β1Β και Β2Β.

Στην περίπτωση που μια βιομηχανία δεχτεί να ενταχθεί στο μέτρο και υπογράψει τη σχετική σύμβαση, θα έχει μεγάλη έκπτωση στο μηνιαίο λογαριασμό της εάν μειώσει την κατανάλωση όταν της ζητηθεί κατά 21% σε σχέση με τη μέγιστη μηνιαία ζήτησή της. Μόνο αν ξεπεράσει το 85% της μέγιστης ζήτησης σε ώρες αιχμής θα υποστεί μια επιπλέον χρέωση. Με αυτό τον τρόπο ευεργετείται η πλειονότητα των μεγάλων βιομηχανιών στο όνομα της αποφυγής μπλακ άουτ ή εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, προσφέροντας και... κοινωνικό έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ