Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στον Προκρούστη βαμβάκι και καπνά

Κοροϊδεύει η κυβέρνηση και με το έργο της εκτροπής του Αχελώου

Γιάννης Πατάκης
Γιάννης Πατάκης
Δήμος Οινιαδών. Μία από τις πιο εύφορες περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας, στο Δέλτα του Αχελώου, όπου το πλαφόν του νομού αποτελεί σοβαρό πρόβλημα λόγω του ότι η παραγωγή ως επί το πλείστον είναι μεγάλη. Φέτος, μεγάλες ποσότητες καταστράφηκαν στα χωράφια εξαιτίας των καλοκαιρινών βροχών.

Μαζική ήταν η παρουσία των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής στο καφενείο του χωριού, όπου μίλησε ο Γ. Πατάκης. Το μέλος της ΠΑΣΥ ξεκίνησε την ομιλία του με το ερώτημα αν υπάρχει προοπτική για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη γεωργία και να σταθούν στη ζωή ζώντας από αυτό το εισόδημα. Ο ίδιος έδωσε την απάντηση αναλύοντας το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την ακολουθούν, το οποίο βάζει απαγορευτικό στο να ασχοληθεί κάποιος με τα αγροτικά.

Ο ομιλητής, μεταξύ άλλων, σχολίασε τα γεγονότα των τελευταίων κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία για το βαμβάκι και τον αποπροσανατολιστικό-ανασταλτικό ρόλο που παίζουν εκεί οι συντηρητικές δυνάμεις της ΝΔ. Ανέπτυξε, επίσης, τις θέσεις της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, την αξιοποίηση των φυσικών και επιστημονικών πλεονεκτημάτων της χώρας και για τη διέξοδο που μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από καλά σχεδιασμένους και συντονισμένους αγώνες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε κουβέντα έγινε και για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου. Οπου ο Γ. Πατάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μείνει χωρίς νερό η περιοχή με την υλοποίηση αυτού του έργου σύμφωνα με μελέτες 80 επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Ενώ είπε σχετικά, πως υπάρχει παραπληροφόρηση πάνω σε αυτό το θέμα στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, με στόχο να δημιουργηθούν διχόνοιες ανάμεσα στους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και της Θεσσαλίας.


Αλλά, σημείωσε, η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αποπεράτωση του έργου. Ενώ η απόφαση του ΣτΕ να μην προχωρήσει άμεσα το έργο, εξήγησε, αναφέρεται όχι στην ουσία του έργου, αλλά στο ότι δεν είχε προβλεφτεί στη μελέτη η προστασία μιας εκκλησίας με αρχαιολογική σημασία...

Οι καπνοπαραγωγοί

Η καπνοκαλλιέργεια στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια πολλών δεκαετιών, η οποία συρρικνώνεται και απαξιώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο με την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Μαζική ήταν και στο καφενείο του Καινούργιου η παρουσία των αγροτών της περιοχής, κατά κύριο λόγο καπνοκαλλιεργητών. Στην ομιλία ο Γ. Πατάκης επικέντρωσε στο ότι η μοναδική διέξοδος των καπνοπαραγωγών, και γενικότερα της μικρομεσαίας αγροτιάς, από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της ΕΕ και της κυβέρνησης, είναι η πάλη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και τη διεκδίκηση πραγματικών φιλοαγροτικών λύσεων, που εκφράζονται μόνο μέσα από τη θέση της ΠΑΣΥ. Οπως σημείωσε ο Γ. Πατάκης εκ μέρους της ΠΑΣΥ στην ομιλία και επιβεβαιώθηκε από τα όσα είπαν και οι καπνοπαραγωγοί στις τοποθετήσεις τους, μεθοδεύεται η σταδιακή αποδιοργάνωση της καπνοκαλλιέργειας, με μείωση των επιδοτήσεων. Σχετικές διατάξεις που υποκριτικά μιλάνε για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, τη στιγμή που γίνεται εισαγωγή καπνού από τρίτες χώρες, ακριβώς αυτό το στόχο επιδιώκουν.


ICON

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε στους καπνοπαραγωγούς μια σειρά από έγγραφα της Ευρωβουλής που επιβεβαιώνουν τη φιλοαγροτική στάση του ΚΚΕ και στο θέμα της καπνοκαλλιέργειας. Κάτι που εσκεμμένα διαστρεβλώνεται από άλλες δυνάμεις στην περιοχή.


ΚΕΙΜΕΝΑ
Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ