Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ
«Είδε» και η ΟΚΕ την αδικία

Την επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης προς τους αγρότες, συνυπολογίζοντας και την επιδότηση που λαμβάνουν στην εμπορική τιμή των προϊόντων τους, προτείνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) προς το υπουργείο Οικονομικών. Στη γνωμοδότηση τού - κυβερνητικού - οργάνου επισημαίνεται ότι «κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών» η παραπάνω πρόταση και να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος προς τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλη του 2001 το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να επιστρέφεται στους αγρότες ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, υπολογιζόμενοι μόνο επί της πραγματικής αξίας πώλησης των προϊόντων τους και να μη λαμβάνονται υπόψη οι επιδοτήσεις που καταβάλλονται στους παραγωγούς. Σαν δικαιολογία για την παραπάνω απόφαση - που είχε ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του αγροτικού εισοδήματος - το υπουργείο υποστήριξε ότι αυτό επιτάσσει το άρθρο 25 της 6ης Κοινοτικής Οδηγίας για το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών.

Πάντως, στην πρόσφατη γνωμοδότηση της ΟΚΕ, καταρρίπτεται ο παραπάνω ισχυρισμός και καλείται το υπουργείο Οικονομικών, να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της. Βέβαια, αρκετές αγροτικές οργανώσεις έχουν ήδη ζητήσει να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη σχετική απόφασή της χωρίς όμως μέχρι τώρα να εισακουστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ