Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης αναλύει  πώς αυτή η «απελευθέρωση» προωθεί τα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών, που επιδιώκουν γρήγορο και σίγουρο κέρδος

Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Σταύρος Σκοπελίτης
Ηλεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών δεν έρχεται να ικανοποιήσει ανάγκες για παραπέρα βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ερχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να βάλει στο χέρι τις τηλεπικοινωνίες, γιατί αυτές αποτελούν σίγουρο, άμεσο και υψηλό κέρδος. Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος ήταν και ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, στη συζήτηση επί της αρχής στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο βουλευτής, στο πλαίσιο του αφιερώματός μας για τις εξελίξεις στο τοπίο των τηλεπικοινωνιών:

- Πρόσφατα, η κυβέρνηση, πλειοψηφία στη Βουλή, ψήφισε το νομοσχέδιο για την «οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών», ουσιαστικά για τη λεγόμενη απελευθέρωσή τους. Πώς κρίνετε αυτό το νομοθέτημα;

- Η κυβέρνηση με το νόμο αυτό παίρνει «άριστα». Και το «άριστα» βέβαια δεν το δίνει ο λαός, ούτε οι εργαζόμενοι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το δίνει το μεγάλο κεφάλαιο και όλοι εκείνοι που καιροφυλακτούν να μπουν στον τομέα αυτό και να επωφεληθούν από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Επίσης, το «άριστα» το δίνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αυτός ο νόμος αποτελεί την πλήρη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας στις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μετατρέπει και αυτό το κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα στη διάθεση των καιροσκόπων.

Είναι σίγουρο ότι ο λαός δεν μπορεί να χωνέψει αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να τη χωνέψουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που βρίσκονται παρόμοια στο στόχαστρο της αντιλαϊκής, κυβερνητικής πολιτικής.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εγείρει μεγάλα ερωτηματικά για τη συνταγματικότητά της, στους κύκλους των επιστημόνων
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ εγείρει μεγάλα ερωτηματικά για τη συνταγματικότητά της, στους κύκλους των επιστημόνων
Εμείς νομίζουμε ότι η κυβέρνηση θα εισπράξει το αντίτιμο της πολιτικής της από το λαό. Γιατί ο λαός γνωρίζει ότι τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει την εφαρμογή αυτού του νόμου - για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών και για προσιτές τιμές που τάχα θα απολαμβάνουν οι χρήστες των τηλεπικοινωνιών μετά την απελευθέρωσή τους - ούτε ήταν, ούτε θα είναι η πρακτική του μεγάλου κεφαλαίου.

- Ποιοι είναι οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου;

- Αυτό που είναι ο κύριος στόχος του, είναι το κέρδος και μόνο γι' αυτό επιδιώκει να μπει σε αυτόν τον τομέα. Αυτό φαίνεται και από τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ιδιωτικό κεφάλαιο και σε άλλους τομείς.

Ενα τέτοιο παράδειγμα, που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, είναι η δράση του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ακτοπλοΐας. Εκεί, όχι μονάχα βελτίωση δεν έφερε η απελευθέρωση, αλλά επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης άρση του καμποτάζ θα χειροτερέψει τα πράγματα ακόμα πιο πολύ.

Παράδοση στρατηγικού τομέα σε ιδιώτες

- Η κυβέρνηση, όμως, υποστηρίζει ότι με τα νομοθετήματά της προστατεύονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των καταναλωτών, του λαού.

- Η κυβέρνηση, όπως συνηθίζει και έχοντας ως στόχο της τον αποπροσανατολισμό του λαού, έδωσε στο νόμο τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών και άλλες διατάξεις». Οποιος όμως ρίξει έστω και μια ματιά στο περιεχόμενό του και έχοντας μια συγκεκριμένη άποψη γι' αυτόν τον τομέα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο τίτλος που θα ταίριαζε στο νόμο είναι αυτός της αποδιοργάνωσης των τηλεπικοινωνιών και της πλήρους παράδοσής τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η «απελευθέρωση» ολοκληρώνει τη μετατροπή του αγαθού της επικοινωνίας σε εμπόρευμα
Η «απελευθέρωση» ολοκληρώνει τη μετατροπή του αγαθού της επικοινωνίας σε εμπόρευμα
Ο νόμος καταργεί το νόμο 2246/94, που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ψήφισε πριν από έξι χρόνια. Οχι, ότι αυτός ο νόμος ήταν ό,τι χρειαζόταν ο νευραλγικός τομέας των τηλεπικοινωνιών, αφού με αυτόν δρομολογήθηκαν αρνητικές εξελίξεις, γνωστές σε όλους, κυρίως η απαξίωση του ΟΤΕ. Φαίνεται όμως ότι αυτός ο νόμος έκανε ό,τι ήταν να κάνει και δε βόλευε άλλο την κυβέρνηση στη φόρα που έχει πάρει και στις επιλογές της. Γι' αυτό τον κατάργησε.

Με το νέο νόμο η κυβέρνηση προχωρά και στην αφαίρεση της αρμοδιότητας που είχε το κράτος και ειδικότερα το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών να εποπτεύει τις επιχειρήσεις που ασκούσαν ή θα ασκήσουν στο μέλλον τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα. Αυτή η εποπτεία μεταβιβάζεται στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

- Αυτό είναι απαραίτητα κακό;

- Το κράτος θα αρκείται πλέον στο ρόλο του απλού θεατή - παρατηρητή των εξελίξεων, σε έναν τομέα που έπρεπε να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αλλωστε, αυτός ο τομέας σχετίζεται όχι μονάχα με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά έχει και την αναφορά του σε εθνικούς λόγους. Βέβαια, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έκανε για να έχει μια ευέλικτη, άμεση και εξειδικευμένη διοίκηση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί τους κανόνες και τις απαιτήσεις της απελευθέρωσης της αγοράς, που επιδιώκει το κράτος να μπαίνει συνεχώς και περισσότερο στη γωνία.

Αφού λοιπόν καταργεί νόμους και αφαιρεί από το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο την αρμοδιότητα να ελέγχει, να χορηγεί και να αναστέλλει άδειες λειτουργίας, η κυβέρνηση - στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς - προχωρά στην παράδοση και αυτού του στρατηγικού τομέα της οικονομίας μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

- Πώς γίνεται αυτή η παράδοση που λέτε;

- Καταργεί οποιαδήποτε αποκλειστικότητα είχε ο ΟΤΕ, από 1ης Γενάρη 2001, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να μπει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και να παρέχει και σταθερή τηλεφωνία, που μέχρι τώρα θεωρούνταν αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΤΕ.

Δηλαδή, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσει με ασφάλεια και σιγουριά. Αυτόν το στόχο υπηρετούν και όχι τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών.

Δε θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο νόμος και συνακόλουθα η λεγόμενη απελευθέρωση δεν έρχεται να ικανοποιήσει ανάγκες για παραπέρα βελτίωση των τηλεπικοινωνιών. Ερχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να βάλει στο χέρι τις τηλεπικοινωνίες, γιατί αυτές αποτελούν σίγουρο, άμεσο και υψηλό κέρδος.

Σίγουρα κέρδη σε βάρος του ΟΤΕ

- Με το νόμο, ο ΟΤΕ υποχρεώνεται να παραχωρεί στους ιδιώτες ανταγωνιστές του - όσους αναπτύξουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και αρχίσουν να κλέβουν από τα κέρδη του - τις υποδομές του σε τιμές κόστους, ακριβώς για να μπορούν αυτοί να αναπτύξουν τις σχετικές υπηρεσίες. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διάταξη;

- Για να είναι σίγουροι κυβέρνηση και επιχειρηματίες ότι οι ιδιώτες θα έχουν σίγουρο κέρδος, δεν περιορίζονται στην κατάργηση της αποκλειστικότητας του Οργανισμού. Πράγματι υποχρεώνουν τον ΟΤΕ να θέσει την υποδομή του - ό,τι δημιουργήθηκε τόσα χρόνια με τα χρήματα του λαού και τη δουλιά των εργαζομένων του - στη διάθεση των ιδιωτών. Και όταν λέμε «υποδομή», εννοούμε όχι μόνο το κεντρικό δίκτυο και τα μισθωμένα κυκλώματα, αλλά μέχρι και του σημείου του χρήστη. Αυτό βέβαια σημαίνει και κάτι άλλο.

- Δηλαδή;

- Για ποιον εκσυγχρονισμό και για ποια βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μιλούν και προπαγανδίζουν ότι θα φέρει η απελευθέρωση, αφού όλοι όσοι μπουν στον τομέα θα χρησιμοποιήσουν το ήδη υπάρχον δίκτυο, την ήδη υπάρχουσα υποδομή του ΟΤΕ;

Και υπάρχει άλλο ένα σημείο: Το στοιχείο ότι θα χρησιμοποιήσουν την ήδη υπάρχουσα υποδομή του ΟΤΕ, για να κάνουν τη δουλιά τους, δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που είχε αυτός ο Οργανισμός. Δυνατότητες να δώσει υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη, αν δεν υπήρχε η κυβερνητική πολιτική. Η πολιτική που τον οδήγησε στην παραπέρα απαξίωσή του, με τελικό στόχο την άλωση από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αλλο ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει ο Οργανισμός, για να αναπτυχθεί και να δώσει βελτιωμένες υπηρεσίες, είναι και αυτό της θυγατρικής του. Της ΚΟΣΜΟΤΕ, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τις άλλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ