ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι φωτογραφίες πολυτελών νεοκλασικών κτιρίων της Μυτιλήνης κοσμούν τα ιλουστρασιόν φυλλάδια και τις διαδυκτιακές σελίδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Και το πανεπιστήμιο φαντάζει πράγματι μέσα από αυτές σαν ένα πραγματικό κόσμημα, δελεαστικό για κάθε υποψήφιο φοιτητή. Ομως η πραγματικότητα για τους φοιτητές είναι πολύ διαφορετική...

Ο «Ρ» επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη, το νησί που αποτελεί και την έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μπήκε σε αίθουσες διδασκαλίας και μίλησε με φοιτητές για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους. Περιηγηθήκαμε στους χώρους που κάνουν μάθημα οι φοιτητές, που ελλείψει ενιαίου κτιρίου για το Πανεπιστήμιο, έχουν τη μορφή διαμερισμάτων, μαγαζιών, αποθηκών... Μιλήσαμε για τα τεράστια ζητήματα της σίτισης και της στέγασης, ψάξαμε το επίπεδο του κόστους σπουδών για τους φοιτητές, αλλά και το ζήτημα της επαγγελματικής προοπτικής για τους αυριανούς αποφοίτους των έξι τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργούν εκεί. Παρουσιάζουμε σήμερα το πρώτο μέρος αυτού του οδοιπορικού.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε 28 χώρους και αποθήκες μοιράζονται οι φοιτητές

Πρώτο έτος Κοινωνιολογίας, αίθουσα «Αστεγοι».Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για την πικρή πραγματικότητα. Είναι η παλιά αποθήκη όπου στεγάζονται οι φοιτητές της εν λόγω σχολής, οι οποίοι κάνουν μάθημα, με τις τζαμαρίες να... τραβάνε τα βλέμματα των περαστικών. Καλός ίσως ο αυτοσαρκασμός, για την αίθουσα «Αστεγοι»,φυσικά όμως δεν μπορεί να απαλύνει την κατάσταση...
Πρώτο έτος Κοινωνιολογίας, αίθουσα «Αστεγοι».Δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για την πικρή πραγματικότητα. Είναι η παλιά αποθήκη όπου στεγάζονται οι φοιτητές της εν λόγω σχολής, οι οποίοι κάνουν μάθημα, με τις τζαμαρίες να... τραβάνε τα βλέμματα των περαστικών. Καλός ίσως ο αυτοσαρκασμός, για την αίθουσα «Αστεγοι»,φυσικά όμως δεν μπορεί να απαλύνει την κατάσταση...
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι αυτό της κτιριακής υποδομής. Στη Μυτιλήνη λειτουργεί η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει τα Τμήματα: Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Επίσης, στο νησί λειτουργεί και το ανεξάρτητο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι βρίσκονται φέτος 1.625 φοιτητές, αριθμός που πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τα περισσότερα τμήματα είναι καινούρια και λειτουργούν σ' αυτά μόνο τα πρώτα έτη. Ομως, το πανεπιστήμιο... δεν έχει κτίρια.

Μαθήματα, εργαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες μοιράζονται σε 28(!) διαφορετικούς χώρους, διάσπαρτους σ' όλη την πόλη της Μυτιλήνης, τους περισσότερους από τους οποίους νοικιάζει το Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο κι άλλοι που του έχουν δοθεί με τη μορφή του χρησιδανείου, δηλαδή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους είναι εντελώς ακατάλληλοι για να γίνονται μαθήματα και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου. Πρόκειται για ορόφους πολυκατοικιών, παλιά καταστήματα, ακόμα και αποθήκες. Συμβαίνει, δηλαδή, να κάνουν μάθημα οι φοιτητές σε χώρους που είναι ακριβώς πάνω στο δρόμο, δίπλα να περνάνε αυτοκίνητα και κόσμος να τους «χαζεύει» από τις τζαμαρίες.

«Ευρυχωρία και ανέσεις» για τους φοιτητές της Γεωγραφίας. Αποψη από «αίθουσα» μαθημάτων στο εικονιζόμενο σπίτι, που μπορεί να είναι συμπαθητικό σαν τέτοιο, όχι όμως και για... Πανεπιστήμιο
«Ευρυχωρία και ανέσεις» για τους φοιτητές της Γεωγραφίας. Αποψη από «αίθουσα» μαθημάτων στο εικονιζόμενο σπίτι, που μπορεί να είναι συμπαθητικό σαν τέτοιο, όχι όμως και για... Πανεπιστήμιο
Κι αυτές οι συνθήκες είναι... ιδανικές, σε σχέση μ' αυτές που αντιμετωπίζουν για παράδειγμα οι φοιτητές του πρώτου έτους της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, που φιλοξενούνται σε μια αίθουσα τελετών του συγκροτήματος των ΤΕΕ της πόλης. Εκεί, τα περισσότερα μαθήματα γίνονται απόγευμα, καθώς το πρωί γίνονται τα μαθήματα των ΤΕΕ, ενώ «παρέα» στους φοιτητές την ώρα του μαθήματος μπορεί να κάνουν ακόμα και... σκυλιά που περιφέρονται αδέσποτα στο συγκρότημα, όπως μας είπε η Ισμήνη, που φοιτά στο πρώτο έτος της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Τα αμφιθέατρα... είναι αποθήκες, μαγαζιά και σπίτια

Η αγανάκτηση των φοιτητών που αντιμετωπίζουν όλη αυτή την κατάσταση είναι έκδηλη: «Νομίζαμε ότι θα μπούμε σε αμφιθέατρα...», μας είπε η Ελευθερία, πρωτοετής φοιτήτρια της Κοινωνιολογίας, που κάνει μάθημα σε μια «αποθήκη». Διαβάζοντας τα καλοστημένα ιλουστρασιόν φυλλάδια του πανεπιστημίου, περίμεναν σίγουρα κάτι καλύτερο, όμως... «Στην αρχή, κάναμε μαθήματα στο Χριστιανικό Κέντρο, ώσπου μια μέρα η γριούλα που ήταν υπεύθυνη ξέχασε να μας ανοίξει την αίθουσα», μας είπε η Λήδα, επίσης πρωτοετής της Κοινωνιολογίας.

Ετσι οι φοιτητές μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις διεκδικούν πρώτα απ' όλα το αυτονόητο: ένα ενιαίο κτίριο για το πανεπιστήμιο, κάτι που έπρεπε ήδη να υπάρχει. Ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνιολογίας, που έχει επανειλημμένα κινητοποιηθεί για το ζήτημα, ζητάει με την τελευταία του απόφαση την εντατικοποίηση των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για το κτιριακό και σε συζήτηση που είχαμε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Γκόλφης χαρακτήρισε το πρόβλημα με τις αίθουσες τεράστιο και την υποδομή ακατάλληλη.

Οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει αφορούν την ανέγερση κτιρίων για τα Τμήματα Γεωγραφίας και Επιστήμης της Θάλασσας, καθώς και για τη Διοίκηση και την Πανεπιστημιακή Λέσχη. Για τα υπόλοιπα Τμήματα δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για ενιαίο κτίριο, με εξαίρεση το Τμήμα Περιβάλλοντος, που ήδη στεγάζεται ολόκληρο στο πρώην ξενοδοχείο «Ξενία», που αποτελεί χρησιδάνειο του ΕΟΤ για 25 χρόνια και έχει γίνει ειδική ανάπλαση. Να σημειώσουμε εδώ, όμως, ότι ακόμα κι αυτή η ανάπλαση του «Ξενία» έμεινε στη μέση, καθώς για το ένα από τα δυο κτίρια του πρώην ξενοδοχείου χρειάστηκαν περισσότερα κονδύλια από αυτά που είχαν στην αρχή προβλεφτεί. Το κτίριο αυτό παρουσίαζε προβλήματα, καθιζήσεις και ρηγματώσεις που δεν ήταν ορατές από την αρχή κι έτσι η ανάπλασή του διακόπηκε γιατί η Περιφέρεια δεν έδωσε τη συμπληρωματική πίστωση. Ετσι, δίπλα στο Τμήμα Περιβάλλοντος υπάρχει η «πολυτέλεια» να στέκεται εντελώς αναξιοποίητο το κουφάρι ενός κτιρίου που θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων αναγκών.

Αλλά και στα νέα κτίρια που χτίζονται για τα άλλα δυο τμήματα, τη λέσχη και τη διοίκηση, έχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι, ενώ τα κτίρια έπρεπε να έχουν ήδη παραδοθεί, θα ξεκινήσουν τελικά τη λειτουργία τους στα τέλη του 2001. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3,95 δισεκατομμύρια και αναμφισβήτητα θα ανακουφίσει σημαντικά την κατάσταση, δε θα τη λύσει όμως, αφού και μετά την ολοκλήρωση του έργου, τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου θα παραμένουν «άστεγα».

Ετσι, η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα παραταθεί για καιρό, είναι αλλού να γίνονται μαθήματα, αλλού να είναι η βιβλιοθήκη, αλλού οι Γραμματείες και τα Γραφεία των καθηγητών, αλλού η λέσχη και τα εστιατόρια... Η Μυτιλήνη είναι μια πολύ ωραία πόλη που προσφέρεται για ωραίους περιπάτους, οι φοιτητές όμως έχουν κάνει και κάνουν τόσους πολλούς κάθε μέρα, αντιμέτωποι με την ανοργανωσιά της πολιτείας, που πλέον χάνεται η όποια ευχαρίστηση.

ΚΟΜΝΗΝΑΚΕΙΟ
Προκλητικά ποσά για αστυνόμευση

Ανάμεσα στους 28 διαφορετικούς χώρους που μοιράζονται οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου και οι αίθουσες διδασκαλίας για τους φοιτητές στην πόλη της Μυτιλήνης, υπάρχει ένα κτίριο το οποίο έχει παραχωρηθεί πλήρως στο πανεπιστήμιο από το Δήμο Μυτιλήνης, το Κομνηνάκειο. Σ' αυτό το κτίριο λοιπόν, μια και του ανήκει, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να κάνει μια σειρά επεμβάσεις... καθόλου αθώες. Πρόκειται να προχωρήσει σε μια ανακαίνισή του, αξίας πολλών εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση «συστημάτων ασφαλείας» με κάμερες, σύνδεση με security και άλλα τέτοια αθώα... μερεμέτια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των χώρων που χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο μέσα στην πόλη είναι νοικιασμένα, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι υπό καθεστώς παραχώρησης χρήσης ή χρησιδανείου. Το Κομνηνάκειο είναι το μόνο που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πανεπιστημίου, του έχει παραχωρηθεί πλήρως. Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται δραστηριότητες του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αλλά επειδή βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και η πρόσβαση σ' αυτό είναι εύκολη, αποτελεί στέκι των φοιτητών και έχει εξελιχθεί στον πιο ζωτικό χώρο της φοιτητικής κοινότητας.

Γι' αυτόν το χώρο εκπονήθηκε μελέτη ανακαίνισης, ο προϋπολογισμός της οποίας ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητών, η μελέτη προβλέπει την εγκατάσταση ανιχνευτών υπέρυθρων - μικροκυμάτων, ηλεκτρονικής σειρήνας και συστήματος σύνδεσης με την Αμεση Δράση. Δαπανάται, δηλαδή, ένα ποσό «προκλητικό», αν λάβει κανείς υπόψη τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν κι αυτό το ποσό πάει να υπηρετήσει την υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου!

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, φοιτητές απ' όλα τα τμήματα της Μυτιλήνης συγκρότησαν μια πρωτοβουλία «για ανοιχτούς πανεπιστημιακούς χώρους», όπως την ονομάζουν οι ίδιοι. Οι φοιτητές της πρωτοβουλίας, διαμαρτυρόμενοι έντονα γιατί ούτε καν ενημερώθηκαν επίσημα γι' αυτά τα σχέδια, διεκδικούν ενεργό συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τους πανεπιστημιακούς χώρους. Υπερασπίζονται τη φυσιογνωμία του Κομνηνάκειου και την ύπαρξη λειτουργικών, ελεύθερων, ανοιχτών χώρων, ενώ, ταυτόχρονα, ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες της φοιτητικής κοινότητας, που βέβαια δεν είναι οι κάμερες και οι σειρήνες.

«Η ανακαίνιση που σχεδιάζεται δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και συνεχίζουν: «Θα έχει δαπανηθεί ένα τεράστιο ποσό ενώ οι φοιτητές - νομάδες θα εξακολουθούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε διάσπαρτους χώρους που ευκαιριακά βρίσκονται και νοικιάζονται». Επιπλέον, το αναγκαστικό κλείσιμο του χώρου για τις εργασίες της ανακαίνισης ισοδυναμεί με απόλυτη νέκρωσή του στη μέση μάλιστα της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Παρά τις κινήσεις που έχουν κάνει οι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα μια επίσημη ενημέρωση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να βασιστούν. Κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι προσπάθησαν απλώς να τους καθησυχάσουν, λέγοντας ότι «δε θα συνδέεται με την Αμεσο Δράση αλλά με ιδιωτική ασφάλεια» και οι φοιτητές... ησύχασαν!

Απαντούν λοιπόν ότι «η αστυνόμευση περιχαρακώνει το χώρο και του αποστερεί τη σημασία που έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια», τον καθιστά δυσλειτουργικό, «θα νομιμοποιήσει το καθεστώς φρούρησης και θα επιβάλει την τυποποίηση και μείωση των δραστηριοτήτων που θα επιτρέπεται να γίνονται σ' αυτό το χώρο». Δηλώνουν, λοιπόν, ότι θα αντισταθούν με κάθε μέσο.

Σχολές - επιχειρήσεις για να καλυφτούν οι ανάγκες

Ιδανική η θέα στο χώρο που «θα»... ανεγερθούν τα νέα κτίρια! του Πανεπιστημίου. Πρώτα γίνονται τα Τμήματα του και μετά εξασφαλίζονται κτίρια για να στεγαστούν. Μοντέρνα λογική... εκσυγχρονιστική.
Ιδανική η θέα στο χώρο που «θα»... ανεγερθούν τα νέα κτίρια! του Πανεπιστημίου. Πρώτα γίνονται τα Τμήματα του και μετά εξασφαλίζονται κτίρια για να στεγαστούν. Μοντέρνα λογική... εκσυγχρονιστική.
Ιδού η λογική που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (και όχι μόνο): ιδρύουμε πρώτα ένα Τμήμα, εισάγουμε φοιτητές και μετά κάτω από το βάρος των αναγκών πιέζουμε για να δοθούν κονδύλια για να έχει αυτό το τμήμα και κτίριο. Ετσι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εισέρχεται δυναμικά στην «αρένα» που θέλει τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να εμπορεύονται τις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Τμήμα Θαλασσίων Επιστημών ιδρύθηκε το 1997, μετά από δύο χρόνια (το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000) δέχτηκε 104 πρωτοετείς φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 116. Μόλις τον Ιούνη του 2000 το τμήμα χρηματοδοτήθηκε με 200 εκατομμύρια και όχι από τον προϋπολογισμό, αλλά από το ΕΠΕΑΕΚ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σελίδες του Τμήματος στο Διαδύκτιο «με το ποσό αυτό καλύφθηκαν λειτουργικές δαπάνες και έγιναν επενδύσεις για την ανάπτυξη του Τμήματος».

Για την παραπέρα βιωσιμότητά του, το Τμήμα... ελπίζει σε χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στις ίδιες σελίδες απροκάλυπτα δηλώνεται επίσης ότι «τα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα εξασφαλίσει το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας θα αποτελέσουν πρόσθετη πηγή εσόδων για την κάλυψη εργαστηριακών αναγκών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, μετά την έγκριση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών». Δηλαδή, οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως επιχείρηση, θα εμπορεύεται την έρευνά του και θα καλύπτει τις ανάγκες του από τα δίδακτρα που θα εισπράττει!!

Στην Κοινωνιολογία

Το κουφάρι του «Ξενία» για την ανάπλαση του οποίου δεν περίσσεψαν τα απαιτούμενα χρήματα στέκει αναξιοποίητο.
Το κουφάρι του «Ξενία» για την ανάπλαση του οποίου δεν περίσσεψαν τα απαιτούμενα χρήματα στέκει αναξιοποίητο.
Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας τα πράγματα παρουσιάζονται επίσης ειδυλλιακά. «Μια συναρπαστική εμπειρία ακαδημαϊκής συνέχειας» υποσχόταν πέρσι ο Κ. Σοφούλης, πρόεδρος του Τμήματος στους πρωτοετείς που είχαν το προνόμιο να είναι και οι πρώτοι εισακτέοι στο Τμήμα. Η Κοινωνιολογία ιδρύθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 1984, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι, που εισήχθησαν 80 φοιτητές. Φέτος οι πρωτοετείς έφτασαν τους 108, παρά την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής και ενιαίο κτίριο δεν προβλέπεται να δουν άμεσα.

Μάλιστα, σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο παρουσιάζοντας τη φοιτητική ζωή στη Μυτιλήνη λέει ότι «οι μικρές αποστάσεις και η συνύπαρξη πολλών τμημάτων στην πόλη, ευνοούν μια ζωή χωρίς περιττές ταλαιπωρίες και άγχη»! Πράγματι, οι αποστάσεις μεταξύ της αποθήκης που κάνουν μάθημα, των νοικιασμένων πολυκατοικιών και μαγαζιών που στιβάζονται τα πολλά τμήματα της πόλης δεν είναι μεγάλες. Αλλά αυτό δεν είναι ικανή προϋπόθεση για μια ζωή χωρίς περιττές ταλαιπωρίες.

Προσωρινά - χωρίς να προσδιορίζεται πόσο θα διαρκέσει αυτό το προσωρινό - μαθήματα γίνονται σε ένα χώρο στην οδό Θεόφραστου και σε ένα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, μαζί με το Τμήμα Θαλασσίων Επιστημών, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες στεγάζονται σε ένα νεοκλασικό στην οδό Λήμνου. Αναρωτιέται κανείς σε ποια οδό θα απλωθεί το Τμήμα, του χρόνου που θα έρθουν οι νέοι πρωτοετείς...

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1988 - '89. Τα ενημερωτικά φυλλάδια του Τμήματος αναφέρουν ότι από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα «η ανάπτυξή του σε προσωπικό, φοιτητές και υλικοτεχνική υποδομή είναι εντυπωσιακή». Πράγματι, είναι εντυπωσιακό ότι φιλοξενούνται στο ΤΕΕ και δεν υπάρχει καν μελέτη για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση και αναποκτήσουν δικό τους κτίριο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ρεπορτάζ: Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ, Φωτογραφίες: Βαγγέλης ΤΟΚΑΣ
Την Τρίτη το 2ο Μέρος του Οδοιπορικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ