Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι αγωνιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.
Η οργάνωση των σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες (CGT Cheminots des Versailles) καλεί σε απεργία «για τους μισθούς μας και τις συνθήκες εργασίας μας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και για μαζικές προσλήψεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υπηρεσίας:
ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ Τρίτη 1 Οκτώβρη! Ας είμαστε πολλοί στη διαδήλωση του Παρισιού για να ακουστούμε».
«Να ηλεκτρίσουμε τους δρόμους απεργώντας!», καλεί η κλαδική Ομοσπονδία στην Ενέργεια (CGT Energie), «για τη σύνταξή μας, για τους μισθούς, για την ειρήνη!».
Σε μήνυμά του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στέλνει «τη στήριξη και αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων της Ελλάδας» και απευθυνόμενο στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Γαλλίας τονίζει:
«Συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες των εργατών της Γαλλίας κατάφεραν να δώσουν ελπίδα και αισιοδοξία στους εργάτες όλου του κόσμου. Με τους μεγάλους απεργιακούς σας αγώνες αποκαλύψατε ξανά και ξανά τα προσωπεία και τις αυταπάτες αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τους αγώνες σας αποδείξατε ξανά και ξανά ότι όταν οι εργάτες οργανώνονται και διεκδικούν μπορούν να συγκρουστούν και με τον πιο ισχυρό αντίπαλο. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν ότι απέναντι στους σχεδιασμούς των αστικών επιτελείων δεν έχει σημασία η απόχρωση, ή η ταμπέλα της κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά η διέξοδος για τους λαούς βρίσκεται στην οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και στους εκπροσώπους του.
Σήμερα έχει τεράστια σημασία σε όλη την Ευρώπη να δυναμώσουν οι κοινοί αγώνες των εργατών για αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Να μην πληρώσουν οι λαοί τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών και να ορθωθεί τείχος αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη των συνδικάτων στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου για να σταματήσει η γενοκτονία! Σε αυτούς τους αγώνες, οι εργάτες της Ελλάδας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρώπης θα συναντηθούμε ξανά, για το δίκιο της εργατικής τάξης, για ειρήνη των λαών, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο! Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη! Μέχρι τη νίκη για πάντα!».
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δύο μεγαλύτερα βελγικά αεροδρόμια, το Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το Αεροδρόμιο του Σαρλερουά. Στην απεργία συμμετέχουν το προσωπικό ασφαλείας και οι εργαζόμενοι στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, έπειτα από κάλεσμα των συνομοσπονδιών FGTB στο Βέλγιο και CFDT στη Γαλλία, που είναι μεταξύ των 15 συνδικάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που σκοπεύουν να στραφούν ενάντια στην ΕΕ υπό την ομπρέλα του οργανισμού United Network International.
Τα συνδικάτα που καλούν σε διαδηλώσεις αντιτίθενται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί συμβάσεων προμηθειών, που «έχουν τροφοδοτήσει έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω στις συνθήκες εργασίας» για εργαζόμενους στους τομείς καθαρισμού, ασφαλείας και εστίασης. Τα συνδικάτα ζητούν αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στις Βρυξέλλες, στην περιοχή των εγκαταστάσεων των οργάνων της ΕΕ.
Μεγάλη πτώση για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους
Το ακροδεξιό με ναζιστικές καταβολές «Κόμμα της Ελευθερίας» (FPO) κέρδισε τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία για πρώτη φορά από το 1945, αφήνοντας στη δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες το Λαϊκό Κόμμα (ΟVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ και στην τρίτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPΟ).
Συγκεκριμένα, το FPO έλαβε 28,8% (+12,6%), το OVP 26,3% (-11,2), το SPO 21,1% (-0,1) και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι NEOS 9,2% (+1,1), ενώ μεγάλη πτώση είχαν και οι Πράσινοι που έπεσαν στο 8,3% (-5,6), το ρεφορμιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPO) έλαβε 2,4% (+1,7) και το Κόμμα της Μπίρας 2% (+1,9). Η συμμετοχή ανήλθε σε 78%.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, OVP και Πράσινοι, είχαν τη μεγαλύτερη πτώση λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ακρίβεια, την πτώση του βιοτικού επιπέδου κ.ά., ενώ τα θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων για φθηνή Ενέργεια για τις αυστριακές επιχειρήσεις, η μετανάστευση, το κόστος ζωής, οι οικονομικές συνέπειες και η διαχείριση της πανδημίας Covid-19 κ.ά.
Ο ηγέτης του FPO έχει αποκαλέσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «γεράκι του πολέμου» και αντιτίθεται στις «δυτικές» κυρώσεις στη Ρωσία.
«Ως volkskanzler (καγκελάριος του λαού) ο Χέρμπερτ Κικλ θα κάνει τα πάντα για να σας δώσει πίσω την ελευθερία σας, την ασφάλειά σας, την ευημερία και την ειρήνη σας... Ας χτίσουμε το Φρούριο της Αυστρίας!», δήλωνε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, με αναφορές στις ναζιστικές καταβολές του, καθώς ο όρος volkskanzler χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930. Πρόκειται για ένα κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950.
Παρ' όλα αυτά αποτελεί ...«χωρίς ταμπού» μέρος του πολιτικού συστήματος της Αυστρίας και έχει συμμετάσχει σε κυβερνήσεις, τόσο ομοσπονδιακές όσο και κρατιδιακές. Το 1999 υπό την ηγεσία του Γιοργκ Χάιντερ ήρθε δεύτερο στις εκλογές και στήριξε τους «Συντηρητικούς» του OVP σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα συμμετείχε ξανά σε κυβερνητικό συνασπισμό το 2018 του «συντηρητικού» Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Χ. Κικλ υπουργό Εσωτερικών.
Τώρα το OVP αποκλείει τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κικλ, αν και δεν έχει αποκλείσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μαζί του. SPO και Πράσινοι δήλωσαν ότι δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση με το FPΟ.
Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ φον Μπέλεν, είπε επίσης ότι δεν θα ήθελε τον Κικλ να ηγείται της χώρας. Τα δύο κόμματα του άλλοτε «μεγάλου συνασπισμού» θα διαθέτουν τελικά 93 έδρες, σε σύνολο 183 και θεωρητικά μπορούν να κυβερνήσουν. Θα είναι όμως μια ασταθής πλειοψηφία μιας συμμαχίας με επίσης βεβαρημένο παρελθόν, που προκάλεσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη. Για ορισμένους αναλυτές η λύση μιας τριπλής συμμαχίας με το NEOS με τις 18 έδρες μοιάζει η καλύτερη από «λύση ανάγκης».
2024 The Associated Press. All |
Η Εθνοφρουρά ανέλαβε έτσι, κατόπιν εορτής, έργο διάσωσης και βοήθειας σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε 19 πολιτείες, μαζί με το προσωπικό της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτου Ανάγκης, FEMA. Οι πιο άσχημα πληγείσες περιοχές καταγράφηκαν σε Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα.
Μπροστά στην άθλια πραγματικότητα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως θα βοηθήσει όσους επιβίωσαν, καλώντας το Κογκρέσο να βοηθήσει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου. Σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή, ο Μπάιντεν την απέδωσε στο γνωστό «άλλοθι» της κλιματικής κρίσης και χαρακτήρισε τον τυφώνα «Helene» «καταιγίδα που έγραψε Ιστορία».
Ομάδες διάσωσης στη Βόρεια Καρολίνα δίνουν μάχη με τον χρόνο, επιχειρώντας να φθάσουν στους ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι εδώ και τρεις μέρες.
Ενώ Βερολίνο και Αγκυρα φέρεται να έχουν συμφωνήσει για μαζικές απελάσεις στην Τουρκία
Διαδικασίες ασύλου μόνο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Ιταλία) ζητούν τα γερμανικά κρατίδια Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Βάδη - Βυρτεμβέργη και Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, όπου συγκυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με Πράσινους, δίνοντας άλλοθι στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολ. Σολτς να προχωρήσει σε ακόμα πιο κατασταλτικά μέτρα.
Ετσι, εντείνεται μέρα με τη μέρα η καταστολή εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία με τη «βούλα» των πολιτικών δυνάμεων όλων των αποχρώσεων, από το σοσιαλδημοκρατικό SPD μέχρι την ακροδεξιά με ναζιστικές καταβολές «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και προωθεί μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας εναντίον μεταναστών και προσφύγων.
Ταυτόχρονα, τα κρατίδια ζητούν γρηγορότερες και ευκολότερες απελάσεις εγκληματιών σε Συρία και Αφγανιστάν, ενώ θα πρέπει - λένε - να εξετάζονται ακόμα πιο εξονυχιστικά τα μη αναγκαία ταξίδια που κάνουν προς τις πατρίδες τους όσοι έχουν λάβει καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Επισημαίνουν ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου εφαρμόζεται πλημμελώς και ζητούν μεταξύ άλλων περικοπές επιδομάτων, περισσότερες επιστροφές στις χώρες πρώτες υποδοχής και ανάληψη περισσότερων ευθυνών από τις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο των επιστροφών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, σε Βερολίνο και Αγκυρα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα 500 ατόμων ανά βδομάδα.
Συνολικά αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία πάνω από 13.000 άτομα, ενώ όπως επισημαίνει και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv ο αριθμός αιτούντων που ήρθαν πέρυσι στη Γερμανία από την Τουρκία σημείωσε σημαντική αύξηση, εξαιτίας της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.
Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ το Βερολίνο φέρεται να έχει υποσχεθεί στην Αγκυρα επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατάργησή της.