Παρασκευή 4 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Μεγάλη τομή» για ... μεγάλες μπίζνες

Επισημαίνοντας ότι «η δέσμη προτάσεων που καταθέσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθετήθηκε», η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά χαρακτήρισε χτες «μεγάλη τομή για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας» το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο παρουσίασε προχτές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Οι διατάξεις του Σχεδίου προκαλούν με τις δυνατότητες που παρέχουν στους επιχειρηματίες, τόσο ως προς τα μεγέθη των μονάδων όσο και τις περιοχές που μπορούν να τις αναπτύξουν.

Επιχειρηματίες και κυβέρνηση ταυτίζονται, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που μιλά για «ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο βήμα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας για τον τουρισμό, με το οποίο διευρύνονται θεαματικά οι αναπτυξιακές δυνατότητες». Προσθέτει ότι τα ζητήματα των χρήσεων της γης είναι ιδιαίτερα σύνθετα και περίπλοκα, «χρειάζονται λεπτομερή ανάλυση και εξειδίκευση των δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς».

Η κυβέρνηση, βεβαίως, προσβλέπει σε μεγάλες ξένες επενδύσεις, υπερ-συγκροτημάτων, που πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το ζήτημα πρόσβασης σε περιοχές - φιλέτα μόνο επί πληρωμή, αναμένεται να έχουν σημαντικές συνέπειες και για τις μικρότερες τουριστικές μονάδες. Σε αυτό ακριβώς προσβλέπει και το μεγάλο ντόπιο τουριστικό κεφάλαιο, που θεωρεί ότι θα αναβαθμίσει κέρδη, ρόλο και θέση συνεργαζόμενο με ξένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, στο βαθμό που δε θα μπορέσει το ίδιο να εκμεταλλευτεί πλήρως το νέο χαριστικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, το 2006, οι αυξήσεις και οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,7% σε σχέση με το 2005, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το 2007 προβλέπει, συντηρητικά, αύξηση 6 - 7%. Στο μεταξύ, στοιχεία της Γιουροστάτ που ανακοινώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες για τον τουρισμό στην ΕΕ το 2005, εμφανίζουν τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού τη συγκεκριμένη χρονιά στα 11,037 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην Ισπανία έφτασαν τα 38,4 δισ. ευρώ, στη Γαλλία τα 33,9 δισ. ευρώ και στην Ιταλία τα 28,4 δισ. ευρώ. Οι διανυκτερεύσεις ξένων τουριστών σε καταλύματα στην Ελλάδα έφτασαν σε 41 εκατ. κατατάσσοντας τη χώρα μας στην έβδομη θέση μεταξύ των «25». Το 22,9% ήταν τουρίστες από τη Γερμανία, το 18,8% από τη Μεγάλη Βρετανία και το 7,4% από την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ