Σάββατο 15 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΝΙΤΣΑ
Η κτηνοτροφία συρρικνώνεται

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γ. Πατάκη ήταν η Βόνιτσα. Πρόκειται κυρίως για κτηνοτροφική περιοχή, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες εγκαταλείφθηκε σταδιακά η καλλιέργεια κάποιων προϊόντων, όπως βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνά. Αυτή τη στιγμή εκτρέφονται στην περιοχή γύρω στις 160 με 180 χιλιάδες γιδοπρόβατα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Βόνιτσας ο Γ. Πατάκης, μίλησε στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα με τις ποσοστώσεις, τις μειωμένες επιδοτήσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της επιπτώσεις της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, την άσχημη κατάσταση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρόταση της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, στα πλαίσια μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που να αξιοποιεί τις ευνοϊκές συνθήκες της χώρας, εδαφολογικές και κλιματολογικές. Που να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών συνδυάζοντας την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών που να μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να προστατεύουν το περιβάλλον, να συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας αναλαμβάνοντας και την επεξεργασία παραγόμενων προϊόντων.

Οι κτηνοτρόφοι που παραβρέθηκαν οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (κτηνοτροφία, καπνοκαλλιέργεια, ελαιοκαλλιέργεια, βαμβακοκαλλιέργεια κλπ) στο νομό γενικά συρρικνώνεται. Ταυτόχρονα, η ζωή για τον παραγωγό γίνεται δυσβάσταχτη εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Εξέφρασαν, επίσης, τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική των ποσοστώσεων, του υψηλού κόστους παραγωγής και της φορολογίας, της σοβαρής έλλειψης υποδομών, όπως π.χ. αρδευτικών έργων, της έλλειψης σχεδιασμού στην οικονομία που να βοηθάει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Ακόμα έθεσαν ερωτηματικά, εκτός των άλλων, πως, ενώ η χώρα μας μπορεί να έχει καλή και ποιοτική παραγωγή, οι μικρομεσαία αγροτιά και ο λαός υποφέρουν και ξεκληρίζονται.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Γ. Αποστολάκης, δήμαρχος του Δήμου Ανακτορίου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παρών» και από τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους(2020-04-25 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων(2011-04-12 00:00:00.0)
Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας(2010-06-06 00:00:00.0)
Στην πρόωρη ...αντί για μέτρα στήριξης!(1996-04-02 00:00:00.0)
Τα αιτήματα(1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ