ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οχι στην επικίνδυνη πολιτική εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ

Πολλές είναι οι αντιδράσεις από σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και τη μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και άλλες διατάξεις.

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» υπουργείου Πολιτισμού (ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ) δηλώνει ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, «γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για τους "αναπτυξιακούς σκοπούς" του Οργανισμού δεν εννοεί την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος των μνημείων και των λαϊκών στρωμάτων. Εννοεί την ανάκαμψη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟΑ (έως και ανώνυμη εταιρεία θα μπορεί να ιδρύει ο ΟΔΑΠ για την αξιοποίησή της!), των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος χώρου τους, σε συνδυασμό με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων κ.ά.».

Σημειώνει ακόμα ότι ο ΟΔΑΠ «με επταμελές ΔΣ τριετούς θητείας, διορισμένο από τον υπουργό, μεταξύ των μελών του και εκπρόσωπος της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, συνεχίζοντας τη διαχρονική διαπλοκή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (...) συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων στη λογική του κόστους - οφέλους για την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την υπόθεση αυτή οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι το κεφάλαιο του Τουρισμού και της διασκέδασης (με παντός είδους εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και γαστρονομικές!), οι εταιρείες Μεταφορών, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Εστίασης, οι πολιτιστικές επιχειρήσεις, προσελκύοντας τουρίστες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Με κύρια πηγή των εσόδων του Οργανισμού τα εισιτήρια από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κάθε άλλη παροχή υπηρεσίας, καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας και των εργαζομένων στα πολιτιστικά αγαθά».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι τα αποτυχημένα πειράματα, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων «καταρρίπτουν τον μύθο ότι κάθε τέτοιος οργανισμός αποτελεί τον "αιμοδότη" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού παρά τα εκατομμύρια των εσόδων του, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν σχεδόν εγκαταλελειμμένα χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές (βλ. πυρκαγιά στις Μυκήνες), χωρίς προσωπικό, οι επιστημονικές εκδόσεις είναι ανύπαρκτες, και οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στενάζουν υπό το βάρος των τραγικών ελλείψεων για την εύρυθμη λειτουργία τους (σε πολλές υπηρεσίες δεν έχουν ούτε γραφική ύλη...)».

Αντιδράσεις όμως έχουν ξεσπάσει και στην τοπική κοινωνία του Αυλώνα, σχετικά με το άρθρο 57, που αναφέρεται στην υπαγωγή του Μουσείου Ζυγομαλά στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ενημέρωση από στελέχη του υπουργείου. Στην τοποθέτησή του ο Μιχάλης Χασιώτης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 57 που αφορά το Μουσείο και στη συνέχεια να υπάρξει συζήτηση ώστε να κατατεθούν προτάσεις στη βάση της αναβάθμισης του Μουσείου σε υποδομές, αλλά και στη λειτουργία του με την παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο και την πρόσληψη προσωπικού. H πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρήκε σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, όχι όμως και τα στελέχη του υπουργείου...


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κινητοποίηση για τα κρίσιμα ζητήματα των εργαζομένων

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χτες τα καλλιτεχνικά σωματεία στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου και συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Γιατρομανωλάκη, από τον οποίο ζήτησαν απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη, την ένταξη στους δικαιούχους όλων των συναδέλφων που γράφτηκαν εκπρόθεσμα στο Μητρώο Καλλιτεχνών καθώς και όσων θα γραφτούν το επόμενο διάστημα.

Οπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος:

«Φάνηκε η προσπάθεια να μη δώσουν αρνητικές απαντήσεις, αλλά και σε τίποτα να μη δεσμευτούν. Σε όλα τα ζητήματα απαντούσαν με το "Ελπίζουμε..." και το "Νομίζουμε...".

Καταλαβαίνουμε δυο πράγματα:

Πρώτον, πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα χωρίς σκληρή μάχη. Μας λένε πως θα πέσουν έξω τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας εάν δώσουν από 600 ευρώ το μήνα σε κάθε εργαζόμενο, τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 1.600 ευρώ τη μέρα αποζημίωση στους ιδιοκτήτες των κλινικών, δίνει στις τράπεζες, στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις...

Το δεύτερο είναι πως μας φοβούνται. Φοβούνται τη δυναμική που έχει αποκτήσει ο αγώνας μας, την απήχηση που έχει στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Γι' αυτό προσπαθούν να μας κρατάνε ήσυχους, με ασαφείς και αόριστες υποσχέσεις».


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Την Κυριακή η μεγάλη διαδικτυακή συναυλία

Σε κρίσιμες στιγμές για την υγεία των συνανθρώπων μας.

Είμαστε παρόντες με τα τραγούδια και τους αγώνες μας...

Διεκδικούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι αναγκαία η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτών γιατρών, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα επειδή δεν υπάρχουν ΜΕΘ.

Διεκδικούμε να εξασφαλιστεί η επιβίωση όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, για να μη γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε να αμειβόμαστε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας για να μπορούμε να ζήσουμε από αυτήν, καθώς και το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο.

Τα παραπάνω σημειώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο κάλεσμά του για τη μεγάλη διαδικτυακή συναυλία που διοργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 9 το βράδυ, μέσα από την πλατφόρμα estage live. Οποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει τη συναυλία, θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα ποσά των 3, 5 ή 10 ευρώ, ανάλογα την ενίσχυση που επιθυμεί και δύναται να προσφέρει για το Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου.

Μια πολυσυλλεκτική συναυλία με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, με τη συμμετοχή δεκάδων εξαίρετων μουσικών. Τραγουδούν (αλφαβητικά) οι: Αντωνοπούλου Ρίτα, Γλυκερία, Δεληβοριάς Φοίβος, Δρογώσης Στάθης, Ζουγανέλη Ελεωνόρα, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαΐδης Κώστας, Ικαρη Βιολέτα, Κανά Μελίνα, Κότσιρας Γιάννης, Λέκκας Βασίλης, Λιδάκης Μανώλης, Μακεδόνας Κώστας, Μητσιάς Μανώλης, Μουζουράκης Πάνος, Μουτσάτσου Αναστασία, Μπάμπαλη Ανδριάννα, Μπάσης Δημήτρης, Μπουσάλης Πάνος, Μποφίλιου Νατάσσα, Νέγκα Γιώτα, Νταλάρας Γιώργος, Πασχαλίδης Μίλτος, Περίδης Ορφέας, Πορτοκάλογλου Νίκος, Σάττι Μαρίνα, Τριανταφυλλίδης Κώστας, Τσακνής Διονύσης, Φάμελλος Μανώλης, Φαραντούρη Μαρία. Η επιμέλεια της ορχήστρας είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Θα είμαι και εγώ!


Στον ΠΜΣ φτάνουν καθημερινά δηλώσεις στήριξης από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Ο Φοίβος Δεληβοριάς σημειώνει: «Θα είμαι και εγώ στη μεγάλη συναυλία του ΠΜΣ. Στηρίζω ως ερμηνευτής και ως δημιουργός τραγουδιών, ως στιχουργός και συνθέτης, τον μεγάλο αγώνα των συναδέλφων μου μουσικών. Δεν είναι μια συναυλία, απλώς ψυχαγωγική. Είναι μια συναυλία διεκδίκησης! Οι συνάδελφοι έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά και όλα τα υπόλοιπα σωματεία των υπόλοιπων κλάδων που αφορούν στη μουσική, τους στηρίζουν. Και εγώ μαζί τους!».

Ενώ, η Μελίνα Κανά αναφέρει ότι «ενώνουμε τις φωνές μας και τα τραγούδια μας, για να ενισχύσουμε τους πολύ καλούς φίλους και συνεργάτες, τους μουσικούς μας. Ξέρουμε όλοι ότι ο χώρος αυτός έχει πληγεί πάρα πολύ από την επαγγελματική δυσπραγία, που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας. Ελπίζω και εύχομαι να περάσει γρήγορα αυτή η ταλαιπωρία και να σμίξουμε και πάλι όλοι μαζί, να τραγουδήσουμε... είτε σε ανοιχτούς, είτε σε κλειστούς χώρους...».


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Επιστολή σε υπουργεία για τα προβλήματα στο Εικαστικό Εργαστήρι και το Δημοτικό Ωδείο

Με σχετική επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Πολιτισμού, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο συντονιστής του Εικαστικού Εργαστηρίου Αντώνης Βάος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γεράσιμος Βουτσινάς, θέτουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν την καλλιτεχνική παιδεία στο Εικαστικό Εργαστήρι και το Δημοτικό Ωδείο Πατρών.

Οπως σημειώνουν: «Και στις δύο δομές μας έγκαιρα προχωρήσαμε στις απαραίτητες διαδικασίες, αφενός για την πρόσληψη προσωπικού που θα τις στελεχώσει και αφετέρου κατάλληλης προετοιμασίας των χώρων των μαθημάτων και του αριθμού μαθητών των τμημάτων, ώστε να τηρούνται όλα τα πρόσφατα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας τους για αυτήν τη σχολική χρονιά (...).

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία πρόνοια για την αποζημίωση των εργαζομένων στις δομές, που υποχρεωτικά αναστέλλει τη λειτουργία τους και των οποίων η μισθοδοσία εξασφαλίζεται μέσα από την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων από τους μαθητές. Στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας και της υποχρεωτικής αναστολής των δομών αυτών, ως δήμος από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε τη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων αυτών. Η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους, στο προηγούμενο lockdown, να προχωρήσουν σε πληρωμή των συγκεκριμένων εργαζομένων, υπό τον αυστηρό όρο και προϋπόθεση, ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, εγκύκλιο που ενεργοποιήσαμε και καλύψαμε το κόστος της μισθοδοσίας 128.407,03 ευρώ, ενώ τα δίδακτρα των μαθητών που εισπράξαμε ως αντίτιμο για το διάστημα 1/1/2020 έως 18/11/2020, ανήλθαν στα 64.258,00 ευρώ (...)».

Με βάση τα παραπάνω, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων θεωρεί:

«Είναι επιτακτική ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί πλήρως το κόστος της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ωρομίσθιων Εικαστικών και Μουσικών, καθ' όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών μας.

Χρειάζεται να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για την προμήθεια όλης εκείνης της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, που θα επιτρέψει την ομαλή, στο μέτρο του δυνατού, διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλο το διάστημα που θα διαρκεί το lockdown.

Είναι καθήκον της ηγεσίας των υπουργείων και της κυβέρνησης να στηρίξουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, που δικαίως διεκδικούν το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία και να δοθεί η δυνατότητα στον Πολιτιστικό Οργανισμό να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του λαού της πόλης μας για καλλιτεχνική παιδεία από δομές, που δεν θα κινδυνεύει συνεχώς η λειτουργία τους λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ