ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερη βδομάδα με κατάλογο μαρτύρων

Με την εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης άρχισε χτες το πρωί η δεύτερη εβδομάδα της δίκης των 19 φερόμενων μελών της «17Ν». Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες κατηγορίας ήταν απόντες. Στο δικαστήριο είχαν προσέλθει η κόρη του Παύλου Μπακογιάννη Αλεξία και ο αδελφός του, Νίκος Μπακογιάννης, ο Παναγιώτης Ταρασουλέας και η σύζυγός του Ελπίδα, η μητέρα του Θ. Αξαρλιάν Σταυρούλα Αξαρλιάν και η χήρα του Μιχάλη Βρανόπουλου Σοφία - Ιουλία. Στο δικαστήριο δε βρισκόταν κανένας από τους Τούρκους και Αμερικανούς υπηκόους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που φέρουν τους κωδικούς Α1 και Β1, ο πρώτος στο άκουσμα του κωδικού του δήλωσε «παρών», γεγονός που προκάλεσε σύγχυση. Αμέσως το λόγο πήρε η συνήγορος της οικογένειας Περατικού, Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία ζήτησε οι εν λόγω μάρτυρες να μη μιλήσουν, διότι είναι υπό καθεστώς προστασίας. Αντίθετα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης απάντησε ότι, σύμφωνα με το νόμο, αν ζητηθεί, θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία τους.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου εκφώνησε επίσης τα ονόματα 230 μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, η λίστα των μαρτύρων τους θα συμπληρωθεί.

Eurokinissi

Τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο θα υπερασπιστούν περίπου 35 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Κώστας Ζουράρις, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Βένιος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Σκαρπαλέζος, η σύντροφος του κατηγορούμενου Μαρί Πεϊνό και συγγενικά της πρόσωπα, καθώς και αρκετοί Γάλλοι υπήκοοι.

Τον Θεολόγο Ψαραδέλη θα υπερασπιστούν περίπου 30 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι γνωστοί Γάλλοι τροτσκιστές, όπως ο ευρωβουλευτής Αλεν Κριβίν, αλλά και Ελληνες όπως οι Νταβανέλος Αντώνης, Αναστασιάδης Τάσος, Βρανάς Ρούσος, Γεωργούλας Μπάμπης, Παπαμιχαήλ Γιάννης, Παπανικολάου Θύμιος, Φελέκης Γιάννης.

Οσον αφορά στους μάρτυρες που προτείνονται από τον Γιάννη Σερίφη, ανάμεσά τους είναι και τα ονόματα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, του Μανώλη Γλέζου, του Δ. Στρατούλη, του Γ. Ρούση, του Γρηγόρη Καλομοίρη, του Χρήστου Χαλαζιά, του Σωτήρη Γεωργόπουλου, του Ρήγα Αξελού, του Γιώργου Σαγιά, του Θεόδωρου Δρίτσα, του Αλέκου Βερναδάκη, του Αργύρη Τσακαλία κ.ά.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος πρότεινε σχεδόν 15 μάρτυρες, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη του δικτύου για την υπεράσπιση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, του Δημήτρη Κουφοντίνα, του Ηρακλή Κωστάρη, του Κώστα Καρατσώλη, του Παύλου Σερίφη και του Κώστα Τέλιου δεν έχουν παραδώσει μέχρι στιγμής στο δικαστήριο λίστα με προτεινόμενους μάρτυρες.

Το σύνολο των μαρτύρων - κατηγορίας και υπεράσπισης - υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τους 500.

Συνεχίζεται η συζήτηση περί πολιτικού εγκλήματος

Ενθερμος οπαδός του «τρομονόμου» ο εισαγγελέας της έδρας και ανιστόρητοι παραλληλισμοί της «17Ν» με το ΚΚΕ από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του «τρομονόμου» αποδείχτηκε χτες ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Χρ. Λάμπρου, και εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» είναι πολιτικά και επομένως πρέπει να εκδικαστούν από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια.

Ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου «κήρυξε σταυροφορία» υπέρ του «τρομονόμου» και με την ευκαιρία της δίκης της «17 Νοέμβρη» κατακεραύνωσε όσους αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων. «Σε αυτόν που παραβιάζει τη Δημοκρατία και επιχειρεί να την καταλύσει, είπε ο εισαγγελικός λειτουργός, η Δημοκρατία δε δίνει προνόμια, δεν τον χαϊδεύει. Τον τιμωρεί». Υποστήριξε ότι ο νόμος 2928/2001 είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» δεν είναι πολιτικά, τα οποία χαρακτήρισε «κοινά και ποταπά».

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, δεν άφησε κανένα περιθώριο για την παραμικρή αμφισβήτηση στο υπάρχον σύστημα. «Το πολιτικό έγκλημα είναι προνομιακό. Ενα δημοκρατικό Σύνταγμα είναι δυνατόν να αναγάγει σε προνομιούχο ένα έγκλημα που αποσκοπεί στην κατάλυσή του;», ρώτησε ο εισαγγελικός λειτουργός και ο ίδιος απάντησε: «Οχι, βέβαια».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Β. Μαρκής, εισηγήθηκε μεν την απόρριψη της ένστασης, την οποία χαρακτήρισε περισσότερο ιδεολογική παρά νομική, αλλά εξέφρασε και την αντίθεσή του με τις απόψεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι προσπάθησαν να παραλληλίσουν τη δράση της «17 Νοέμβρη» με εκείνη του ΚΚΕ στα χρόνια της παρανομίας. «Θα πρέπει να αποφεύγουμε κάποια πράγματα και συνειρμούς, είπε ο Β. Μαρκής. Δεν μπορεί να παραλληλίζουμε τη δράση της "17 Νοέμβρη" με τη δράση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ».

Το... χαρτί της σχέσης «17Ν» με την Αριστερά

Αφορμή γι' αυτή την τοποθέτηση του Β. Μαρκή αποτέλεσε η αναφορά του συνηγόρου του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του διαφωνεί με την τακτική της «17Ν», αλλά παράλληλα συσχέτισε τη δράση της «17 Νοέμβρη» με την Αριστερά. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η «17 Νοέμβρη» είναι κομμάτι της ευρύτερης Αριστεράς!

Είπε χαρακτηριστικά: «Η Αριστερά που ξέραμε μέχρι τη "17 Νοέμβρη" ήταν η αμυντική Αριστερά, η Αριστερά της αθωότητας. Στο αντάρτικο προστάτευε απλώς τους ανθρώπους της. Τα θύματα της Αριστεράς όπως ο Μπελογιάννης, ο Πέτρουλας ήταν αθώα... Η "17 Νοέμβρη" είναι η επιτιθέμενη Αριστερά. Είναι ο κυνηγημένος που αποφασίζει να γίνει κυνηγός. Φορείς της δεν είναι μόνο οι κατηγορούμενοι που δέχονται ότι υπήρξαν μέλη της. Είναι φορείς μιας μακροχρόνιας ιστορικής διαδρομής».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της δράσης της «17 Νοέμβρη», ο Γ. Ραχιώτης είπε ότι «προκάλεσε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» και πως «εισήγαγε το φόβο ως παράγοντα της καθημερινότητας στην άρχουσα τάξη» και πρόσθεσε ότι «προκάλεσε πόνο στην άλλη πλευρά και αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά».

Και προς επίρρωση των παραπάνω, συνέχισε ο Γ. Ραχιώτης: «Βλέπετε τίποτα απολιτικό σε όλα αυτά;» και κατέληξε: «Χαρακτηρίστε την έγκλημα, αλλά χαρακτηρίστε την ως πολιτικό έγκλημα».

Εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής ο Η. Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος των Αμερικανών, θυμάτων της «17 Νοέμβρη», υποστήριξε ότι τα αδικήματά της είναι ποινικά και θα πρέπει να απορριφθεί η ένσταση.

Συγκοινωνούντα δοχεία;

Να μιλήσουμε για «συγκοινωνούντα δοχεία»; Δεν το γνωρίζουμε. Προς το παρόν, θέτουμε το ερώτημα. Εκείνο που γνωρίζουμε, πάντως, είναι ότι η υπόθεση της «17 Ν» στοχεύει μακριά. Και, κυρίως, στοχεύει εκείνους που απειλούν το σύστημα. Και, βεβαίως, αυτοί που απειλούν το σύστημα δε βρίσκονται στον Κορυδαλλό, ούτε στην προβοκατόρικη διαδρομή της «17 Ν».

Προσέξτε αυτές τις τρεις απόψεις:

α)«Κύριοι Δικασταί, υπό το κράτος του ισχύοντος δημοκρατικού Συντάγματος, ενέργειες που στρέφονται κατά της αναμφισβητήτως ισχυούσης δημοκρατίας, δεν μπορείτε να τις χαρακτηρίσετε πολιτικές. Σας το απαγορεύει το Σύνταγμα και η δημοκρατική αρχή, σας το απαγορεύει η ιστορία».

Πρόκειται για τη χτεσινή αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, κ. Λάμπρου. Οπως βλέπετε, ο κ. Λάμπρου εξέδωσε «πόρισμα»: Η «ισχύουσα δημοκρατία» είναι ...αιώνια και όποιος αμφισβητεί την αστική νομιμότητα είναι «ποινικός εγκληματίας». Από τον αμφισβητία του νόμου για τις ...σχολικές ποδιές μέχρι τον αμφισβητία του καθεστώτος που παραδίδει (και με το Σύνταγμα) τη Σούδα στις ΗΠΑ!

β)«Πρόκειται σαφώς για μια οργάνωση (σ.σ.: η «17 Ν»), που αντικειμενικά πρέπει να ενταχθεί στην ευρεία αριστερά» (από τη χτεσινή αγόρευση του συνηγόρου του Αλ. Γιωτόπουλου, κ. Ραχιώτη).

Προφανώς, ο κ. Ραχιώτης «ξεχνά» ότι μιλά για μια οργάνωση που μέλη της δηλώνουν ότι «δεν ήμουν ποτέ κομμουνιστής ή αριστερός» (Σ. Ξηρός). Προφανώς, «ξεχνά» ότι η Αριστερά δεν «αμύνθηκε», ούτε «επιτέθηκε» ποτέ φορώντας κουκούλες. Προφανώς, «ξεχνά» ότι οι επαναστάτες έβαζαν πάντα ως κριτήριο της δράσης τους τι θα προσφέρουν στον τόπο, πώς δε θα βλάψουν την υπόθεση της επανάστασης και όχι πώς θα καταστήσουν τη CIA και τους «τρομονόμους» μακρύ χέρι του κράτους, ώστε να νομιμοποιούνται αγορεύσεις, όπως του κ. εισαγγελέα...

γ) «Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974, που το ΚΚΕ ανοίγει ξανά το παράθυρο στη λογική της βίας» (από προχτεσινό άρθρο του Πρετεντέρη στο «Βήμα», όπου «κρίνεται» η θέση του ΚΚΕ για την ένοπλη πάλη με αφορμή την υπόθεση «17 Ν»).

Εδώ ένα σχόλιο έχουμε να κάνουμε: Οτι το νήμα που συνδέει (αν τις συνδέει...) τις τρεις παραπάνω απόψεις δε θα αργήσει να φανεί. Ιδωμεν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ