Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά

Διαδηλώσεις και απεργίες σε πόλεις της χώρας κατά της ακρίβειας και της φορολογικής μεταρρύθμισης

Στο αίμα βάφτηκε χτες διαδήλωση στο Ναϊρόμπι, όταν η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί με πραγματικά πυρά διαδηλωτές και απεργούς που φέρονται να προσπάθησαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο της Κένυας.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες. Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούν νέοι και εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και τη φορολογία και για τον λόγο αυτό είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Ναϊρόμπι και άλλων κενυατικών πόλεων.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης είχαν κάνει έκκληση για διαδηλώσεις και γενική απεργία κατά της φορολογικής νομοθεσίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και μια βδομάδα. Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την παραίτηση του Προέδρου Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν δύο χρόνια με πρόγραμμα «υπέρ των φτωχών εργαζομένων» της Κένυας, ενώ οι «δανειστές» όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προωθούν μαζί με την κυβέρνηση δημοσιονομικές περικοπές με τον πληθυσμό να υποφέρει από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και άλλες πόλεις της χώρας. Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν φλόγες να αναδύονται μέσα από το κτίριο του κοινοβουλίου και επίσης μεταδόθηκε πως υπήρξε πυρκαγιά στα γραφεία του κυβερνήτη του Ναϊρόμπι.

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν επίσης πορεία στους δρόμους της παραλιακής πόλης Μομπάσα, στο Κισούμου, λιμάνι στη λίμνη Βικτώρια, και σε άλλες πόλεις, μετέδωσε η κενυατική τηλεόραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ