ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Συνήθεις» βομβαρδισμοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τη «γνωστή» απάντηση στις «προκλήσεις της ιρακινής αεράμυνας» έδωσαν, χθες, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν περιπολία ρουτίνας στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Β. Ιράκ. Σύμφωνα με τη συνήθη λακωνική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που εδράζει στη Στουτγκάρδη, τα αντίποινα των αμερικανικών αεροσκαφών έπληξαν θέσεις του ιρακινού στρατού στην περιοχή της Μπασικάχ, 400 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, και στη συνέχεια επέστρεψαν όλα ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ανάλογες «απαντήσεις» στα πυρά της ιρακινής αεράμυνας, όπως υποστηρίζει η πάγια αιτιολόγηση που εμπεριέχεται στις αμερικανικές ανακοινώσεις, έδωσαν τα αμερικανικά μαχητικά και τη Δευτέρα. Η Βαγδάτη υποστήριξε ότι οι βομβαρδισμοί της Δευτέρας έπληξαν πολιτικές εγκαταστάσεις και αραιοκατοικημένες περιοχές. Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι τα «πλήγματά είναι ακριβείας και στο στόχο βρίσκονται μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι τεταμένες σχέσεις αφορμή κούρσας εξοπλισμών;

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση της Ινδίας προειδοποίησε τη στρατιωτική κυβέρνηση του Πακιστάν για «παραβιάσεις» από στρατεύματά της στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός (Line of Control, LOC) του Κασμίρ και αποφάσισε αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση Βάτζπαϊ προέβη σε «έντονο διάβημα» διαμαρτυρίας προς το Πακιστάν για τις παραβιάσεις της γραμμής στρατιωτικού ελέγχου στο Κασμίρ, λέγοντας ότι θα τις «πατάξει». Το Νέο Δελχί επανέλαβε ότι Πακιστανοί στρατιώτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ινδικού στρατού κοντά στη γραμμή ελέγχου, στον τομέα Νοουσέρα, στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ, το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά στρατιώτες. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε την κατηγορία. «Η κυβέρνηση της Ινδίας παραμένει σταθερή στην απόφασή της να πατάξει όλες τις παραβιάσεις στη γραμμή ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και να διαφυλάξει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

«Οι δραστηριότητες και οι δηλώσεις του Πακιστάν σαφώς αποσκοπούν στο να προκαλέσουν τη διεθνή προσοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία και το Μπαγκλαντές τον ερχόμενο μήνα. Ομως, ο Λευκός Οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και το υπό στρατιωτική κυβέρνηση Πακιστάν. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δικαιολόγησε τη μεγάλη - κατά 28% - αύξηση στις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2000 - 2001, επικαλούμενος την «επιδείνωση» της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας. «Η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας επιδεινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από τον πόλεμο στην περιοχή Καργκίλ, στο βόρειο Κασμίρ και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση», δήλωσε προς δημοσιογράφους.

Για τις αμυντικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2000 - 2001 εγκρίθηκε ποσό, στον προϋπολογισμό, 585,87 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια), από 456,94 δισεκατομμύρια ρουπίες, που ήταν στο τελευταίο οικονομικό έτος.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πλήρης ενεργοποίηση του ηφαιστείου Μαγιόν

Aπό το ξέσπασμα του ηφαιστείου

Associated Press

Aπό το ξέσπασμα του ηφαιστείου
ΛΕΓΚΑΖΠΙ.- Ισχυρή έκρηξη έγινε στα σπλάχνα του ηφαιστείου Μαγιόν των Φιλιππίνων, προκαλώντας κατολίσθηση βράχων στις πλαγιές του και σκεπάζοντας τις γύρω κωμοπόλεις με ηφαιστειακή στάχτη. Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σημερινής έκρηξης - ο ένας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, από καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνουν κι άλλες ισχυρότερες εκρήξεις στο Μαγιόν (που βρίσκεται σε απόσταση 330 χιλιομέτρων ΝΑ της Μανίλα). Από τη χθεσινή έκρηξη, την ισχυρότερη των τελευταίων ημερών, σύννεφα στάχτης εκτοξεύτηκαν σε ύψος 12 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και σκέπασαν τις κωμοπόλεις που βρίσκονται στους πρόποδες του Μαγιόν. Από την ημέρα που άρχισε να βρυχάται και πάλι το ηφαίστειο Μαγιόν, περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε ειδικά κέντρα στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Λεγκαζπί.

Το ύψους 2.460 μέτρων ηφαίστειο Μαγιόν είναι ένα από τα 22 ενεργά που υπάρχουν στις Φιλιππίνες. Η χειρότερη ενεργοποίησή του έγινε το 1814, όταν η ηφαιστειακή στάχτη σκέπασε μια ολόκληρη πόλη, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι. Το 1993, εξαιτίας μίας μεγάλης έκρηξης, έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξαφνικά, κραυγή για εισαγωγή ξένων εργαζομένων

Ξαφνικά κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες ως κορυφαία είδηση και έγινε αντικείμενο αρκετών σχολίων η κάπως αναπάντεχη δήλωση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ: Η Γερμανία χρειάζεται 30.000 σπεσιαλίστες της πληροφορικής τεχνολογίας, που θα τους επιτραπεί να έρθουν από χώρες έξω από την ΕΕ. Και τα ΜΜΕ εντόπισαν αμέσως τις χώρες αυτές, δηλαδή την Ινδία, σε πρώτη γραμμή, και τη Ρωσία και πρόσθεσαν ότι οι σχετικές διευκολύνσεις θα αρχίσουν να παρέχονται απ' αυτό το καλοκαίρι.

Η είδηση προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, επιδοκιμασίες, αλλά και ανησυχίες και αποδοκιμασίες. Επιδοκιμασίες από τους εκπροσώπους των κοντσέρν των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 75.000 κενές θέσεις οι οποίες πρέπει γρήγορα, «προς το συμφέρον της οικονομίας», να συμπληρωθούν και ισχυρίζονται ότι η καθυστέρηση σε σύγκριση, π.χ., με τις ΗΠΑ οφείλεται όχι στο σύστημα εκπαίδευσης ή στη βιομηχανία που δε διαθέτει αρκετές θέσεις ειδικής μόρφωσης, αλλά ότι τάχα φταίνε οι νέοι: «Απλούστατα δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετοί νέοι άνθρωποι που να έχουν σπουδάσει οικονομική πληροφορική, φυσική, μαθηματικά ή μηχανοκατασκευές», ισχυρίστηκε η Ιουλία Βιμερσλάγκε, διευθυντικό στέλεχος του κοντσέρν ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ Γερμανίας.

Τα γερμανικά συνδικάτα, αντίθετα, έκρουσαν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμα και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας πρόβαλε αντιρρήσεις. Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου, αυτού της μεταλλοβιομηχανίας (IG Metall) δήλωσε: «Εχουμε 4.000.000 ανέργους στη Γερμανία, 17 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 30.000 ανέργους στους κλάδους της πληροφορικής». Ακόμη και ο υπουργός Εργασίας, Βάλτερ Ρίστερ, δήλωσε ότι ναι μεν συμφωνεί με τη γνώμη του καγκελάριου, αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι ειδικοί του κλάδου στη Γερμανία, που μπορούν να μετεκπαιδευτούν και ότι έχουν καταγραφεί «54.000 άνεργοι μηχανικοί της Πληροφορικής Τεχνολογίας».

Μετά τις διαμαρτυρίες αυτές ο καγκελάριος διευκρίνισε υποχωρώντας, ότι οι άδειες εργασίας στους ξένους θα χορηγηθούν εφόσον οι γερμανικές επιχειρήσεις «αρχίσουν μια επίθεση εξειδίκευσης ανέργων Γερμανών μηχανικών».

Μέσα από τις γραμμές των εφημερίδων διακρίνεται ο λόγος της σπουδής του καγκελάριου και των κοντσέρν των ηλεκτρονικών υπολογιστών: Προσπαθούν να κερδίσουν χαμένο έδαφος στον ανταγωνισμό με άλλες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ. Και η προτίμηση των ειδικών από τις Ινδίες ή τις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ είναι ότι η ξένη αφρόκρεμα είναι φτηνότερη από την εγχώρια. Οσο για τον ισχυρισμό ότι με κάθε νεοδιοριζόμενο στον τομέα της πληροφορικής «δημιουργούνται τρεις θέσεις για άλλους ανθρώπους» πρόκειται μάλλον για παρηγοριά και καθησύχαση αυτών, που χωρίς να φταίνε, έχουν χάσει τη δουλιά τους. Είναι το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας, που αντί να μειώνει, δημιουργεί χιλιάδες νέους ανέργους. Παράδειγμα πρόσφατο η συγχώνευση δύο γιγάντων της ηλεκτροπαραγωγής, της RWE και της VEM. Πριν στεγνώσει το μελάνι της είδησης για τη δημιουργία του νέου υπερκοντσέρν, ακολούθησε η είδηση για την απόλυση σύντομα 12.500 εργαζομένων.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνία για παραγωγή και τιμές του πετρελαίου
ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Νέα συμφωνία, για να υπάρξει μια «κατάλληλη» προσφορά παραγωγής του πετρελαίου σε «λογική» τιμή, κατάφεραν να αποσπάσουν οι ΗΠΑ χτες από τη Βενεζουέλα, μετά την προχτεσινή ανάλογή τους συμφωνία με τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, τη Νορβηγία. Οι δύο αυτές πάντως συμφωνίες δεν κατάφεραν να «δαμάσουν» την τιμή του αργού πετρελαίου, που ανέβηκε και πάλι χτες στη διεθνή αγορά, καθώς εκτιμάται ότι η ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου οφείλεται στα πολύ περιορισμένα πια παγκόσμια αποθέματα.

Η συμφωνία προέκυψε κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στη βρετανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Μπιλ Ρίτσαρντσον με τον Αλί Ροντρίγκες, τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ. Οσο για τη συμφωνία, σημαίνει επανεκτίμηση της πολιτικής υπέρ της αύξησης της παραγωγής. Οι δύο πλευρές τονίζουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι «η αστάθεια στις τιμές είναι βλαπτική τόσο για τις παραγωγούς όσο και για τις καταναλώτριες χώρες και ότι μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της ζήτησης θα συμβάλει στην αποτροπή αυτής της αστάθειας και στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης».

Εντούτοις, από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας επανέλαβε ότι ο ΟΠΕΚ πιθανώς δε θα αυξήσει την παραγωγή του το δεύτερο τρίμηνο του έτους, γιατί ανησυχεί για σημαντική πτώση της ζήτησης μετά το χειμώνα. Η δήλωση αυτή ωστόσο αποτέλεσε κατά κάποιον τρόπο έκπληξη, καθώς την περασμένη βδομάδα αξιωματούχοι της ίδιας χώρας δήλωναν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση εντός του ΟΠΕ για αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, από την 1η Απρίλη. Παράλληλα, κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να γίνει την Πέμπτη μεταξύ Βενεζουέλας, Σαουδικής Αραβίας και Μεξικού, των υπερδυνάμεων στην παραγωγή πετρελαίου, οι οποίες και επέβαλαν την πολιτική της περιορισμένης παραγωγής τον περασμένο Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ