Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ για στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου στον Λίβανο

Την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι «θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες»...

Από την επίσκεψη που οργάνωσαν οι λιβανέζικες αρχές με δημοσιογράφους και διπλωμάτες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού μετά από βρετανικά δημοσιεύματα για αποθήκευση όπλων

Copyright 2024 The Associated

Από την επίσκεψη που οργάνωσαν οι λιβανέζικες αρχές με δημοσιογράφους και διπλωμάτες στο αεροδρόμιο της Βηρυτού μετά από βρετανικά δημοσιεύματα για αποθήκευση όπλων
Διαβεβαιώσεις πλήρους στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο δίνουν οι ΗΠΑ, με επαφές ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν με Ισραηλινούς ομολόγους τους, την ίδια ώρα που δημοσίως τάσσονται υπέρ της «αποκλιμάκωσης» και της «διπλωματικής λύσης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν αντιπροσωπεία κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ότι εάν ξεσπάσει ένας ολοκληρωμένος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πλήρως προετοιμασμένη να υποστηρίξει τον σύμμαχό της.

Στη συναντήσεις συμμετείχαν κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρ. Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Χανέγκμπι, και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζ. Σάλιβαν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα Μέσης Ανατολής Μπρετ ΜακΓκαρκ.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε στο CNN ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στο Ισραήλ τη «βοήθεια ασφαλείας» που χρειάζεται, χωρίς να αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σοβαρές ανησυχίες ότι σε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη οργάνωση θα μπορούσε να εξουδετερώσει την αεράμυνα του Ισραήλ στον βορρά - συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου συστήματος αεράμυνας Iron Dome.

«Αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ακόμη πιο κρίσιμη», επισημαίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, κατά την επιχείρηση αντιποίνων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων συμμετείχαν άμεσα στην αναχαίτιση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση που δεν θα μπορούσε να αναχαιτιστεί αποκλειστικά από την ισραηλινή αεράμυνα.

«Η Χεζμπολάχ είναι πιο ικανή από τη Χαμάς...»

Την ίδια ώρα, ενώ εντείνονται οι απειλές και η πολεμική προπαρασκευή του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Τσ. Κ. Μπράουν, επισήμανε σε δηλώσεις του την Κυριακή ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να προσελκύσει το Ιράν και τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν μαχητές ανά τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εάν απειληθεί η ύπαρξη της Χεζμπολάχ.

«Η Χεζμπολάχ είναι πιο ικανή από τη Χαμάς όσον αφορά τη συνολική ικανότητα, τον αριθμό πυραύλων και τα άλλα τέτοια στοιχεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πράσινο Ακρωτήρι.

«Και θα έλεγα απλώς ότι θα έβλεπα το Ιράν να είναι πιο διατεθειμένο να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε.

Απειλή για περιφερειακό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες

Ο δε Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, στην αρχή της χθεσινής συνάντησής του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γ. Γκάλαντ στο αμερικανικό Πεντάγωνο, προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα είχε ένας νέος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται «με την μορφή του κατεπείγοντος για μια διπλωματική συμφωνία».

Αφού απέδωσε τις εξελίξεις στις «προκλήσεις της Χεζμπολάχ», δήλωσε ότι «ένας ακόμη πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε ότι «εργαζόμαστε στενά μαζί (σ.σ. με τις ΗΠΑ) για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο».

Αντίστοιχα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τσ. Χάνεγκμπι, δήλωσε ότι «εμείς και οι Αμερικανοί πιστεύουμε και θα αφιερώσουμε τώρα τις (επόμενες) εβδομάδες σε μία προσπάθεια να καταλήξουμε σε μία διευθέτηση», ενώ «προειδοποίησε» ότι «αν δεν υπάρξει διευθέτηση μέσω της διπλωματικής οδού, όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση μέσω άλλων μέσων. Προς το παρόν προτιμούμε να επικεντρωθούμε στην διπλωματική εκστρατεία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ συζητά με Αμερικανούς αξιωματούχους τη δυνατότητα η «μείωση της έντασης» των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα να συνδυασθεί με κάποιου είδους «διευθέτηση» με την Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει ιρανικούς πυραύλους και εκρηκτικά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι οργάνωσαν χθες επίσκεψη στο αεροδρόμιο με δημοσιογράφους και διπλωμάτες από την Αίγυπτο, τη Γερμανία, άλλες χώρες της ΕΕ κ.ά., προκειμένου να διαψεύσουν τις πληροφορίες αυτές.

«Το αεροδρόμιο σέβεται τους διεθνείς κανόνες», διαβεβαίωσε ο Λιβανέζος υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμιές, προσθέτοντας ότι το άρθρο της «Telegraph» αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον του Λιβάνου.

Οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι ο πρεσβευτής τους δεν συμμετείχε στην επίσκεψη, αλλά η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου για το θέμα.

Νέο πλήγμα σε ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πλήγμα στο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο «Transworld Navigator», το οποίο είχε ανακοινώσει την Κυριακή ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, επιβεβαίωσε στη συνέχεια το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως το ελληνόκτητο πλοίο υπό σημαία Λιβερίας επλήγη τα ξημερώματα της Κυριακής από drone των Χούθι, το πλήρωμα ανέφερε «ήσσονος σημασίας τραυματισμούς και περιορισμένης έκτασης ζημιές», αλλά συνέχισε το ταξίδι του. Υπογραμμίζεται επίσης πως ήταν η τέταρτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι.

Οι Χούθι είχαν ανακοινώσει επίσης πως εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου «Stolt Sequoia» στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Eisenhower» στην Ερυθρά Θάλασσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ