Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ανασχηματισμός και ένταση ενδοαστικών παζαριών

Αύριο αναμένεται να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μπορν, στη Γαλλία, μετά και από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χτες, με την προσδοκία ότι θα διευκολύνει (και) νέους συμβιβασμούς, ύστερα από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όπου η παράταξη «Μαζί!» (που στηρίζει τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν) έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Στο νέο, 42μελές κυβερνητικό σχήμα παρέμειναν στα πόστα τους επικεφαλής κρίσιμων χαρτοφυλακίων, όπως οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ, στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων αλλαγών περιλαμβάνεται η «μετακόμιση» του Κλεμάν Μπον στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (στο ΥΠΕΞ). Τη θέση τώρα κατέλαβε η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλδημοκράτη πρώην Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν μεταξύ άλλων ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος ήταν υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρίες (θέση που ανέλαβε τώρα ο Ζαν - Κριστόφ Κομπ), που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού από τρεις διαφορετικές γυναίκες. Αλλοι τρεις υπουργοί (η Αμελί ντε Μοντσαλίν από το Περιβάλλοντος, η Μπριζίτ Μπουργκινιόν από το Υγείας και η Ζουστίν Μπενάν από το Θαλασσών) αντικαταστάθηκαν, μεταξύ άλλων και καθώς δεν επανεκλέχτηκαν βουλευτές.

Ηδη, η διαδικασία ανάδειξης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών Επιτροπών επιβεβαίωσε τους διαύλους συντονισμού που εξετάζονται ή / και ήδη προχωρούν μεταξύ των διαφορετικών αστικών δυνάμεων.

Ενδεικτική ήταν η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιων Οικονομικών, που το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να ανήκει σε κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στελέχη τόσο του κυβερνώντος συνασπισμού όσο και των Ρεπουμπλικάνων (LR) έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ανάδειξης του υποψηφίου της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN - της Μαρίν Λεπέν), Ζαν Φιλίπ Τανγκί. Πρώτος ο πρόεδρος της Γερουσίας, προερχόμενος από τους LR, Ζεράρ Λαρσέρ, έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «η RN είναι η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης» και γι' αυτό της «ανήκει» η θέση του προέδρου της συγκεκριμένης Επιτροπής, υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα ότι οι «αξίες» που στηρίζει διαφέρουν από αυτές της RN αλλά οι βουλευτές της είναι «εκλεγμένοι της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η κυβερνητική παράταξη θα αξιοποιούσε ποτέ και ψήφους της RN, η βουλευτής του κόμματος του Μακρόν «Αναγέννηση» από την Οτ - ντε - Σεν, Σελίν Καλβές, δήλωσε ότι «όταν θα έχουμε ανάγκη πλειοψηφίας και αν αυτό είναι καλό για τους Γάλλους, πράγματι, θα αναζητήσουμε και αυτές τις ψήφους».

Ενώ ο (επίσης προερχόμενος από το κυβερνητικό στρατόπεδο) βουλευτής Παρισιού Σιλβέν Μαγιάρ είπε ότι «οι Γάλλοι ζήτησαν να είμαστε πιο ανοιχτοί για να μπορέσουμε να αναζητούμε για κάθε νομοσχέδιο μια πλειοψηφία, είτε πρόκειται για τη RN είτε μαζί με όλους (...) Γιατί να συζητούμε λιγότερο με τη RN από ό,τι με την "Ανυπότακτη Γαλλία"; (...)».

Από τη μεριά της RN, στελέχη της «πήραν την πάσα» και σχολίασαν ότι «οι Γάλλοι θέλουν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με καλή διάθεση (...) Είναι μέσα στην Εθνοσυνέλευση που θα δούμε και θα δουν κι οι συμπατριώτες μας, στην πραγματικότητα, πώς θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε από κοινού».

Πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής εκλέχτηκε τελικά ο βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ερίκ Κοκερέλ, μετά από τη συνεργασία των βουλευτών που προέρχονται από τις συνιστώσες της NUPES (Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενωση), που ωστόσο δεν έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα του Elabe, το 59% των Γάλλων πιστεύει πως ο Μακρόν δεν μπορεί να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που συναντά η χώρα». Εμπιστοσύνη στην Μπορν εκφράζει ένα 29% (+2 μονάδες σε σχέση με αντίστοιχη πρόσφατη έρευνα). Οσον αφορά την «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν το 34% δηλώνει ότι έχει «θετική εικόνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία(2024-06-13 00:00:00.0)
Διεργασίες για τη διαφύλαξη του αντιλαϊκού «πηδαλίου»(2022-06-22 00:00:00.0)
Μεγάλη αποχή και «αντοχή» των πιο «παραδοσιακών» αστικών κομμάτων(2021-06-23 00:00:00.0)
Προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού ενόψει ευρωεκλογών(2018-11-06 00:00:00.0)
Περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοαστικών διεργασιών(2017-05-10 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί και αναλύσεις ενόψει των επόμενων εκλογικών μαχών(2017-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ