Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Υπέκυψε κι άλλος Παλαιστίνιος έφηβος

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων της ισραηλινής κατοχής, καθώς ο 17χρονος Παλαιστίνιος Κάμεν Αλάουναχ υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί το Σάββατο από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων τον τραυμάτισαν στο χωριό Τζάμπα της Τζενίν, στα βόρεια της Δυτικής Οχθης, στην κοιλιά και στο χέρι, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Από τη μεριά του ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «έναν ύποπτο» που «εκτόξευσε εμπρηστική βόμβα εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών», οι οποίοι τον «πυροβόλησαν με πραγματικές σφαίρες και τον τραυμάτισαν».

Από τα τέλη Μάρτη η Τζενίν βρίσκεται στο στόχαστρο απανωτών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων, με το επιχείρημα ότι εξαρθρώνουν «πυρήνες τρομοκρατών».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χτες ότι η Αμερικανοπαλαιστίνια δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Ακλέχ, του «Αλ Τζαζίρα», η οποία σκοτώθηκε στις 11 Μάη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, «πιθανώς» έπεσε θύμα πυροβολισμών που προήλθαν από θέση ισραηλινών δυνάμεων, σπεύδοντας την ίδια στιγμή να διευκρινίσει ότι οι Αμερικανοί ειδικοί δεν έχουν «κανένα λόγο» να πιστεύουν ότι ...ήταν σκόπιμος ο πυροβολισμός. Ο Βασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), δήλωσε ότι «η αλήθεια είναι ξεκάθαρη, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να καθυστερεί να την ανακοινώσει (...) Το Ισραήλ σκότωσε τη Σιρίν Αμπού Ακλέχ και πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για το έγκλημα που διέπραξε».

Καταρρίφθηκαν drones της «Χεζμπολάχ»

Το Σάββατο το Ισραήλ όπως ανακοίνωσε κατέρριψε τρία μη οπλισμένα, «εχθρικά» μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), τα οποία προέρχονταν από τον Λίβανο και πλησίαζαν σε εξέδρες φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καρίς» στην ισραηλινή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τη σιιτική λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Ισραήλ και Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αμοιβαία αποκατάσταση των πρέσβεών τους, ξεπερνώντας τη κρίση που είχε προκαλέσει στις διμερείς σχέσεις νόμος που ενέκρινε πέρυσι η πολωνική κυβέρνηση, καθιστώντας πιο δύσκολο για Εβραίους να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν κατασχέσει οι ναζί στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από συνομιλία των Προέδρων Ισαάκ Χέρτσογκ και Αντρέι Ντούντα, η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε πως «συμφωνήθηκε ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν στη σωστή τους πορεία με διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ