Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες πολύνεκρες θηριωδίες κατά Παλαιστινίων αμάχων από τον ισραηλινό στρατό

Στο στόχαστρο του κράτους - δολοφόνου καταυλισμοί εκτοπισμένων, χώροι διανομής βοήθειας, προσφυγικοί καταυλισμοί και κατοικίες

Από τους νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Από τους νέους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Με νέες πολύνεκρες θηριωδίες εναντίον αμάχων συνεχίζει το Ισραήλ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βομβαρδισμούς και επιδρομές σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως χώροι διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, σε προσφυγικούς καταυλισμούς κ.α.

Συνολικά, σε 263 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.658 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 86.237. Την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 139, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Χτες, Τρίτη, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 24 Παλαιστινίους με τρεις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε νωρίς το πρωί στην πόλη της Γάζας.

Σε δύο από τις επιθέσεις ο κατοχικός στρατός χτύπησε δύο σχολεία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 ανθρώπους. Αλλο πλήγμα σε κατοικία στον καταυλισμό Σάτι (Παραλία), έναν από τους 8 ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας, σκότωσε άλλους 10 Παλαιστίνιους.

Η κατοικία που επλήγη στον Σάτι ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ι. Χανίγια. Σκοτώθηκαν μία από τις αδελφές του καθώς και άλλοι συγγενείς.

Κατά τα γνωστά, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε δομές «που χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς».

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, καθώς και θανατηφόρα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, επίσης στη νότια Γάζα.

Την Κυριακή, 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη της Γάζας σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε επαγγελματική σχολή που χρησιμοποιούνταν για τη διανομή βοήθειας.

Από την επιδρομή επλήγη τμήμα σχολής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία τώρα παρέχει βοήθεια σε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Κάποιοι άνθρωποι έρχονταν για να πάρουν κουπόνια και άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και είχαν καταφύγει εδώ. Κάποιοι έπαιρναν νερό, άλλοι έπαιρναν κουπόνια και ξαφνικά ακούσαμε κάτι να πέφτει», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τάφες, ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο κατοχικός στρατός ισχυρίστηκε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν τρομοκρατική υποδομή»...

Ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κλινική στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τον διευθυντή της υπηρεσίας ασθενοφόρων και έκτακτης ανάγκης στο υπουργείο Υγείας κι άλλο ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού, όπως μετέδωσαν παλαιστινιακά ΜΜΕ.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο, τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του κυβερνητικού Γραφείου Τύπου της Γάζας.

Ισραηλινή επίθεση με στόχο κατοικίες και πάλι στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων, ενώ άλλοι 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση με στόχο κατοικίες στη συνοικία Αλ Τούφα.

Αλλά και την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στην περιοχή Αλ Μαουάσι, κοντά στη Ράφα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης έπληξαν τον καταυλισμό, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε σε ανάρτησή της ότι βλήματα από όπλα μεγάλου διαμετρήματος έπεσαν σε μικρή απόσταση από εγκατάστασή της στην περιοχή, γύρω από την οποία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι το κινητό νοσοκομείο της κατακλύστηκε από θύματα το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας λόγο για «22 νεκρούς και 45 τραυματίες».

Υψηλός κίνδυνος λιμού σε όλη τη Γάζα - Παιδιά πεθαίνουν από την πείνα

Μαζί με τις βόμβες του κράτους - δολοφόνου, ο λαός στη Γάζα αντιμετωπίζει την πείνα και τη διάλυση του συστήματος Υγείας από την ισοπέδωση και τον απάνθρωπο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

Ο υψηλός κίνδυνος λιμού εξακολουθεί να υπάρχει σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζει στις εκτιμήσεις του διεθνές παρατηρητήριο επισιτιστικής ασφάλειας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Πάνω από 495.000 Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γάζας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σοβαρό, καταστροφικό επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification - IPC).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά περνούν ολόκληρες μέρες χωρίς να τρώνε.

«Ο ανθρωπιστικός χώρος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να συρρικνώνεται και η δυνατότητα ασφαλούς παροχής βοήθειας στους πληθυσμούς μειώνεται. Η πρόσφατη πορεία είναι αρνητική και ιδιαιτέρως ασταθής», επισημαίνει η αναφορά του IPC.

Εξαιτίας αυτής της τραγικής κατάστασης αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν από υποσιτισμό μέσα σε νοσοκομεία.

Τέσσερα παιδιά πέθαναν από την πείνα μέσα σε μία βδομάδα στο Νοσοκομείο Kamal Adwan, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, Χουσάμ Αμπού Σαφία.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που πεθαίνουν από υποσιτισμό χωρίς να μπορέσουν να φτάσουν καν σε κάποιο από τα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να λειτουργούν υποτυπωδώς.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της UNRWA, που είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι αυτή έχει χρηματοδότηση μόλις μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο Φ. Λαζαρινί δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη πως σε ό,τι αφορά τον τακτικό προϋπολογισμό, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπηρεσίας, «έχουμε τα μετρητά μέχρι το τέλος Αυγούστου και, βασικά, έχουμε ακόμη ένα έλλειμμα περίπου 100 - 140 εκατ. δολαρίων για να φτάσουμε στο τέλος του έτους».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει στοχοποιήσει την UNRWA, μεταξύ άλλων με μια σειρά από αναπόδεικτες κατηγορίες για εμπλοκή της στις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβρη, δίνοντας την αφορμή σε πολλές «δυτικές» χώρες να διακόψουν για σημαντικό διάστημα τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία.

Κάθε μέρα 10 παιδιά χάνουν ένα ή δύο πόδια...

Στο μεταξύ, σε άλλη μια χαρακτηριστική αποτύπωση του μακελειού από το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ο Φ. Λαζαρινί τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «έχουμε κάθε μέρα 10 παιδιά που χάνουν ένα ή δύο πόδια κατά μέσο όρο» από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα...

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τα παιδιά που χάνουν το χέρι τους...

Παράλληλα, το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό, από τις αρχές Μάη που ξεκίνησε την επίθεσή του στη Ράφα, εμποδίζει την απομάκρυνση χιλιάδων ασθενών που χρειάζονται ιατρική διακομιδή εκτός Λωρίδας της Γάζας.

Οπως δήλωσε ο Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Παλαιστίνη, πριν από το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος, «περίπου 50 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έφευγαν κάθε μέρα από τη Γάζα» για την Αίγυπτο.

Αυτό σημαίνει ότι «από τις 7 Μάη, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε να ανοίξουν άλλα περάσματα για την επείγουσα ιατρική φροντίδα και την παραπομπή ασθενών σε νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αν και δήλωσε ότι η φάση των εντατικών μαχών στη Λωρίδα της Γάζας θα τελειώσει «πολύ γρήγορα», τόνισε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αφού τελειώσει η εντατική φάση, θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε μέρος των δυνάμεων στον βορρά. Και θα το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο ισραηλινό δίκτυο Channel 14, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει γενίκευση του πολέμου στον Λίβανο.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ, πάντως, νέες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας την επίτευξη συμφωνίας για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περίπου 150.000 διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, ενώ οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από τον περασμένο Οκτώβρη.

Το δε Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ με ομόφωνη απόφασή του αναφέρει ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους Εβραίους για στρατιωτική θητεία (οι οποίοι εξαιρούνται επικαλούμενοι τη μελέτη θρησκευτικών κειμένων).

Η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, Gali Baharav-Miara, μετά τη δικαστική απόφαση διέταξε τις στρατιωτικές αρχές να επιστρατεύσουν άμεσα 3.000 υπερορθόδοξους στον ισραηλινό στρατό, επιπρόσθετα σε όσους υπηρετούν ήδη σε αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ