Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Κλειδώνει» η φον ντερ Λάιεν για πρόεδρος της Κομισιόν

Ο σοσιαλδημοκράτης Κόστα για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η «φιλελεύθερη» Κάλας για Εξωτερική Πολιτική

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες των «συντηρητικών», των σοσιαλδημοκρατών και των «φιλελευθέρων», που βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις, συμφώνησαν χτες για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ επιλέγοντας την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Ρόιτερς».

Οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες που μετεκλογικά αποκαλούνται «κεντρώες» και δείχνουν ότι δεν τους χωρίζει καμία «άβυσσος», συμφώνησαν ο Πορτογάλος Σοσιαλιστής, πρώην πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα να αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η «φιλελεύθερη» Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας, να τεθεί επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η συμφωνία, την οποία μετέδωσε αρχικά η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και μετά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, επιτεύχθηκε από τους διαπραγματευτές των κεντροδεξιών, κεντροαριστερών και φιλελεύθερων ευρωπαϊκών κομματικών συμμαχιών, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και της Renew. Η συμφωνία αναμένεται να επισφραγιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί υποστήριξη από ευρωβουλευτές πέραν των τριών ομάδων που την υποστηρίζουν επίσημα.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί στη Ρώμη ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, και η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η ουγγρική εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ από 1η Ιούλη και η μοιρασιά των αξιωμάτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σήμερα ο Ορμπαν συναντιέται με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι.

Σχετικά με τα παζάρια για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Ορμπαν σχολίασε ότι «υπάρχουν τρία κόμματα, τα οποία σχηματίζουν συνασπισμό και μοιράζονται τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων», κάτι που «δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας. Θα υπάρχει μια πλειοψηφία, μια μειοψηφία, μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση».

Δυσαρέσκεια έχει εκφράσει και η Μελόνι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς το κόμμα της βγήκε πρώτο και ενισχυμένο στην Ιταλία, η ευρωομάδα στην οποία συμμετέχει - Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) - είναι η τρίτη μεγαλύτερη, ωστόσο η Ιταλία δεν φαίνεται να λαμβάνει κάποιο σημαντικό αξίωμα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να ζητήσει να πάρει αντιπροεδρία για τη χώρα της στην Κομισιόν, συνδυασμένη με ένα «καλό» χαρτοφυλάκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ