Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σχολές - επιχειρήσεις για να καλυφτούν οι ανάγκες

Ιδανική η θέα στο χώρο που «θα»... ανεγερθούν τα νέα κτίρια! του Πανεπιστημίου. Πρώτα γίνονται τα Τμήματα του και μετά εξασφαλίζονται κτίρια για να στεγαστούν. Μοντέρνα λογική... εκσυγχρονιστική.
Ιδανική η θέα στο χώρο που «θα»... ανεγερθούν τα νέα κτίρια! του Πανεπιστημίου. Πρώτα γίνονται τα Τμήματα του και μετά εξασφαλίζονται κτίρια για να στεγαστούν. Μοντέρνα λογική... εκσυγχρονιστική.
Ιδού η λογική που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (και όχι μόνο): ιδρύουμε πρώτα ένα Τμήμα, εισάγουμε φοιτητές και μετά κάτω από το βάρος των αναγκών πιέζουμε για να δοθούν κονδύλια για να έχει αυτό το τμήμα και κτίριο. Ετσι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εισέρχεται δυναμικά στην «αρένα» που θέλει τα ανώτατα ιδρύματα να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να εμπορεύονται τις υπηρεσίες τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Τμήμα Θαλασσίων Επιστημών ιδρύθηκε το 1997, μετά από δύο χρόνια (το ακαδημαϊκό έτος 1999 - 2000) δέχτηκε 104 πρωτοετείς φοιτητές, ενώ το τρέχον έτος οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι 116. Μόλις τον Ιούνη του 2000 το τμήμα χρηματοδοτήθηκε με 200 εκατομμύρια και όχι από τον προϋπολογισμό, αλλά από το ΕΠΕΑΕΚ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις σελίδες του Τμήματος στο Διαδύκτιο «με το ποσό αυτό καλύφθηκαν λειτουργικές δαπάνες και έγιναν επενδύσεις για την ανάπτυξη του Τμήματος».

Για την παραπέρα βιωσιμότητά του, το Τμήμα... ελπίζει σε χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στις ίδιες σελίδες απροκάλυπτα δηλώνεται επίσης ότι «τα ερευνητικά προγράμματα, τα οποία θα εξασφαλίσει το Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας θα αποτελέσουν πρόσθετη πηγή εσόδων για την κάλυψη εργαστηριακών αναγκών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τέλος, μετά την έγκριση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φοιτητών». Δηλαδή, οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί ως επιχείρηση, θα εμπορεύεται την έρευνά του και θα καλύπτει τις ανάγκες του από τα δίδακτρα που θα εισπράττει!!

Στην Κοινωνιολογία

Το κουφάρι του «Ξενία» για την ανάπλαση του οποίου δεν περίσσεψαν τα απαιτούμενα χρήματα στέκει αναξιοποίητο.
Το κουφάρι του «Ξενία» για την ανάπλαση του οποίου δεν περίσσεψαν τα απαιτούμενα χρήματα στέκει αναξιοποίητο.
Στο Τμήμα Κοινωνιολογίας τα πράγματα παρουσιάζονται επίσης ειδυλλιακά. «Μια συναρπαστική εμπειρία ακαδημαϊκής συνέχειας» υποσχόταν πέρσι ο Κ. Σοφούλης, πρόεδρος του Τμήματος στους πρωτοετείς που είχαν το προνόμιο να είναι και οι πρώτοι εισακτέοι στο Τμήμα. Η Κοινωνιολογία ιδρύθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 1984, αλλά ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι, που εισήχθησαν 80 φοιτητές. Φέτος οι πρωτοετείς έφτασαν τους 108, παρά την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής και ενιαίο κτίριο δεν προβλέπεται να δουν άμεσα.

Μάλιστα, σχετικό διαφημιστικό φυλλάδιο παρουσιάζοντας τη φοιτητική ζωή στη Μυτιλήνη λέει ότι «οι μικρές αποστάσεις και η συνύπαρξη πολλών τμημάτων στην πόλη, ευνοούν μια ζωή χωρίς περιττές ταλαιπωρίες και άγχη»! Πράγματι, οι αποστάσεις μεταξύ της αποθήκης που κάνουν μάθημα, των νοικιασμένων πολυκατοικιών και μαγαζιών που στιβάζονται τα πολλά τμήματα της πόλης δεν είναι μεγάλες. Αλλά αυτό δεν είναι ικανή προϋπόθεση για μια ζωή χωρίς περιττές ταλαιπωρίες.

Προσωρινά - χωρίς να προσδιορίζεται πόσο θα διαρκέσει αυτό το προσωρινό - μαθήματα γίνονται σε ένα χώρο στην οδό Θεόφραστου και σε ένα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, μαζί με το Τμήμα Θαλασσίων Επιστημών, ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες στεγάζονται σε ένα νεοκλασικό στην οδό Λήμνου. Αναρωτιέται κανείς σε ποια οδό θα απλωθεί το Τμήμα, του χρόνου που θα έρθουν οι νέοι πρωτοετείς...

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1988 - '89. Τα ενημερωτικά φυλλάδια του Τμήματος αναφέρουν ότι από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα «η ανάπτυξή του σε προσωπικό, φοιτητές και υλικοτεχνική υποδομή είναι εντυπωσιακή». Πράγματι, είναι εντυπωσιακό ότι φιλοξενούνται στο ΤΕΕ και δεν υπάρχει καν μελέτη για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση και αναποκτήσουν δικό τους κτίριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (2017-10-12 00:00:00.0)
Προβοκάτσια με στόχο το άσυλο (2006-04-14 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην υπονόμευση της παιδείας (1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ