ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζουν οι ανθρακωρύχοι

Ανθρακωρύχοι πραγματοποιούν πορεία και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους
Ανθρακωρύχοι πραγματοποιούν πορεία και μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πάνω από 8.000 ανθρακωρύχοι στην Αστούριας της Ισπανίας συνεχίζουν την απεργία τους από την 1η Ιούνη διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας. Αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό δρόμων, συζητήσεις, συγκεντρώσεις, πολλές φορές ερχόμενοι αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους διασπάσουν. Υστερα από έντονες πιέσεις που δέχονται από τα κάτω, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων «Εργατικές Επιτροπές» και «Γενική Ενωση Εργατών» αναγκάστηκαν να κηρύξουν γενική απεργία, αλλά μόνο στο συγκεκριμένο κλάδο για τις 18 Ιούνη. Δίπλα στον αγώνα των ανθρακωρύχων βρίσκονται αυτές τις μέρες και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες στην Αστούριας και στη Λεόν, οι οποίοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αύξηση των ωρών εργασίας κατά 300 ετησίως, «πάγωμα» των μισθών τους για τέσσερα χρόνια και την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η τοπική οργάνωση Αστούριας του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας με πρόσφατη ανακοίνωσή της εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή της στους αγώνες των ανθρακωρύχων και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Καλεί παράλληλα την εργατική τάξη να δείξει την αλληλεγγύη της με τους αγώνες τους αλλά και τους αγώνες των εκπαιδευτικών και άλλων. «Καλούμε όλους να στηρίξουν τις συγκεντρώσεις. Καλούμε σε ενότητα του αγώνα, σε ενότητα των εργαζομένων, γιατί έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα, γιατί είμαστε στην ίδια τάξη», καταλήγει.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς και πτυχές υπέγραψαν χτες στη γαλλική πρωτεύουσα αντιπροσωπείες της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο και διαρροές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», γιατί δεν έγιναν καθόλου επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπει περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών σε ποικιλία τομέων από την κατασκευή δορυφόρων μέχρι την κατασκευή αμυντικών πυραύλων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Γερμανία και Γαλλία θα εξετάσουν, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», προτάσεις που θα καταθέσουν επιτροπές εργασίας που συστήνονται, για την ενοποίηση και αφομοίωση σχεδίων για την κατασκευή, για παράδειγμα, των ελικοπτέρων Tiger και NH-90.

Επίσης, εξετάζονται σχέδια συντονισμού ως προς την αγορά αμυντικού εξοπλισμού που μπορεί σταδιακά να συμμετάσχει και η Ιταλία, ενώ οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας φέρονται έτοιμες να εξετάσουν την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους.

ΙΤΑΛΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών στην τοπική διοίκηση

ΡΩΜΗ.--

Επί τάπητος μπαίνει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των εταιρειών της τοπικής διοίκησης της Ιταλίας με στόχο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, οι οποίες όμως θα επιφέρουν νέα φορολογία στους κατοίκους. Πρόκειται για εταιρείες που ασχολούνται με τις αστικές και τις υπεραστικές συγκοινωνίες, αλλά και την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Εξάλλου, από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας της κυβέρνησης «τεχνοκρατών» το φθινόπωρο του 2011, ο Μόντι είχε εξαγγείλει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών αυτών με στόχο την περικοπή κρατικών δαπανών ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 9 δισ. το 2013. Προ των πυλών βρίσκεται και η προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%, αλλά και νέα μέτρα λιτότητας που θα πλήξουν τους εργαζόμενους και το λαό.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων από εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ανέργους και φοιτητές που διαμαρτύρονται ενάντια στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και τη λιτότητα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τη Βουλή και οι συγκεντρωμένοι δέχθηκαν επίθεση όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τραγικό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι και 16 ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, σε χαλυβουργικό εργοστάσιο στο ινδικό κρατίδιο Αντρα Πραντές, μετά από έκρηξη οξυγόνου την Τετάρτη. Η έκρηξη στο κρατικό εργοστάσιο συνέβη όταν οι εργάτες πραγματοποιούσαν τον έλεγχο μιας πρόσφατα εγκατεστημένης μονάδας οξυγόνου, η οποία εξερράγη. Οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει εγκαύματα στο 75% του σώματός τους και παρά το ότι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν.

ΛΙΜΑ.-- Απεργιακή κινητοποίηση, 48ωρη, πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι του Περού με αίτημα την αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση, και την αύξηση των μισθών τους που παραμένουν «παγωμένοι» από το 2006 και ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Ογιάντα Ουμάλα δεν έχει κάνει τίποτα παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Σε 10.000 απολύσεις και κλείσιμο μονάδων μέχρι το τέλος του 2013 προχωρά η φινλανδική κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων «NOKIA» με στόχο την εξοικονόμηση 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» και της «ανταγωνιστικότητας».

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάου έφθασε χτες στη Δανία για επίσημη επίσκεψη όπου αναμενόταν να υπογράψει σειρά συμφωνιών συνεργασίας πριν αναχωρήσει για το Μεξικό για να πάρει μέρος στη Σύνοδο της G-20.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Η εταιρεία «Raizen», θυγατρική της «Shell» στη Βραζιλία αποφάσισε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την αγορά εκτάσεων για καλλιέργεια ενεργειακών καρπών, μετά από πιέσεις των κρατικών αρχών καθώς οι εκτάσεις αυτές φιλοξενούν αυτόχθονους πληθυσμούς, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την εγκατάλειψη του σχεδίου.

ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Διαπιστευτήρια στήριξης στην ΕΕ έδωσε ο Νίκολιτς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέλλον για τη Σερβία από την ένταξή της στην ΕΕ» δήλωσε χτες ο νεοεκλεγείς Σέρβος Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς που μετέβη στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει τα φιλο-ευρωενωσιακά διαπιστευτήριά του στους αξιωματούχους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που βομβάρδισαν πριν 13 χρόνια τη χώρα του στο όνομα της δήθεν προστασίας των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Νίκολιτς, που στο παρελθόν ήταν γνωστός «πολέμιος» ΕΕ και ΝΑΤΟ, προσπάθησε να πείσει με κάθε τρόπο τους συνομιλητές του, όπως την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, πως υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Νίκολιτς είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύνοδος του SEECP

Ξεκίνησε χτες στο Βελιγράδι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 12 χωρών της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP) με βασικό θέμα την «προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών αλλά και την ενταξιακή πορεία και διαδικασία στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς».

Στη συνάντηση του Βελιγραδίου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας, Σελίμ Μπελορτάγια, της Μολδαβίας, Αντρέι Πόποβ, της Σλοβενίας Μπόσο Σέραρ, ο υφυπουργός της Κροατίας Νεμπόισα Κοχαρόβιτς, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρούσι Ιβάνοβ και ο Ελληνας πρέσβης στη Σερβία Δημοσθένης Στοΐδης. Σήμερα, θα συμμετάσχει εκ μέρους της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο «πόλεμος των Φώκλαντς» συνεχίζεται

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, στις 14 Ιουνίου 1982 τελείωνε ο πόλεμος των Φώκλαντς μεταξύ Βρετανίας - Αργεντινής μόλις 74 ημέρες μετά την έναρξή του με ήττα της Αργεντινής, που σήμανε λιγότερο από ένα χρόνο μετά και την «πτώση» της χούντας.

Η στρατηγική σημασία των νήσων Φώκλαντς για τους Βρετανούς, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς, ως «σημείο ελέγχου» των στενών του Μαγγελάνου, αλλά και της πλούσιας και ανεκμετάλλευτης Ανταρκτικής ήταν ο κύριος λόγος της αντίδρασης της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. «Τα νησιά ανήκουν στην Αργεντινή», τόνισε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της χτες, ανήμερα της επετείου στην Επιτροπή Αποαποικιοποίησης των Ηνωμένων Εθνών (C24), ζητώντας συνάμα να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Βρετανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο η Βρετανία αρνείται πεισματικά οποιουδήποτε είδους συνομιλίες για το ζήτημα της κυριαρχίας, έχοντας προχωρήσει στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των νήσων, ενώ όπως δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» οι περίπου 3.000 κάτοικοι των νησιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βρετανοί υπήκοοι, ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2013 προκειμένου να αποφασίσουν για το καθεστώς τους. Το Μπουένος Αϊρες υποστηρίζει ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, εφόσον οι Μαλβίνες ήταν τμήμα της επικράτειας της Αργεντινής το οποίο οι Βρετανοί κατέκτησαν και προσάρτησαν διά των όπλων το 1832.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ