ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες πολύνεκρες θηριωδίες κατά Παλαιστινίων αμάχων από τον ισραηλινό στρατό

Στο στόχαστρο του κράτους - δολοφόνου καταυλισμοί εκτοπισμένων, χώροι διανομής βοήθειας, προσφυγικοί καταυλισμοί και κατοικίες

Από τους νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Από τους νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Με νέες πολύνεκρες θηριωδίες εναντίον αμάχων συνεχίζει το Ισραήλ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς και επιδρομές σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως χώροι διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σε προσφυγικούς καταυλισμούς κ.α.

Συνολικά, σε 263 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.658 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 86.237. Την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 139, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Χτες, Τρίτη, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 24 Παλαιστινίους με τρεις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε νωρίς το πρωί στην πόλη της Γάζας.

Σε δύο από τις επιθέσεις ο κατοχικός στρατός χτύπησε δύο σχολεία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους. Αλλο πλήγμα σε κατοικία στον καταυλισμό Σάτι (Παραλία), έναν από τους 8 ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, σκότωσε άλλους 10 Παλαιστίνιους.

Η κατοικία που επλήγη στον Σάτι ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ι. Χανίγια. Σκοτώθηκαν μία από τις αδελφές του καθώς και άλλοι συγγενείς.

Κατά τα γνωστά, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε δομές «που χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, καθώς και θανατηφόρα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, επίσης στη νότια Γάζα.

Την Κυριακή, 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη της Γάζας σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε επαγγελματική σχολή που χρησιμοποιούνταν για τη διανομή βοήθειας.

Από την επιδρομή επλήγη τμήμα σχολής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία τώρα παρέχει βοήθεια σε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Κάποιοι άνθρωποι έρχονταν για να πάρουν κουπόνια και άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και είχαν καταφύγει εδώ. Κάποιοι έπαιρναν νερό, άλλοι έπαιρναν κουπόνια και ξαφνικά ακούσαμε κάτι να πέφτει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τάφες, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν τρομοκρατική υποδομή»...

Ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κλινική στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τον διευθυντή της υπηρεσίας ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης στο υπουργείο Υγείας κι άλλο ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού, όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο, τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του κυβερνητικού Γραφείου Τύπου της Γάζας.

Ισραηλινή επίθεση με στόχο κατοικίες και πάλι στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων, ενώ άλλοι 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με στόχο κατοικίες στη συνοικία Αλ Τούφα.

Αλλά και την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στην περιοχή Αλ Μαουάσι, κοντά στη Ράφα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης έπληξαν τον καταυλισμό, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε σε ανάρτησή της ότι βλήματα από όπλα μεγάλου διαμετρήματος έπεσαν σε μικρή απόσταση από εγκατάστασή της στην περιοχή, γύρω από την οποία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το κινητό νοσοκομείο της κατακλύστηκε από θύματα το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για «22 νεκρούς και 45 τραυματίες».

Υψηλός κίνδυνος λιμού σε όλη τη Γάζα - Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Μαζί με τις βόμβες του κράτους - δολοφόνου, ο λαός στη Γάζα αντιμετωπίζει την πείνα και τη διάλυση του συστήματος Υγείας από την ισοπέδωση και τον απάνθρωπο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Ο υψηλός κίνδυνος λιμού εξακολουθεί να υπάρχει σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζει στις εκτιμήσεις του διεθνές παρατηρητήριο επισιτιστικής ασφάλειας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Πάνω από 495.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γάζας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σοβαρό, καταστροφικό επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification - IPC).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά περνούν ολόκληρες μέρες χωρίς να τρώνε.

«Ο ανθρωπιστικός χώρος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να συρρικνώνεται και η δυνατότητα ασφαλούς παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς μειώνεται. Η πρόσφατη πορεία είναι αρνητική και ιδιαιτέρως ασταθής», επισημαίνει η αναφορά του IPC.

Εξαιτίας αυτής της τραγικής κατάστασης αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από υποσιτισμό μέσα σε νοσοκομεία.

Τέσσερα παιδιά πέθαναν από την πείνα μέσα σε μία βδομάδα στο Νοσοκομείο Kamal Adwan, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χουσάμ Αμπού Σαφία.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό χωρίς να μπορέσουν να φτάσουν καν σε κάποιο από τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν υποτυπωδώς.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της UNRWA, που είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι αυτή έχει χρηματοδότηση μόλις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Φ. Λαζαρινί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως σε ό,τι αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπηρεσίας, «έχουμε τα μετρητά μέχρι το τέλος Αυγούστου και, βασικά, έχουμε ακόμη ένα έλλειμμα περίπου 100 - 140 εκατ. δολαρίων για να φτάσουμε στο τέλος του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει την UNRWA, μεταξύ άλλων με μια σειρά από αναπόδεικτες κατηγορίες για εμπλοκή της στις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβρη, δίνοντας την αφορμή σε πολλές «δυτικές» χώρες να διακόψουν για σημαντικό διάστημα τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία.

Κάθε μέρα 10 παιδιά χάνουν ένα ή δύο πόδια...

Στο μεταξύ, σε άλλη μια χαρακτηριστική αποτύπωση του μακελειού από το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο Φ. Λαζαρινί τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «έχουμε κάθε μέρα 10 παιδιά που χάνουν ένα ή δύο πόδια κατά μέσο όρο» από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα...

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τα παιδιά που χάνουν το χέρι τους...

Παράλληλα, το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, από τις αρχές Μάη που ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα, εμποδίζει την απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών που χρειάζονται ιατρική διακομιδή εκτός Λωρίδας της Γάζας.

Οπως δήλωσε ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Παλαιστίνη, πριν από το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος, «περίπου 50 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έφευγαν κάθε μέρα από τη Γάζα» για την Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει ότι «από τις 7 Μάη, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε να ανοίξουν άλλα περάσματα για την επείγουσα ιατρική φροντίδα και την παραπομπή ασθενών σε νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αν και δήλωσε ότι η φάση των εντατικών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας θα τελειώσει «πολύ γρήγορα», τόνισε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αφού τελειώσει η εντατική φάση, θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μέρος των δυνάμεων στον βορρά. Και θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο ισραηλινό δίκτυο Channel 14, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει γενίκευση του πολέμου στον Λίβανο.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, πάντως, νέες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περίπου 150.000 διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, ενώ οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από τον περασμένο Οκτώβρη.

Το δε Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ με ομόφωνη απόφασή του αναφέρει ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους Εβραίους για στρατιωτική θητεία (οι οποίοι εξαιρούνται επικαλούμενοι τη μελέτη θρησκευτικών κειμένων).

Η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, Gali Baharav-Miara, μετά τη δικαστική απόφαση διέταξε τις στρατιωτικές αρχές να επιστρατεύσουν άμεσα 3.000 υπερορθόδοξους στον ισραηλινό στρατό, επιπρόσθετα σε όσους υπηρετούν ήδη σε αυτόν.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ για στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στον Λίβανο

Την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι «θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες»...

Από την επίσκεψη που οργάνωσαν οι λιβανέζικες αρχές με δημοσιογράφους και διπλωμάτες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού μετά από βρετανικά δημοσιεύματα για αποθήκευση όπλων

Copyright 2024 The Associated

Από την επίσκεψη που οργάνωσαν οι λιβανέζικες αρχές με δημοσιογράφους και διπλωμάτες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού μετά από βρετανικά δημοσιεύματα για αποθήκευση όπλων
Διαβεβαιώσεις πλήρους στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο δίνουν οι ΗΠΑ, με επαφές ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν με Ισραηλινούς ομολόγους τους, την ίδια ώρα που δημοσίως τάσσονται υπέρ της «αποκλιμάκωσης» και της «διπλωματικής λύσης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν αντιπροσωπεία κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ότι εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

Στη συναντήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρ. Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Χανέγκμπι, και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκαρκ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε στο CNN ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στο Ισραήλ τη «βοήθεια ασφαλείας» που χρειάζεται, χωρίς να αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη οργάνωση θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά - συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου συστήματος αεράμυνας Iron Dome.

«Αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ακόμη πιο κρίσιμη», επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων συμμετείχαν άμεσα στην αναχαίτιση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση που δεν θα μπορούσε να αναχαιτιστεί αποκλειστικά από την ισραηλινή αεράμυνα.

«Η Χεζμπολάχ είναι πιο ικανή από τη Χαμάς...»

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται οι απειλές και η πολεμική προπαρασκευή του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τσ. Κ. Μπράουν, επισήμανε σε δηλώσεις του την Κυριακή ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν μαχητές ανά τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εάν απειληθεί η ύπαρξη της Χεζμπολάχ.

«Η Χεζμπολάχ είναι πιο ικανή από τη Χαμάς όσον αφορά τη συνολική ικανότητα, τον αριθμό πυραύλων και τα άλλα τέτοια στοιχεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πράσινο Ακρωτήρι.

«Και θα έλεγα απλώς ότι θα έβλεπα το Ιράν να είναι πιο διατεθειμένο να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Απειλή για περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες

Ο δε Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, στην αρχή της χθεσινής συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Γκάλαντ στο αμερικανικό Πεντάγωνο, προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε ένας νέος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται «με την μορφή του κατεπείγοντος για μια διπλωματική συμφωνία».

Αφού απέδωσε τις εξελίξεις στις «προκλήσεις της Χεζμπολάχ», δήλωσε ότι «ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε στενά μαζί (σ.σ. με τις ΗΠΑ) για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο».

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τσ. Χάνεγκμπι, δήλωσε ότι «εμείς και οι Αμερικανοί πιστεύουμε και θα αφιερώσουμε τώρα τις (επόμενες) εβδομάδες σε μία προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση», ενώ «προειδοποίησε» ότι «αν δεν υπάρξει διευθέτηση μέσω της διπλωματικής οδού, όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση μέσω άλλων μέσων. Προς το παρόν προτιμούμε να επικεντρωθούμε στην διπλωματική εκστρατεία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συζητά με Αμερικανούς αξιωματούχους τη δυνατότητα η «μείωση της έντασης» των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα να συνδυασθεί με κάποιου είδους «διευθέτηση» με την Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει ιρανικούς πυραύλους και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι οργάνωσαν χθες επίσκεψη στο αεροδρόμιο με δημοσιογράφους και διπλωμάτες από την Αίγυπτο, τη Γερμανία, άλλες χώρες της ΕΕ κ.ά., προκειμένου να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

«Το αεροδρόμιο σέβεται τους διεθνείς κανόνες», διαβεβαίωσε ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμιές, προσθέτοντας ότι το άρθρο της «Telegraph» αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι ο πρεσβευτής τους δεν συμμετείχε στην επίσκεψη, αλλά η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου για το θέμα.

Νέο πλήγμα σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Transworld Navigator», το οποίο είχε ανακοινώσει την Κυριακή ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, επιβεβαίωσε στη συνέχεια το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως το ελληνόκτητο πλοίο υπό σημαία Λιβερίας επλήγη τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούθι, το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του. Υπογραμμίζεται επίσης πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Οι Χούθι είχαν ανακοινώσει επίσης πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου «Stolt Sequoia» στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Eisenhower» στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Αποτροπιασμός για το δέσιμο και την περιφορά Παλαιστίνιου τραυματία πάνω σε στρατιωτικό τζιπ

Η ισραηλινή κτηνωδία σε ...νέα επεισόδια
Η ισραηλινή κτηνωδία σε ...νέα επεισόδια
Αποτυπώνοντας άλλη μια πλευρά της ισραηλινής κατοχικής βαρβαρότητας που εντείνεται και στη Δυτική Οχθη, βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου δείχνει ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν δέσει και να περιφέρουν έναν τραυματία Παλαιστίνιο πάνω στο καπό ενός στρατιωτικού τζιπ μετά από επιδρομή στην πόλη Τζενίν.

Ο Παλαιστίνιος κάτοικος της Τζενίν, Μουτζάχεντ Αζμί, βρίσκεται δεμένος πάνω στο καπό του τζιπ, καθώς το τελευταίο περνάει δίπλα από δύο ασθενοφόρα...

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σε ανακοίνωσή του παραδέχεται τη βάρβαρη πράξη, ωστόσο την αποδίδει προκλητικά σε... παραβίαση του στρατιωτικού πρωτοκόλλου. Αναφέρει ότι μετά από ανταλλαγή πυρών οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν και συνέλαβαν έναν «ύποπτο», αλλά στη συνέχεια οι στρατιώτες παραβίασαν το πρωτόκολλο και «τον έδεσαν πάνω σε ένα όχημα».

Σύμφωνα με την οικογένεια του Αζμί, μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού και τον τραυματισμό του Παλαιστίνιου, όταν η οικογένεια ζήτησε ασθενοφόρο, ο στρατός πήρε τον τραυματία, τον έδεσε πάνω στο καπό και έφυγε...

Στο μεταξύ, το Σάββατο ένα 12χρονο παιδί υπέκυψε στα τραύματά του, περίπου μία βδομάδα μετά τον τραυματισμό του από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Το δωδεκάχρονο αγόρι είχε τραυματιστεί στο στομάχι από σφαίρα των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στη Ραμάλα, κατά τη διάρκεια εισβολής των κατοχικών δυνάμεων στον καταυλισμό Αλ Αμάρι στις 14 Ιούνη.

Σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children International - Palestine, ο 12χρονος Mohammad Morad Ahmad Hoshiyeh επέστρεφε στο σπίτι του από προπόνηση ποδοσφαίρου, όταν πυροβολήθηκε στην κοιλιά από Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν μέσα σε θωρακισμένο όχημα.

Η οργάνωση ανέφερε ότι 135 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη.

Η δε Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη κατά τον τελευταίο γύρο επιδρομών τους.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία Ναμπλούς, ενώ άλλες πραγματοποιήθηκαν στη Βηθλεέμ, στη Ραμάλα και την Καλκίλια.

Σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν σε «σκληρούς ξυλοδαρμούς» και απείλησαν τις οικογένειες των κρατουμένων, ανέφερε η Ενωση Κρατουμένων.

Οι τελευταίες συλλήψεις αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Οχθη από τον περασμένο Οκτώβρη σε 9.385.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Στο προσκήνιο η αναζήτηση «εναλλακτικής» στη Χαμάς

Σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακά και μη παζάρια, με τη συμμετοχή και «μετριοπαθών αραβικών χωρών»

Για «όραμα δύο κρατών» μίλησε και η Μπέρμποκ (φωτ.), καθώς φουντώνουν τα παζάρια για όλη τη Μέση Ανατολή

Copyright 2024 The Associated

Για «όραμα δύο κρατών» μίλησε και η Μπέρμποκ (φωτ.), καθώς φουντώνουν τα παζάρια για όλη τη Μέση Ανατολή
Την όξυνση του παζαριού για την «επόμενη μέρα» στα παλαιστινιακά εδάφη και μια σειρά άλλες ισορροπίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή που αλληλεπιδρούν με το Παλαιστινιακό επιβεβαιώνουν οι διπλωματικές επαφές, που οξύνονται, στο όνομα της «ανακωχής» και μακροπρόθεσμα μιας μονιμότερης διευθέτησης των όρων συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρεμβαίνοντας χτες σε «Διάσκεψη για την Ειρήνη» που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Xερζλιά στο Ισραήλ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι «η επιδίωξη του οράματος δύο κρατών που ζουν δίπλα - δίπλα, με ειρήνη και ευημερία, παραμένει ο καλύτερος δρόμος προς τη διαρκή ασφάλεια». Είπε ακόμα πως «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να μεταρρυθμιστεί», προσθέτοντας όμως ότι «είναι επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό να καταστρέφεις και να αποσταθεροποιείς τις καθιερωμένες δομές της Παλαιστινιακής Αρχής», σε μια αναφορά στη Δυτική Οχθη, «όπου η παράνομη επέκταση των έργων εποικισμού κάνει ακριβώς αυτό». Βέβαια, με αυτήν τη γενοκτονική πολιτική το κράτος του Ισραήλ είναι προνομιακός εταίρος της ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μπέρμποκ υποστήριξε και ότι «η διαρκής ασφάλεια για όλους τους Ισραηλινούς θα είναι δυνατή μόνο αν ταυτόχρονα υπάρξει διαρκής ασφάλεια και για τους Παλαιστίνιους. Και αντίστροφα: Η διαρκής ασφάλεια για τους Παλαιστίνιους είναι δυνατή μόνο σε συνάρτηση με το Ισραήλ. Είναι αλληλένδετα». Επανήλθε δε και στο σχέδιο που έχει υποβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, αναφέροντας ότι αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για μακροπρόθεσμη ασφάλεια στη περιοχή.

Από τη πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ, Τζέικομπ Λου, είπε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της "επόμενης μέρας" στη Λωρίδα της Γάζας», μιλώντας για την ανάγκη για μια «πολιτική διοίκηση» στη Γάζα σε συνεννόηση με Ισραήλ, ΗΠΑ κ.λπ.

«Δεν αρκεί η στρατιωτική βλάβη» της Χαμάς

Αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάχι Χάνεγκμπι, ο οποίος, είπε ότι «είναι αδύνατο να εξαφανιστεί η Χαμάς ως ιδέα» και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται εναλλακτική, «όχι μόνο η βλάβη των στρατιωτικών τους ικανοτήτων. Η εναλλακτική ιδέα είναι μια τοπική ηγεσία που είναι πρόθυμη να ζήσει πλάι - πλάι με το Ισραήλ και να μην αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στην προσπάθεια να σκοτώσει Ισραηλινούς». Μάλιστα, ο Χάνεγκμπι τόνισε ότι Ισραήλ και ΗΠΑ συζητούν μια κοινή σχετική προσπάθεια μαζί με ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, με ζητούμενο ακριβώς την αντικατάσταση της Χαμάς, ώστε «χώρες που θέλουν να δουν μια κυβερνητική εναλλακτική στη Χαμάς στη Γάζα, με τοπική ηγεσία στη Γάζα, να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία». Ο ίδιος μίλησε για εξουσιοδότηση που έλαβε ο ισραηλινός στρατός και από το υπουργικό συμβούλιο για επιχειρήσεις που θα αρχίσουν «σύντομα» στη βόρεια Γάζα, με στόχο την εύρεση εναλλακτικής στη Χαμάς. Απευθυνόμενος στους Παλαιστίνιους ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως «το σκεπτικό - και σε αυτό συμφωνούν οι Αμερικανοί - είναι ότι θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας από πάνω προς τα κάτω, και όχι μόνο από κάτω προς τα πάνω». Σημείωσε δε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και οι νέες επαφές του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, στην Ουάσιγκτον. Ο Χάνεγκμπι αναφέρθηκε σε «μετριοπαθείς αραβικές χώρες» που συμμετέχουν σε «Συμφωνίες του Αβραάμ», οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στις σχετικές διεργασίες, παραπέμποντας στα παζάρια για τους όρους συνεργασίας με το Ισραήλ, που άλλωστε ήταν σε πλήρη εξέλιξη στις αρχές Οκτώβρη, πριν το ξέσπασμα του νέου πολέμου.

Σχετικά ισραηλινά ρεπορτάζ παρέπεμπαν σε πληροφορίες και του ισραηλινού δικτύου «Kan News», σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Νετανιάχου συζητά και τη διαχείριση της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό για 6 με 12 μήνες μετά τη λήξη του πολέμου, με τοπικές αραβικές εταιρείες να παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες και τη σταδιακή μεταφορά του ελέγχου σε τοπικούς φορείς που δεν θεωρούνται εχθρικοί προς το εβραϊκό κράτος. Μάλιστα, ο Νετανιάχου φέρεται να έχει δηλώσει πως επιδιώκεται διακυβέρνηση «από κατοίκους της Γάζας που δεν είναι αφοσιωμένοι στην καταστροφή μας, πιθανώς με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που νομίζω ότι θέλουν να δουν σταθερότητα και ειρήνη».

Στην Ουάσινγκτον, στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, υποδεχόμενος τον Γκάλαντ, του υπογράμμισε «τη σημασία να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης και να επιτευχθεί διπλωματική λύση, η οποία θα επιτρέψει στις ισραηλινές και λιβανέζικες οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφτεί τη Ρωσία, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ