ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Παναγροτική συγκέντρωση στις 12 του Μάη

Την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 12 Μάη στην Κέρκυρα, αναγγέλλει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ), με σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση στη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, αποφασίστηκε να οργανωθεί, με ευθύνη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12 Μάρτη στην Κέρκυρα, με αφορμή την άτυπη σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Καλούμε τις οργανώσεις των αγροτών και τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση καταδίκης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της ενδιάμεσης Αναθεώρησης.

Να αγωνιστούμε για να καταργηθούν οι περιορισμοί στην καλλιέργεια και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Να αγωνιστούμε να μην περάσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, να μη συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ
Διπλάσια «χαράτσια» για τους αγρότες

Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αυθαίρετα και παράνομα, συνεχίζει και επαυξάνει τη «φοροεισπρακτική» της πρακτική

Σαν να μην τρέχει τίποτα, οι «φοροεισπράκτορες» της «πρασινογάλαζης» διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ επιβάλλουν φέτος ακόμα μεγαλύτερα «χαράτσια» στους αγρότες που υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, προκειμένου να λάβουν τις όποιες επιδοτήσεις.

Μετά τους αιγοπροβατοτρόφους που πρώτοι κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τσουχτερό κεφαλικό φόρο για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, σειρά παίρνουν οι αγρότες και οι βουτρόφοι, που μέσα στους επόμενους μήνες θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η «πρασινογάλαζη» διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ όρισε για τις αροτραίες καλλιέργειες που είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ νέα αυξημένα «χαράτσια», που ξεπερνούν και το διπλάσιο σε σύγκριση με πέρσι. Παράλληλα, στο νέο κλιμακωτό τιμολόγιο που όρισε για το 2003 έγιναν μια σειρά από εισπρακτικές τροποποιήσεις σε σύγκριση με πέρσι, με σκοπό να μαζευτούν περισσότερα χρήματα από τους αγρότες. Φυσικά, τα ...κάστανα θα κληθούν να τα ξαναβγάλουν από τη φωτιά οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που κι αυτές καλούνται με τη σειρά τους να πληρώσουν «νταβατζιλίκι» στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Ομως, οι διοικήσεις των Ενώσεων τίθενται πλέον προ των ευθυνών τους γι' αυτό που συμβαίνει και για ό,τι πράξουν από εδώ και πέρα. Βέβαια, την κύρια ευθύνη για ό,τι συμβαίνει σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων φέρουν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Το φετινό κατάπτυστο τιμολόγιο της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που υπολογίζεται με βάση τον αριθμό στρεμμάτων και αγροτεμαχίων, μόνο στόχο έχει να «αρπάξει» ακόμα περισσότερα ευρώ από τους αγρότες. Στην κατεύθυνση αυτή άλλαξαν τις κατηγορίες είσπραξης των «χαρατσιών» όσον αφορά στα στρέμματα και στον αριθμό των αγροτεμαχίων. Πέρσι υπήρχαν οχτώ στρεμματικές κατηγορίες και φέτος έγιναν δεκατρείς, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των τιμολογούμενων αγροτεμαχίων. Το μόνο ...σκόντο που φαίνεται να γίνεται φέτος είναι στην κατηγορία από 3 έως 10 στρέμματα, όπου η «ταρίφα» ορίστηκε στα 13 ευρώ ανά αίτηση, χωρίς το ΦΠΑ.

Στη συνέχεια υπάρχουν μόνον τσουχτερές αυξήσεις.

  • Για 11-20 στρέμματα η αμοιβή ανά αίτηση είναι 35 ευρώ από 30 ευρώ πέρσι
  • Για 21-30 στρέμματα και 1-5 αγροτεμάχια, 50 ευρώ, και από 5 αγροτεμάχια και πάνω 55 ευρώ
  • Για 31-40 στρέμματα και 1-5 αγροτεμάχια 55 ευρώ και από 5 αγροτεμάχια και πάνω 60 ευρώ
  • Για 41-50 στρέμματα και 1-5 αγροτεμάχια 60 ευρώ και από 5 αγροτεμάχια και πάνω 65 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρσι υπήρχε η κατηγορία από 21 έως 50 στρέμματα όπου από 1 έως 10 αγροτεμάχια η αμοιβή ήταν 30 ευρώ και από 11 έως 20 αγροτεμάχια 45 ευρώ
  • Για 51-75 στρέμματα και 1-5 αγροτεμάχια 70 ευρώ και από 5 αγροτεμάχια και πάνω 75 ευρώ
  • Για 75-100 στρέμματα και 1-5 αγροτεμάχια 75 ευρώ και από 5 αγροτεμάχια και πάνω 80 ευρώ. Πέρσι για την κατηγορία από 51 έως 100 στρέμματα και από 1 έως 20 αγροτεμάχια ήταν 45 ευρώ και από 20 αγροτεμάχια και πάνω 60 ευρώ
  • Για 101-150 στρέμματα και 1-15 αγροτεμάχια 85 ευρώ και πάνω από 15 αγροτεμάχια 105 ευρώ
  • Για 151-200 στρέμματα και 1-15 αγροτεμάχια 110 ευρώ και από 15 αγροτεμάχια και πάνω 115 ευρώ. Πέρσι για την κατηγορία 101-200 στρέμματα και 1-20 αγροτεμάχια η αμοιβή ήταν 60 ευρώ και από 20 αγροτεμάχια και πάνω 74 ευρώ
  • Από 201 στρέμματα και άνω η αμοιβή ανά αίτηση ξεκινά από 130 ευρώ (74 ευρώ πέρσι) και φτάνει τα 400 ευρώ (235 ευρώ πέρσι).

Τα τιμολόγια αυτά ισχύουν ανά αίτηση και ανά καλλιέργεια. Για παράδειγμα, αν ένας αγρότης έχει τρία χωράφια των 30 στρεμμάτων και σπείρει αντίστοιχα στο καθένα βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι, θα πληρώσει από 50 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ συνολικά.

ΚΚΕ
Ενισχύστε τους ελαιοπαραγωγούς

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Πτελεού του Ν. Μαγνησίας έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται ότι «οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Πτελεού, που ως γνωστόν ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια της ελιάς, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού κατά την τελευταία τριετία έχουν πληγεί κατ' επανάληψη, με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα οικονομικά τους προβλήματα. Ιδιαίτερα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στη βρώσιμη ελιά όσο και στο ελαιόλαδο».

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν: «Το ελαιόλαδο κατά την περσινή περίοδο ήταν υψηλόβαθμο λόγω της μεγάλης καρπόπτωσης, που παρουσιάστηκε χωρίς να εντοπιστούν τα αίτιά της, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ελαιόλαδου, την πολύ χαμηλή τιμή και το χαρακτηρισμό του ως μη εμπορεύσιμο. Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και με τη βρώσιμη ελιά, η ποιότητα της οποίας αμφισβητείται και υπάρχει πρόβλημα διάθεσής της, ενώ οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές. Επειδή οι παραπάνω πληγέντες ελαιοπαραγωγοί, που ζουν αποκλειστικά και μόνο από την καλλιέργεια της ελιάς, υπέστησαν σοβαρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους λόγω της μεγάλης υποβάθμισης των προϊόντων τους στην καλλιεργητική περίοδο 2002-03, ζητούν οικονομική ενίσχυση σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, λόγω της υποβάθμισης των μοναδικών αγροτικών προϊόντων που παράγει η περιοχή του Δήμου Πτελεού».

Καταλήγοντας, οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει και μάλιστα άμεσα τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Πτελεού, ώστε να αναπληρωθεί μέρος τους απολεσθέντος εισοδήματός τους και να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στις βιοποριστικές τους ανάγκες».

ΠΑΤΡΑ
Εκστρατεία παραπλάνησης των αγροτών

Να πείσει για τις αγαθές προθέσεις της σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, στην περιφερειακή συνδιάσκεψη αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει σήμερα στην Πάτρα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας (Γ. Δρυ, Β. Αργύρη, Φ. Χατζημιχάλη), αλλά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

Τον προφανή σκοπό της επίσκεψης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού επιτελείου που ευθύνονται για τα δεινά της μικρομεσαίας αγροτιάς καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Αχαΐας, η οποία επισημαίνει: «Ερχονται σε μια περίοδο, που η φτώχεια και η εξαθλίωση για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι περισσότερη από ποτέ. Μαζί τους θα είναι όλη η ξεπουλημένη και νόθα ηγεσία του συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος και οι μανδαρίνοι των κρατικών οργανισμών με τους παχυλούς μισθούς», για να συμπληρώσει: «Στις μέρες μας, με τις πλάτες της κυβέρνησης και της ΕΕ, η εκμετάλλευσή μας από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές έχει πάρει προκλητικές διαστάσεις και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σας καλεί να τους γυρίσετε την πλάτη. Δεν μπορεί να περιμένουμε τίποτα απ' αυτούς που έχουν την κεντρική ευθύνη για το ξεκλήρισμά μας. Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να παλέψουμε για να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις εφαρμογής φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού».

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
«Είδε» και η ΟΚΕ την αδικία

Την επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης προς τους αγρότες, συνυπολογίζοντας και την επιδότηση που λαμβάνουν στην εμπορική τιμή των προϊόντων τους, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προς το υπουργείο Οικονομικών. Στη γνωμοδότηση τού - κυβερνητικού - οργάνου επισημαίνεται ότι «κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών» η παραπάνω πρόταση και να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος προς τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλη του 2001 το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιστρέφεται στους αγρότες ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, υπολογιζόμενοι μόνο επί της πραγματικής αξίας πώλησης των προϊόντων τους και να μη λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς. Σαν δικαιολογία για την παραπάνω απόφαση - που είχε ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του αγροτικού εισοδήματος - το υπουργείο υποστήριξε ότι αυτό επιτάσσει το άρθρο 25 της 6ης Κοινοτικής Οδηγίας για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Πάντως, στην πρόσφατη γνωμοδότηση της ΟΚΕ, καταρρίπτεται ο παραπάνω ισχυρισμός και καλείται το υπουργείο Οικονομικών, να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της. Βέβαια, αρκετές αγροτικές οργανώσεις έχουν ήδη ζητήσει να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη σχετική απόφασή της χωρίς όμως μέχρι τώρα να εισακουστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ