Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διαβεβαιώσεις ... «Συσπείρωσης» υπέρ του κεφαλαίου

«Θα παζαρέψουμε μείωση της συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της ΕΕ όπως η Γερμανία», δήλωσε ο Μπαρντελά, που χαρακτήρισε τη Ρωσία «πολυδιάστατη απειλή»

Θα επιτραπούν «αυξήσεις στους μισθούς» αλλά μόνο μετά από μέτρα «εξισορρόπησης» για τη μεγαλοεργοδοσία, διαμήνυσε ο ηγέτης της RN

Copyright 2024 The Associated

Θα επιτραπούν «αυξήσεις στους μισθούς» αλλά μόνο μετά από μέτρα «εξισορρόπησης» για τη μεγαλοεργοδοσία, διαμήνυσε ο ηγέτης της RN
«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης», Ζορντάν Μπαρντελά, που παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κυβερνήσει ένα σχήμα υπό τη RN, διαβεβαίωσε για τα ταξικά συμφέροντα που θα υπηρετήσει και το κόμμα του, «άμεσα και ρεαλιστικά», όπως ανέφερε.

Με γνώμονα την υπεράσπιση της θέσης των ντόπιων μονοπωλίων, ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο είναι να διασφαλιστούν όροι που θα ευνοήσουν την αναμέτρηση με ανταγωνιστές τους, γι' αυτό και ιεράρχησε την επαναδιαπραγμάτευση της «συμβολής» της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε όπως «η Γερμανία πρόσφατα εξασφάλισε μια έκπτωση μέσω διαπραγματεύσεων», κάτι ανάλογο να επιδιώξει και το Παρίσι.

Με ζητούμενο την προστασία της μεγαλοεργοδοσίας, μια κυβέρνηση RN θα χειριστεί και το θέμα των μισθών, με τον ηγέτη της RN να διευκρινίζει ότι θα επιτραπεί στις εταιρείες «να αυξάνουν τους μισθούς», όμως «χωρίς να επηρεάζουν το κόστος εργασίας και την ανταγωνιστικότητα», αφού θα διασφαλιστούν εργοδοτικές απαλλαγές από πρόσθετες επιβαρύνσεις, ώστε, «σε εθελοντική βάση», να εξετάζονται αυξήσεις μισθών κατά περίπτωση.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαρντελά - αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία «μια πολυδιάστατη απειλή τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη», μια δύναμη που «αμφισβητεί τα γαλλικά συμφέροντα» σε «ζώνες ιστορικής επιρροής στην Αφρική», στη Μαύρη Θάλασσα ή ακόμα και στα Υπερπόντια Εδάφη - δήλωσε ότι θα είναι σε «εγρήγορση» απέναντι σε «απόπειρες παρέμβασης της Ρωσίας αλλά και από όλα τα κράτη και όλες τις δυνάμεις στον κόσμο». Ενώ για την Ουκρανία, επανέλαβε ότι είναι «υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης υλικοτεχνικού και αμυντικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», εγείροντας επιφυλάξεις για το είδος και τις προτεραιότητες με τις οποίες πρέπει να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της κυβέρνησης Ζελένσκι - κάτι που άλλωστε αποτελεί αντικείμενο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Μπαρντελά εξέφρασε ενστάσεις για μια αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους προς το παρόν, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο «θα αναγνώριζε την τρομοκρατία», προσθέτοντας πάντως ότι «δεν λέω ότι αυτό δεν πρέπει να παραμείνει στον ορίζοντα».

Στο μεταξύ, με νέα του δημόσια παρέμβαση, ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές «ο τρόπος διακυβέρνησης χρειάζεται βαθιές αλλαγές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επερχόμενη κυβέρνηση θα συγκεντρώσει Ρεπουμπλικάνους από διαφορετικά φάσματα που θα γνωρίζουν με το θάρρος τους να αντιτάσσονται στα άκρα», σχολιάζοντας ότι τα προγράμματα των «δύο άκρων» οδηγούν «σε εμφύλιο πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, 170 εν ενεργεία και πρώην διπλωμάτες με κοινό τους άρθρο στη «Le Monde» κάλεσαν σε ήττα της ακροδεξιάς, επειδή μια επικράτησή της θα «αποδυναμώσει τη Γαλλία και την Ευρώπη όσο ο πόλεμος μαίνεται». Υποστήριξαν ότι ο «εθνικισμός» «αναιρεί συμμαχίες και αποδομεί κοινωνίες» και πρόσθεσαν ότι «οι εχθροί μας θα διαβάσουν τη νίκη της ακροδεξιάς ως γαλλική αποδυνάμωση και ως μια πρόσκληση: Για παρέμβαση στην εθνική μας πολιτική, για επιθετικότητα κατά της Ευρώπης, μεταξύ άλλων στρατιωτικής, για οικονομική υποτέλεια της Γαλλίας και της ηπείρου».

Ολα αυτά ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ifop, η RN εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 36% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ακολουθεί η συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» (από σοσιαλδημοκράτες κάθε κοπής) με 29,5% και στην τρίτη θέση η κυβερνητική παράταξη, με 20,5%.

Αλλες έρευνες, του Elabe για την εφημερίδα «La Tribune» και του ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα «Le Parisien» και τον ραδιοσταθμό «Radio France», κατέγραφαν τη «Συσπείρωση» μαζί με τους συμμάχους της να συγκεντρώνουν 35,5 - 36%, το «Μέτωπο» 27% - 29,5% και την κυβερνητική παράταξη 19,5% - 20%.

  • Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στα τέλη της περασμένης βδομάδας, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, φτάνουν τους 1.055.067 οι Γάλλοι που θα εξουσιοδοτήσουν άλλον Γάλλο για να ψηφίσει στη θέση τους, δυνατότητα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεβασμό στις «διεθνείς δεσμεύσεις» της χώρας υπόσχεται ο Μπαρντελά(2024-06-20 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία(2024-06-13 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός και ένταση ενδοαστικών παζαριών(2022-07-05 00:00:00.0)
Προχωρούν οι συμφωνίες για κεντροαριστερή συνεργασία(2022-05-05 00:00:00.0)
Αναμενόμενη επιλογή διαχείρισης(2007-06-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ