Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «παιχνίδι» είναι στημένο

Μπράβο σας. Τα πάτε πολύ καλά. Εχετε κάνει θεαματική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και σε άλλους τομείς. Ομως, αυτά δεν αρκούν. Πρέπει να προχωρήσετε, το ταχύτερο δυνατό, στις «απαιτούμενες» μεταρρυθμίσεις του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, παράλληλα με άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση τόσο του δημόσιου χρέους της χώρας σας, όσο και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό ήταν σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμα που έστειλε προς την κυβέρνηση της ΝΔ - και όχι μόνον - ο αρμόδιος για τα Οικονομικά θέματα επίτροπος της ΕΕ Χοακίμ Αλμούνια, με όσα είπε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, σε εκδηλώσεις του «Εκόνομιστ» και του υπουργείου Οικονομίας, παρουσία του πρωθυπουργού και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεγαλοεπιχειρηματιών. Τα ίδια επανέλαβε και χτες ο Χ. Αλμούνια από τις Βρυξέλλες, συνδέοντας - εμμέσως πλην σαφώς - την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση με μέτρα για τη «σωτηρία» του Ασφαλιστικού.

Αρπάζοντας την ευκαιρία που του πρόσφερε ο κομισάριος των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έσπευσε να απαντήσει πως «το μήνυμα ελήφθη»... Μιλώντας στην ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας με θέμα «τι μοντέλο οικονομικής πολιτικής θέλουμε στην ΕΕ» - από το βήμα της οποίας ο Χ. Αλμούνια είχε διατυπώσει τα «μπράβο» και τις υποδείξεις - ο Κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων.

Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για την απόφαση της κυβέρνησης να εμβαθύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (στο Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, στα Εργασιακά και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο) δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Πατούσαν σε «γερό έδαφος», καθώς είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Δηλαδή, την περικοπή των δαπανών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κατά 430 εκατ. ευρώ και την ένταση των φορολογικών ελέγχων (δηλαδή του φοροκυνηγητού των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ κλπ.) - που ανακοίνωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, σε εφαρμογή των όσων συναποφασίστηκαν στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Βερολίνο.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Είναι το ίδιο έργο που παίζεται στις πλάτες του εργαζόμενου ελληνικού λαού, από τη μέρα που η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ μέχρι σήμερα, σε διάφορες παραλλαγές. Πρωταγωνιστές, οι κάθε είδους υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΙΟΒΕ κλπ.), οι οποίοι επικεντρώνουν κάθε φορά την κριτική τους σε διάφορα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της Οικονομίας, για να προτείνουν στην εκάστοτε κυβέρνηση τη συνέχιση και σκλήρυνση των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούν κάποιο από τα υπαρκτά προβλήματα που παράγονται και αναπαράγονται από τις γαλαζοπράσινες πολιτικές λιτότητας - όπως ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία κλπ. - για να προτείνουν στη συνέχεια την «αντιμετώπισή τους» με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων!

Εδώ το «ευχαριστούμε κύριοι, δε θα πάρουμε», πρέπει να εκφραστεί με έργα και όχι με λόγια. Δηλαδή με την ένταση των αγώνων, των κινητοποιήσεων και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων με τα πλατιά λαϊκά στρώματα, μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές, που συντηρούν, παράγουν και αναπαράγουν το καθεστώς εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ