Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οχι στην επικίνδυνη πολιτική εμπορευματοποίησης του Πολιτισμού

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ

Πολλές είναι οι αντιδράσεις από σωματεία εργαζομένων και άλλους φορείς σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και τη μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και άλλες διατάξεις.

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» υπουργείου Πολιτισμού (ΔΑΣ ΥΠΠΟΑ) δηλώνει ότι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, «γιατί όταν η κυβέρνηση μιλά για τους "αναπτυξιακούς σκοπούς" του Οργανισμού δεν εννοεί την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος των μνημείων και των λαϊκών στρωμάτων. Εννοεί την ανάκαμψη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΠΟΑ (έως και ανώνυμη εταιρεία θα μπορεί να ιδρύει ο ΟΔΑΠ για την αξιοποίησή της!), των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος χώρου τους, σε συνδυασμό με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων κ.ά.».

Σημειώνει ακόμα ότι ο ΟΔΑΠ «με επταμελές ΔΣ τριετούς θητείας, διορισμένο από τον υπουργό, μεταξύ των μελών του και εκπρόσωπος της ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, συνεχίζοντας τη διαχρονική διαπλοκή του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία (...) συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων στη λογική του κόστους - οφέλους για την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την υπόθεση αυτή οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι το κεφάλαιο του Τουρισμού και της διασκέδασης (με παντός είδους εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, ακόμα και γαστρονομικές!), οι εταιρείες Μεταφορών, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Εστίασης, οι πολιτιστικές επιχειρήσεις, προσελκύοντας τουρίστες με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Με κύρια πηγή των εσόδων του Οργανισμού τα εισιτήρια από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και κάθε άλλη παροχή υπηρεσίας, καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πρόσβαση της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας και των εργαζομένων στα πολιτιστικά αγαθά».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι τα αποτυχημένα πειράματα, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων «καταρρίπτουν τον μύθο ότι κάθε τέτοιος οργανισμός αποτελεί τον "αιμοδότη" της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού παρά τα εκατομμύρια των εσόδων του, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν σχεδόν εγκαταλελειμμένα χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές (βλ. πυρκαγιά στις Μυκήνες), χωρίς προσωπικό, οι επιστημονικές εκδόσεις είναι ανύπαρκτες, και οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στενάζουν υπό το βάρος των τραγικών ελλείψεων για την εύρυθμη λειτουργία τους (σε πολλές υπηρεσίες δεν έχουν ούτε γραφική ύλη...)».

Αντιδράσεις όμως έχουν ξεσπάσει και στην τοπική κοινωνία του Αυλώνα, σχετικά με το άρθρο 57, που αναφέρεται στην υπαγωγή του Μουσείου Ζυγομαλά στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Μετά από αίτημα των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ωρωπού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής ενημέρωση από στελέχη του υπουργείου. Στην τοποθέτησή του ο Μιχάλης Χασιώτης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαίτησε την απόσυρση του άρθρου 57 που αφορά το Μουσείο και στη συνέχεια να υπάρξει συζήτηση ώστε να κατατεθούν προτάσεις στη βάση της αναβάθμισης του Μουσείου σε υποδομές, αλλά και στη λειτουργία του με την παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο και την πρόσληψη προσωπικού. H πρόταση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» βρήκε σύμφωνους όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, όχι όμως και τα στελέχη του υπουργείου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ