Τρίτη 1 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κρατίδια ζητούν πιο σκληρά μέτρα καταστολής προσφύγων

Ενώ Βερολίνο και Αγκυρα φέρεται να έχουν συμφωνήσει για μαζικές απελάσεις στην Τουρκία

Διαδικασίες ασύλου μόνο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Ιταλία) ζητούν τα γερμανικά κρατίδια Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Βάδη - Βυρτεμβέργη και Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, όπου συγκυβερνούν Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με Πράσινους, δίνοντας άλλοθι στον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Ολ. Σολτς να προχωρήσει σε ακόμα πιο κατασταλτικά μέτρα.

Ετσι, εντείνεται μέρα με τη μέρα η καταστολή εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία με τη «βούλα» των πολιτικών δυνάμεων όλων των αποχρώσεων, από το σοσιαλδημοκρατικό SPD μέχρι την ακροδεξιά με ναζιστικές καταβολές «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και προωθεί μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

Ταυτόχρονα, τα κρατίδια ζητούν γρηγορότερες και ευκολότερες απελάσεις εγκληματιών σε Συρία και Αφγανιστάν, ενώ θα πρέπει - λένε - να εξετάζονται ακόμα πιο εξονυχιστικά τα μη αναγκαία ταξίδια που κάνουν προς τις πατρίδες τους όσοι έχουν λάβει καθεστώς προστασίας στη Γερμανία. Επισημαίνουν ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου εφαρμόζεται πλημμελώς και ζητούν μεταξύ άλλων περικοπές επιδομάτων, περισσότερες επιστροφές στις χώρες πρώτες υποδοχής και ανάληψη περισσότερων ευθυνών από τις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο των επιστροφών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, σε Βερολίνο και Αγκυρα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μαζικές απελάσεις προς την Τουρκία, και συγκεκριμένα 500 ατόμων ανά βδομάδα.

Συνολικά αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Γερμανία πάνω από 13.000 άτομα, ενώ όπως επισημαίνει και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv ο αριθμός αιτούντων που ήρθαν πέρυσι στη Γερμανία από την Τουρκία σημείωσε σημαντική αύξηση, εξαιτίας της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας.

Ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ το Βερολίνο φέρεται να έχει υποσχεθεί στην Αγκυρα επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατάργησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ