Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελεύθερος αφέθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks βρισκόταν επί 5 χρόνια φυλακισμένος σε απομόνωση στο Λονδίνο

Ελεύθερος αφέθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και αναχώρησε προχτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο, όπου ήταν έγκλειστος επί 5 χρόνια, ανέφερε το WikiLeaks μετά την αποκάλυψη για συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου.

Ο Ασάνζ κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική Δικαιοσύνη, η οποία προβλέπει ομολογία ενοχής για την παράνομη απόκτηση και αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσιγκτον.

Σήμερα αναμένεται να δικαστεί η υπόθεσή του σε δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό - ένα από τα τρία νησιά της Κοινοπολιτείας των Βόρειων Μαριάνων Νήσων που είναι σε πολιτική ένωση με τις ΗΠΑ - όπου η ποινή που θα του επιβληθεί θα συμψηφιστεί με το διάστημα της κράτησής του στη Βρετανία και ο Ασάνζ θα αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία.

Το WikiLeaks χαιρετίζει την έκβαση, που ήταν αποτέλεσμα «μιας παγκόσμιας εκστρατείας», η οποία έφθασε μέχρι τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ασάνζ διωκόταν από τις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψε στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες. Επίσης για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι ΗΠΑ σε διάφορες πολεμικές τους επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ