Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές ιδέες
Για το φαρμακείο της φύσης

Τώρα που ο καιρός χαλάει και οι ιώσεις είναι σε έξαρση, καλό είναι να ξέρουμε μερικά μυστικά, που θα μας τονώσουν και θα μας ανακουφίσουν από το συνάχι ή το βήχα.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού από τα μικρόβια, που εισβάλλουν, κυρίως, μέσω της αναπνευστικής οδού. Εμείς σήμερα θα φροντίσουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές από το φαρμακείο της φύσης, κάτι σαν παλιές συνταγές της γιαγιάς, που όλοι λίγο - πολύ έχουμε ακούσει.

Το μυστικό, λοιπόν, βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά, που αφθονούν αυτήν την περίοδο στις λαϊκές αγορές, όπως το μαρούλι, τα άγρια χόρτα του βουνού κ.ά. Ελάχιστοι από σας θα ξέρετε ότι τα αποξηραμένα φύλλα μαρουλιού έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Ενα αφέψημα από αποξηραμένο μαρούλι βοηθά στην καταπολέμηση της νευρικής διέγερσης, των διαταραχών στον ύπνο και, το σημαντικότερο, στην ανακούφιση από τους ρευματικούς πόνους, που, λόγω και της αυξημένης υγρασίας τις μέρες αυτές, ταλαιπωρούν πολλούς από μας.

Επίσης, το γαλακτώδες υγρό που υπάρχει στο μαρούλι, στους ζοχούς και τα άγρια ραδίκια - που φύονται σε όλη την Ελλάδα - έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ο ζωμός τους αποτελεί ένα ιδανικό αντιφλεγμονώδες και αντιβηχικό αφέψημα. Αλήθεια, πόσοι από μας, πίνοντας το ζουμί από τα άγρια χόρτα, δεν έχουμε ανακουφιστεί από τον έντονο βήχα ή την καταρροή, όταν έχουμε συνάχι;

Το αγριοράδικο, ή πικρίδα, ήταν γνωστό από αρχαιότητα, εφ' όσον αναφορές για το ποώδες φυτό γίνονται από τον Διοσκουρίδη, τον Θεόφραστο, και τον Πλίνιο, ενώ ο Γαληνός του είχε προσδώσει καθαρτικές ιδιότητες, φιλικές για το συκώτι και την καλή λειτουργία του, αναφέροντάς το ως «φίλο του συκωτιού».

Το «παρεξηγημένο» αυτό φυτό, που πολλοί από μας το αποφεύγουμε λόγο της πικράδας που έχει, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιασθματικές ιδιότητες και είναι το πιο κατάλληλο φυσικό διουρητικό και καθαρτικό για το συκώτι και τη χολή, ενώ το ρόφημα από αγριοράδικο και μαρούλι βοηθά στην τόνωση του οργανισμού, στην ανορεξία, καταπολεμά τη δυσπεψία, αφού βοηθά στη διάλυση του λίπους σε τροφές που είναι δύσπεπτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ